Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

Instititutul Naţional de Statistică (INS) vine cu veşti alarmante în privinţa evoluţiei demografice. Tot mai puţin români aleg să fie părinţi, în 2018 înregistrându-se cel mai mic număr de naşteri din 1960 încoace. Sub 200.000 de copii s-au născut la noi în ţară, anul trecut, Galaţiul fiind pe lista judeţelor codaşe la capitolul fertilitate.

De când se contabilizează, statistic, evoluţia demografică în România, în 2018 a fost marcat recordul absolut în materie de naşteri. Nu în sensul pozitiv, pentru că numărul bebeluşilor veniţi pe lume la noi în ţară s-a situat sub 200.000. 188.755 de copii au fost, mai exact, înregistraţi anul trecut, într-o scădere semnificativă faţă de 2017, când s-au născut 205.000 de copii.

Părinţi tot mai maturi

Românii nu se mai grăbesc să dea naştere la copii la vârste foarte tinere, media de vârstă crescând sensibil de la un an la altul. Tendinţa s-a văzut şi anul trecut, media de vârstă a tinerelor mămici crescând la 28,6 ani. Diferenţa între mediul rural şi urban este în continuare de aproape zece ani, tinerele de la ţară devenind mămici în jurul vârstei de 20 de ani, iar cele de la oraş, spre 30 de ani.

Că românii pun pe primul plan alte lucruri precum cariera, distracţiile sau realizarea unei situaţii financiare satisfăcătoare înainte de a deveni părinţi, o dovedeşte şi procentul celor care au dat naştere la prunci la vârste tot mai "coapte": aproape două treimi dintre nou-născuţi, respectiv 119.131, au avut mamele cu vârste între 20 şi 34 ani şi taţii cu vârste între 25 şi 39 ani. "Ponderea născuţilor-vii cu mame în vârstă de 30 de ani şi peste a fost de 41,1%, continuând tendinţa crescătoare din anii anteriori. Această pondere este mai ridicată în mediul urban: 49,5 la sută, în comparaţie cu mediul rural, unde a fost de 30,9 la sută", se mai arată în raportul Institutului Naţional de Statistică.

Nunta, şi apoi botezul

Românii continuă să fie tradiţionalişti când vine vorba de aducerea pe lume a copiilor, mai mult de jumătate neconcepând să dea naştere la prunci decât în cadrul căsătoriei. Aproape 70 la sută dintre copiii născuţi anul trecut au venit pe lume după ce părinţii au trecut pe la Starea Civilă şi aproape jumătate dintre aceştia au fost concepuţi în primii doi ani de căsătorie. Existenţa unei situaţii materiale echilibrate rămâne un factor decisiv pentru tinerele mame, dovadă că mai mult de jumătate, respectiv 55 la sută dintre ele, erau salariate la momentul naşterii. Mai mult, aproape jumătate din numărul total de copii născuţi în 2018, respectiv 94.093, au venit pe lume în familii în care ambii părinţi aveau serviciu.

Galaţiul, la coada fertilităţii

Salariile mici, lipsa unui loc de muncă sigur, încercările de a se realiza profesional ani în şir ori absenţa unui partener cu care să îşi întemeieze o familie ori să aibă măcar o relaţie stabilă, de lungă durată, le demotivează pe gălăţence să devină mame. Judeţul nostru se află într-un top codaş, de şase judeţe, alături de Caraş Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, în care s-au înregistrat, în 2018, sub 30 de nou-născuţi vii la mia de femei de vârstă fertilă. Cu aceste cifre ne apropiem îngrijorător de limita inferioară a clasamentului, respectiv de judeţul Brăila, unde s-au născut cei mai puţini copii, 26,9 la mia de femei fertile. La polul opus, cei mai mulţi copii născuţi sunt în judeţul Ilfov. Datorită concentrării în această zonă adiacentă Capitalei, în ultimii ani, a populaţiei tinere şi cu reurse financiare peste medie, în 2018 s-au născut 43,3 de copii la mia de femei fertile, raportul fiind superior localităţilor din mediul urban faţă de rural, invers faţă de tendinţa naţională.

CITEȘTE ȘI: Cele mai puţine nașteri din 1960 încoace

Citit 3058 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 17:30

4 comentarii

 • postat de v.t. Marți, 19 Februarie 2019 22:01 89.137.137.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nimeni nu se mai risca sa faca copii daca nu mai ai siguranta unui loc de munca si daca salariile ajung doar de mancare si atat. Mariti salariile. ieftiniti combustibilul, dati apartamente ieftine la tineri sau gratuit si lumea se va incumeta sa faca copii. Securistii si mafiotii au distrus tot in tara asta incepand de la invatamant pana la industrie. Suntem sclavi!

  Raportează
 • postat de Maria Luni, 18 Februarie 2019 14:38 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  1

  Era sub forma de ironie ca urmeaza sa importam din Asia....

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Luni, 18 Februarie 2019 05:23 89.137.224.*** Link la comentariu
  2
  2

  De acord, Maria, cu tineretu adus masiv din Asia sau Africa pentru a repopu la tara, dar dupa aceea nu ne vom mai numi Romania, ci Noul Vietnam, noua Mongolie, etc avand alta structura etnica.

  Raportează
 • postat de Maria Duminică, 17 Februarie 2019 08:40 86.124.203.*** Link la comentariu
  0
  26

  Cu o populatie din ce in ce mai batrana , ma rog ,cine sa mai nasca?Ca doar nu toata lumea poate fi madame aceea ,care a nascut la 60 si ceva de ani!Sau , probabil, cum ati inventat Universitatea de varsta a treia la Galati, inventati si ceva in sensul asta!Fonduri europene sa accesam, ca restul devine o afacere in toata regula!
  Ceea ce nu s-a inteles pana acum de acesti impostori de politicieni si guvernanti, este ca plecarea tinerilor pe alte meleaguri , va duce in urmatorii ani, la o pensionare a intregii Romaniei si incet-incet se va muta in cimitire!Cinic adevar!
  O sa stea cu vilele, afacerile si alte acaraturi si se vor uita mult si bine la ele!Asta s-a intamplat in toata aceasta perioada "desantata ", fara cap, de guvernare, de infiltrare a securistilor in economie. Securitatea a distrus in perioada stalinista / comunista o elita, iar acum tot la la fel sau poate mai rau , un popor.Se spunea pe vremuri "Cine nu are un batran, sa-si cumpere", as spune azi "Tara , care nu are tineri, sa si-i cumpere".sau mai nou sa-i importe din Asia.Avem un basm de o profunda meditatie asupra vietii insasi , Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" si nu am inteles nimic din esenta si mesajul acestui basm.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.