Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
5 comentarii

La fel ca la Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Timişoara, şi cetăţenii din Galaţi ar putea decide cum să fie cheltuiţi cinci la sută din banii de investiţii ai oraşului. Propunerea vine din partea USR, care a depus la Primăria municipiului Galaţi un proiect pentru implementarea Bugetului Participativ în municipiul Galaţi.

Chiar dacă, în prezent, nu are consilieri locali, iar cei doi parlamentari ai săi, Bogdan Rodeanu şi Gerge Dircă, nu au dreptul de a iniţia hotărâri de consiliu local sau judeţean, USR Galaţi a ales să se implice în administraţia locală. Potrivit unui comunicat de presă, USR Galaţi a pus la dispoziţia primarului şi a Consiliului Local un proiect de hotărâre privind implementarea bugetului participativ în municipiul Galaţi.
"Bugetul participativ este un instrument legal prin intermediul căruia gălăţenii vor propune şi decide direct cum să fie cheltuiţi cinci la sută din banii de investiţii ai oraşului", precizează USR. În acest fel, gălăţenii vor stabili nu doar ce se întâmplă cu o parte din banii cu care contribuie la bugetul local, ci şi priorităţile de investiţii pe cartiere.
Proiectul are la bază documentele oficiale în baza cărora consiliile locale Oradea, Cluj Napoca, Sibiu şi Timişoara derulează deja acest tip de parteneriat între cetăţeni şi autoritatea locală. Trebuie spus că, în România, Clujul este primul oraş în care este implementat conceptul de buget participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro.
Bugetul propus de USR pentru proiectele iniţiate de cetăţeni, pentru anul 2020, este de cinci la sută din bugetul de dezvoltare al municipiului Galaţi, TVA inclus, suma putând suferi modificări în funcţie de decizia aleşilor locali. În consecinţă, bugetul maxim alocat pentru orice proiect ar fi de 200.000 de euro, urmând să fie bugetate un număr de proiecte până la epuizarea sumei alocate. Domeniile de aplicare vizează: infrastructura stradală şi pietonală, mobilitatea şi siguranţa circulaţiei, amenajarea de spaţii verzi, locuri de joacă, spaţii publice, infrastructură educaţională, culturală, socială de sănătate şi Smart City.
USR propune şi un calendar pe etape pentru derularea unei campanii intitulate "Tu decizi pentru Galaţi!", prin care să fie desemnate proiectele câştigătoare, transferând către cetăţeni responsabilitatea decizională.
Rămâne de văzut dacă propunerea va fi îmbrăţişată de administraţia locală.

Citit 3548 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 18:28

5 comentarii

 • postat de Viorel Vineri, 18 Ianuarie 2019 08:09 176.11.137.*** Link la comentariu
  0
  5

  Ce crezi ca se intampla cu politicienii daca macar 50 % din galateni sunt activi civic si sunt uniti in actiuni. De la cetateni pleaca tot. Politicienii doar profita de lipsa de interes.

  Raportează
 • postat de 1qlee Joi, 17 Ianuarie 2019 18:02 5.13.153.*** Link la comentariu
  0
  4

  Votam 5% din buget, ca restul banilor se duc pe salarii/prime sau unde vor ei..

  Raportează
 • postat de Adrian Joi, 17 Ianuarie 2019 09:49 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  14

  O idee foarte buna. Poate se mai trezeste civismul si in galateni. Felicitari. Dar...ce va decide PSDul sa vedem. Oricum daca nu imbratiseaza ideea, isi mai pun o caramida la crucea de marmura a mormantului.

  Raportează
 • postat de Mihai Mihai Joi, 17 Ianuarie 2019 06:30 5.13.246.*** Link la comentariu
  0
  10

  Suntem cu 50 de ani in urma Clujului, atat ca civilizatie cat si ca dezvoltare! Intai trebuie lucrat la mentalitatea politicienilor galateni si apoi la cea a locuitorilor. Cand galatenii vor vedea ca cei ce ne conduc au mai multe fapte decat vorbe, ne vom apropia de orasele din Vest. Dar pana acolo e cale lunga, si vorba ceea: Suntem moldoveni!

  Raportează
 • postat de marius Joi, 17 Ianuarie 2019 06:19 188.24.236.*** Link la comentariu
  6
  6

  Alta vrajeala marca Psd. Păi si ei de unde sa mai ciuguleasca? Aici la noi, nu se poate asa ceva.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.