Conflict colectiv de muncă la TRANSURB, din cauza nemulţumirilor salariale

Conflict colectiv de muncă la TRANSURB, din cauza nemulţumirilor salariale

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
8 comentarii

În condiţiile în care gălăţenii se întreabă tot mai des dacă autobuzul pe care îl tot aşteaptă va mai sosi în staţie şi dacă-i va duce cu bine la destinaţie, Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb tocmai a notificat conducerea companiei publice de transport local cu privire la declanşarea conflictului colectiv de muncă. Principalul motiv de nemulţumire îl reprezintă majorările salariale. Conducerea Transurb are la dispoziţie două zile lucrătoare pentru a răspunde revendicărilor salariaţilor.

Situaţie încordată la Transurb. Negocierile privind noul contract colectiv de muncă au ajuns în impas. După cum am aflat de la liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb, George Preda, vineri, 12 aprilie, a fost înregistrată notificarea privind declanşarea conflictului colectiv de muncă, iar conducerea companiei are la dispoziţie două zile lucrătoare pentru a răspunde revendicărilor. Principala nemulţumire este legată de salarizare.

"Solicitările noastre privind creşterea salarială au legătură cu rata inflaţiei, cu evoluţia preţurilor la utilităţi, la alimente. Conducerea Transurb a venit cu o propunere de creştere, în medie, de 180 de lei. În realitate, creşterile ar fi derizorii: 40 de lei la un controlor de bilete, culminând cu suma de 290 de lei, sume adăugate la salariul tarifar. Noi am cerut o sumă de 300.000 de lei la fondul de salarii, pe care să o împărţim noi, împreună cu administraţia. Ne-am gândit la o variaţie de la 350 la 450 de lei, ţinând cont de evaluarea profesională a salariatului, de sancţiuni, de abateri, de valoarea lui profesională! Sunt oameni care au 35 de ani în Transurb şi sunt un exemplu de corectitudine, de profesionalism", spune George Preda. Pe lista de revendicări mai sunt vouchere de vacanţă şi asigurare de sănătate de grup pentru toţi salariaţii. În plus, s-a cerut ca orice modificare de salariu tarifar a oricărui salariat să se facă cu informarea sindicatului, dar conducerea companiei a refuzat.

Ce spune directorul Transurb

Mihai Cadinoiu, directorul general al Transurb, ne-a declarat că revendicările sindicatului vor fi analizate şi va fi formulat un răspuns. Managerul spune că, în realitate, suma de 300.000 de lei la fondul de salarii, dorită de sindicat, ar însemna, de fapt, peste 500.000 de lei, punând la socoteală compensaţiile şi sporurile. Şi a subliniat că salariile reprezintă 60 la sută din cheltuielile societăţii, care are probleme financiare: "Creşterea medie oferită de societate a fost de 180 de lei net pe salariat, cu echilibrarea veniturilor obţinute de persoanele cu aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime şi aceeaşi experienţă în întreprindere. Societatea are în continuare dificultăţi financiare. În plus, trebuie să aducem mijloace de transport noi, pentru care avem în derulare o licitaţie", spune directorul. Dacă procedura de achiziţie se va finaliza cu bine, în a doua jumătate a anului condiţiile de muncă şi condiţiile financiare ale salariaţilor s-ar putea îmbunătăţi.

Ce urmează

Dacă răspunsul conducerii Transurb la notificarea sindicatului va fi pozitiv, potrivit lui George Preda, conflictul colectiv de muncă se va stinge, va fi redactat contractul colectiv de muncă, semnat şi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Dacă răspunsul va fi negativ, conflictul colectiv de muncă va fi declanşat cu notificarea ITM. "ITM ne va chema la conciliere şi sperăm că vom ajunge, totuşi, la o înţelegere. Dacă nu, următorii paşi sunt grevele, greva de avertisment şi greva propriu-zisă", ne-a declarat George Preda.

Citit 6495 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2019 12:55

8 comentarii

 • postat de Galatean Joi, 18 Aprilie 2019 07:08 5.13.217.*** Link la comentariu
  0
  0

  ce sa optimizezi , ca se duce zvonul ca 105 va fii desfiintat si cine stie ce mai urmeaza incet , incet.

  Raportează
 • postat de Sergiu Luni, 15 Aprilie 2019 23:16 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  0

  Trebuie optimizate anumite trasee gen 15, 18, cele care ocolesc prin Francezi gen 9, 22, 19.
  Transurb are nevoie de autobuze ca transporta moca 80 % din calatori si nu mai are cu ce.

  Raportează
 • postat de Arronax Luni, 15 Aprilie 2019 14:42 5.13.155.*** Link la comentariu
  1
  12

  Autobuzele alea noi promise când le aduceți?La Sf.Asteapta?Avem mare nevoie de autobuze noi..dar nu va interesează asta,continuați să oferiți condiții 0 gălățenilor..treabă merge,banii intra ce mai contează cum se simt călătorii în autobuze ?Care sunt vechi,uzate,murdare etc

  Raportează
 • postat de Gălățenii Luni, 15 Aprilie 2019 08:14 79.116.98.*** Link la comentariu
  9
  23

  Salariile au fost crescute numai membrilor de partid de la ALDE si PSD restul oamenilor au primit 5 lei sau 20 ori 30 de lei .

  Raportează
 • postat de George Luni, 15 Aprilie 2019 07:15 89.136.76.*** Link la comentariu
  5
  23

  Dar parca au mai facut o greva la inceputul anului si le-au majorat salariile. Acum, la nici 3 luni iar vor salarii marite?

  Raportează
 • postat de Carmen I. Luni, 15 Aprilie 2019 06:30 109.103.134.*** Link la comentariu
  2
  26

  N-ai vedea pe unul ca face greva din cauza conditiilor de munca. Toti vor leafa cat mai mare, doar atat!!!

  Raportează
 • postat de Cetatean Luni, 15 Aprilie 2019 06:10 84.117.41.*** Link la comentariu
  9
  39

  Vreti bani de salarii? Desfiintati abonamentele gratuite sau cele cu reducere
  pentru unii pensionari, elevi si studenti.
  Oferiti abonamente gratuite sau reduse doar celor care sunt necajiti
  cu pensii foarte mici, elevilor si studentilor in familiile carora exista doar un salariat.
  Cereti adeverinte ANAF pt fiecare solicitant, cupon de pensie si adeverinta de la parinti
  Doar asa veti avea bani de salarii, piese, etc.
  In Galati toata lumea merge moaca cu mijloacele de transportul in comun.
  Nu v-ati saturat sa transportati zilnic pensionari, elevi si studenti?
  Daca vreti sa slugariti in continuare ciuma rosie prin milostenie
  niciodata nu veti trai bine.
  Vremea acestui cancer a trecut, din cauza celor care-i transportati gratuit
  am ajuns, unde am ajuns, iesiti la vot, terminati-o cu milostenia!

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 15 Aprilie 2019 05:22 5.13.194.*** Link la comentariu
  3
  26

  În Brăila există automate de bilete de câţi ani???

  Apoi şoferii care nu ştiu să tragă nici autobuzul în staţie şi îl lasă pe banda 1 deşi este staţia prevăzută cu alveola?

  De ce un "manager" trebuie să fie atât de foarte bine plătit iar alţii plătiţi aşa de prost?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.