Policlinica cu plată din Galaţi, fără căldură în plină iarnă
Foto: Iulia Kelt

Policlinica cu plată din Galaţi, fără căldură în plină iarnă
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Activitatea normală a Policlinicii cu plată din Galaţi a fost dată peste cap în această perioadă, deoarece clădirea în care instituţia funcţionează a rămas neracordată la sistemul de gaze. Din cauza frigului, programul de funcţionare a fost redus la mai puţin de jumătate, în vreme ce unii medici au refuzat să mai acorde consultaţii în frig. Cel mai probabil, situaţia va continua pe toată perioada iernii.

"Bună ziua! Vreau o consultaţie la neurologie, vă rog!". "Îmi pare rău, dar doamna doctor nu oferă, pentru moment, consultaţii. Reveniţi săptămâna viitoare". Astfel de mici dialoguri pot fi auzite de zeci de ori pe zi în holul principal al Policlinicii cu plată din Galaţi. Pacienţii, majoritatea persoane trecute de a doua tinereţe, însoţiţi de multe ori de copii, nepoţi sau vecini, bat astfel degeaba drumul de acasă până la policlinică şi înapoi, prin ger. Această stare de fapt generează numeroase nemulţumiri, unele dintre ele putând fi auzite chiar pe holurile policlinicii. S-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că policlinica a ajuns, în plină iarnă, să nu fie racordată la reţeaua de gaze.

Drept urmare, în cabinetele medicale este de multe ori mai frig decât afară, fapt ce i-a determinat pe unii dintre medici să refuze să mai consulte în asemenea condiţii. Cei care mai oferă consultaţii o fac după un nou program, redus la mai puţin de jumătate faţă de cel normal. Din toate cabinetele unităţii medicale doar trei, situate la parter, mai sunt folosite pentru consultaţii. Ecografii se mai fac doar într-o singură zi pe săptămână, miercurea.

Tarife modice în comparaţie cu clinicile private

Afectaţi în cea mai mare măsură sunt gălăţenii cu venituri mici, cei pentru care tarifele modice practicate de Policlinica cu plată sunt tot ce îşi pot permite. Aici, o consultaţie la medicul specialist costă doar 30 de lei, una la medicul primar - 36 de lei, iar dacă medicul este şi doctor în medicină, pacientul trebuie să plătească 40 de lei pentru o consultaţie. O ecografie abdominală costă 60 de lei, cea de segment - 30 de lei, ecografia în sarcină - 47 de lei, mamară - 35 de lei, pelviană  - 41 de lei, iar de tiroidă sau de prostată - 30 de lei. La privat, aceleaşi consultaţii costă şi de peste trei ori mai mult. Atunci când în cabinete nu este ca în frigider, policlinica asigură consultaţii şi investigaţii pentru următoarele specialităţi medicale: medicină internă, radiologie, psihiatrie, cardiologie, explorări funcţionale, ortopedie, dermatologie, ecografie, neurologie şi ORL.

Cum s-a ajuns în această situaţie

Policlinica cu plată funcţionează într-o clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Primăriei municipiului Galaţi. Spre sfârşitul anului trecut, aici a fost montată o nouă centrală şi instalaţia de încălzire aferentă. Lucrările au fost terminate pe 20 decembrie, însă instalaţia nu a devenit funcţională din cauza faptului că branşamentul şi racordul la conducta de gaze nu pot fi făcute în lipsa avizului Distrigaz. Obţinerea acestui aviz cade tot în sarcina municipalităţii, iar lucrurile par blocate în acest punct, pentru moment, cel puţin. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, în acest moment, "instituţia se află în plin proces de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru branşamentul la gaze. Se fac toate eforturile pentru ca lucrările să fie finalizate în timp cât mai scurt". Rămâne de văzut cât de scurt va fi, de fapt, acest timp, însă este mai probabil că primăvara va rezolva de la sine ceea ce nu pot face autorităţile locale.

Mii de pacienţi, în fiecare an

Peste 36.000 de pacienţi, o treime dintre ei provenind din mediul rural, au apelat doar în 2015, spre exemplu, la serviciile Policlinicii cu plată din Galaţi. Clădirea monument istoric în care Policlinica funcţionează a fost construită în anul 1910, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Citit 3956 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.