Pădurea Generalului Grigorescu prinde contur la Izvoarele
Foto: Iulia Kelt

Pădurea Generalului Grigorescu prinde contur la Izvoarele
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Localitatea Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, a devenit celebră la nivel naţional în anul 2013, când au avut loc sute de cutremure. După cutremure, au apărut alunecările de teren, localnicii stând cu frica în sân că dealurile o iau la vale şi vin spre casele lor. De ceva vreme, lucrurile s-au mai liniştit în Izvoarele, dar pericolul alunecărilor de teren nu a trecut.

Tocmai de aceea, la iniţiativa pompierilor gălăţeni, care zile în şir au măsurat crăpăturile din case şi şanţurile formate în dealuri în urma alunecărilor de teren, în localitate a avut loc o acţiune de împădurire. Ajutaţi de colegii de arme, precum jandarmii, militarii, poliţiştii, poliţiştii locali sau agenţii de penitenciare, dar şi de elevi, pompierii gălăţeni au pus la cale o acţiune care să stopeze alunecările de teren. Astfel, cu ajutorul Direcţiei Silvice, care a donat puieţii, pe dealurile din Izvoarele se vor planta 20.000 de salcâmi. Plantarea a început ieri şi se va finaliza, cel mai târziu, la finele lunii aprilie. „Puieţii, obţinuţi prin sponsorizarea celor de la Direcţia Silvică Galaţi, sunt plantaţi acolo unde, în urmă cu doi ani de zile, erau alunecări de teren şi noi, împreună cu cei de la ISU, măsuram crăpăturile din case. Vom planta 20.000 de puieţi, până la finalul lunii aprilie. Situaţia în prezent este sub control, terenul nu s-a mai deplasat pe porţiuni mari, dar, din cei 23 de martori amplasaţi în urmă cu doi ani am mai găsit doar doi, restul fiind acoperiţi de pământ. Sperăm ca prin aceste plantări să oprim deplasarea terenului”, ne-a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.

Viitoarea pădure de salcâmi va purta numele generalului Eremia Grigorescu, de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani.

„Încercăm să îndepărtăm pericolul prin înfiinţarea unei păduri de salcâmi. Intervenţiile tot la noi ajung, aşa că acţiunea este şi pentru ozonificarea zonei, dar şi pentru stabilitatea pământului. Pădurea va fi dedicată Generalului Eremia Grigorescu, al cărui nume este purtat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Alături de pompieri şi de colegii lor de arme, la plantare au participat şi mai mulţi localnici, care speră ca problemele din anii trecuţi să nu se mai repete.

„Plantăm copaci pentru ca dealurile să nu mai vină la vale. Ideea este că trebuie să facem asta pentru noi”, Stela Stan, care locuieşte în Izvoarele de doar un an şi jumătate după ce, ani de zile, a locuit în Spania. 

În casele din apropierea dealului care a fost împădurit ieri sunt încă crăpături care amintesc de alunecările de teren din urmă cu doi ani. „Am mai reparat pe ici, pe acolo, cum am putut şi noi, dar la exterior. În case sunt încă crăpături şi nu ştim dacă şi când vom reuşi să le reparăm şi pe acestea”, ne-a spus o localnică.

Acţiunea începută ieri este una lăudabilă şi demnă de urmat pentru cât mai multe persoane, astfel încât dealurile să fie cât mai stabile şi localnicii să nu mai doarmă cu frica în sân.

Citit 3898 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2019 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.