Pădurea Generalului Grigorescu prinde contur la Izvoarele

Pădurea Generalului Grigorescu prinde contur la Izvoarele

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
4 comentarii

Localitatea Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, a devenit celebră la nivel naţional în anul 2013, când au avut loc sute de cutremure. După cutremure, au apărut alunecările de teren, localnicii stând cu frica în sân că dealurile o iau la vale şi vin spre casele lor. De ceva vreme, lucrurile s-au mai liniştit în Izvoarele, dar pericolul alunecărilor de teren nu a trecut.

Tocmai de aceea, la iniţiativa pompierilor gălăţeni, care zile în şir au măsurat crăpăturile din case şi şanţurile formate în dealuri în urma alunecărilor de teren, în localitate a avut loc o acţiune de împădurire. Ajutaţi de colegii de arme, precum jandarmii, militarii, poliţiştii, poliţiştii locali sau agenţii de penitenciare, dar şi de elevi, pompierii gălăţeni au pus la cale o acţiune care să stopeze alunecările de teren. Astfel, cu ajutorul Direcţiei Silvice, care a donat puieţii, pe dealurile din Izvoarele se vor planta 20.000 de salcâmi. Plantarea a început ieri şi se va finaliza, cel mai târziu, la finele lunii aprilie. „Puieţii, obţinuţi prin sponsorizarea celor de la Direcţia Silvică Galaţi, sunt plantaţi acolo unde, în urmă cu doi ani de zile, erau alunecări de teren şi noi, împreună cu cei de la ISU, măsuram crăpăturile din case. Vom planta 20.000 de puieţi, până la finalul lunii aprilie. Situaţia în prezent este sub control, terenul nu s-a mai deplasat pe porţiuni mari, dar, din cei 23 de martori amplasaţi în urmă cu doi ani am mai găsit doar doi, restul fiind acoperiţi de pământ. Sperăm ca prin aceste plantări să oprim deplasarea terenului”, ne-a declarat Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi.
Viitoarea pădure de salcâmi va purta numele generalului Eremia Grigorescu, de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani.
„Încercăm să îndepărtăm pericolul prin înfiinţarea unei păduri de salcâmi. Intervenţiile tot la noi ajung, aşa că acţiunea este şi pentru ozonificarea zonei, dar şi pentru stabilitatea pământului. Pădurea va fi dedicată Generalului Eremia Grigorescu, al cărui nume este purtat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Alături de pompieri şi de colegii lor de arme, la plantare au participat şi mai mulţi localnici, care speră ca problemele din anii trecuţi să nu se mai repete.
„Plantăm copaci pentru ca dealurile să nu mai vină la vale. Ideea este că trebuie să facem asta pentru noi”, Stela Stan, care locuieşte în Izvoarele de doar un an şi jumătate după ce, ani de zile, a locuit în Spania. 
În casele din apropierea dealului care a fost împădurit ieri sunt încă crăpături care amintesc de alunecările de teren din urmă cu doi ani. „Am mai reparat pe ici, pe acolo, cum am putut şi noi, dar la exterior. În case sunt încă crăpături şi nu ştim dacă şi când vom reuşi să le reparăm şi pe acestea”, ne-a spus o localnică.
Acţiunea începută ieri este una lăudabilă şi demnă de urmat pentru cât mai multe persoane, astfel încât dealurile să fie cât mai stabile şi localnicii să nu mai doarmă cu frica în sân.

Citit 3304 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2019 17:06

4 comentarii

 • postat de Dan Marți, 26 Martie 2019 08:28 89.47.179.*** Link la comentariu
  0
  0

  Mai vorbim peste 7 -8 ani ,cand se vor taia toti...de catre satenii de bine....!

  Raportează
 • postat de Alina Tepes Duminică, 24 Martie 2019 14:48 78.96.192.*** Link la comentariu
  0
  0

  Sunt in stare si satenii si toata comuna, daca le explica cineva ce avantaje au toti daca planteaza copaci, cum ar liziere in jurul localitatilor, perdele de verdeata si in camp..Tine de primarie , consiliul local, scoala, preot..... pana si rachita ar fi buna pe post de parazapada, se prinde imediat si se inmulteste la fel de repede, asta in apropierea soselor.
  Felicitari pentru toata lumea. Si Dumneavoastra cu publicatia puteti contribui mai mult cu informarea populatiei. Chinezii au stopat extinderea desertului Gobi, au facut o oaza de verdeata, ca o centura unde incepeau zonele locuite. Este pe net si cate documentare sunt.

  Raportează
 • postat de cineva Vineri, 22 Martie 2019 13:07 92.87.201.*** Link la comentariu
  0
  8

  Satenii nu sunt in stare sa faca nimic de capul lor? Ei doar stau si se ingrijoreaza? Aduna seminte de salcam si arunca-le colo pe deal, ca in timp se prind ele. Primarul sa vorbeasca cu cei abilitati sa rezolve cu puietii... Daca nu vine altul sa faca, stai asa intr-o nesimtire... Lasa ca peste vreo 10 ani ii taie pentru foc si vor sta iar ingrijorati ca vine dealul peste ei.

  Raportează
 • postat de Costin Dumitru Vineri, 22 Martie 2019 12:49 151.30.102.*** Link la comentariu
  0
  5

  frumos, foarte frumos. felicitari tuturor celor care au avut iniziativa si tuturor celor care au participat. aplause si pentru Directia Silvica Galati care a donat puiii de salcam. sper ca voi citi despre astfel de actiuni si acolo unde pamantul nu o ia la vale.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.