Uimitoare descoperiri arheologice la situl de la Tirighina-Barboşi (FOTO şi VIDEO)
Foto: Bogdan Codrescu

Uimitoare descoperiri arheologice la situl de la Tirighina-Barboşi (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un turn octogonal, unic în zona de sud-est a Europei, după cum spune arheologul Gabriel Jugănaru, traseul zidului castrului, unul dintre cele trei şanţuri de apărare, cu o configuraţie impresionantă, dar şi patru locuinţe romane, dintre care una cu sistem de canalizare, vor fi puse în valoare, alături de alte numeroase vestigii, la situl arheologic Tirighina-Barboşi. Tot ceea ce au descoperit arheologii va sta la baza configurării proiectului tehnic prin care, cu fonduri europene, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei va fi redat gălăţenilor.

Până pe 20 octombrie 2020, situl arheologic Tirighina-Barboşi - monument istoric de importanţă naţională - trebuie să fie restaurat, conservat, protejat şi pus în valoare, dotat muzeu de sit, centru de informare turistică şi un mic amfiteatru, capabil să găzduiască expoziţii, festivaluri, concerte şi acţiuni culturale. Toate acestea, în cadrul unui proiect european în valoare de 15,4 milioane de lei, din care asistenţa nerambursabilă reprezintă 8,5 milioane de lei, finanţare câştigată de Primăria Galaţi.

Descoperirile făcute în cadrul celei de-a doua campanii de cercetări derulate la Tirighina-Barboşi au fost prezentate ieri. Potrivit arheologilor, au fost investigate mai multe puncte din zonele Castellum şi Castrum, fiind descoperite o serie de elemente interesante cu privire la evoluţia sitului arheologic. Astfel, în zona Castellum a fost realizată o secţiune magistrală până la baza promontoriului Tirighina. Au fost astfel puse în evidenţă urmele unei palisade configurate prin două rânduri de stâlpi de lemn, sistem defensiv aparţinând etapei romane timpurii, respectiv faza de pământ a fortificaţiei. În spatele acestei linii de apărare a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, de formă patrulateră, aparţinând, probabil, unui turn de apărare. Panta promontoriului a fost amenajată în epoca romană, în cel puţin două terase, cea de la baza dealului fiind nivelată cu un strat consistent de resturi de construcţie, provenite probabil din edificiile dezafectate aflate în Castellum, dacă nu chiar din zidul de incintă. Acest ultim aspect proiectează o ipoteză nouă legată de momentul dezafectării zidului de incintă al Castellumului, respectiv odată cu ridicarea noii fortificaţii de tip Castrum (sec. III, d.C.).

Tot în zona Castellum, au fost continuate cercetările din anul 2017, efectuate în două secţiuni unde au fost descoperite două spectaculoase locuinţe romane. În zona Castrum a fost descoperit unul din şanţurile de apărare aferente acestui sistem defensiv. Şanţul, foarte bine păstrat, are o configuraţie impresionantă - o deschidere în zona superioară de 8 m şi o adâncime maximă de 3,8 m.

Un muzeu de sit impresionant

"Muzeul va fi unul impresionant, amprentă la sol de 400 de metri, care să reflecte bogăţia acestui sit arheologic", spune arheologul Gabriel Jugănaru. Muzeul va fi construit în locul uneia dintre halele dezafectate şi va cuprinde ceramica, monedele, obiectele şi tot patrimoniul arheologic valoros descoperit aici. "Între piesele de rezistenţă ce vor fi expuse amintesc mormântul şi urmele pământeşti ale lui Innocens ("Nevinovatul" - nume dat celor botezaţi în Hristos, un daco-roman creştinat - n.r.), descoperit la câteva sute de metri de zona de intrare în castrul roman de la Tirighina", a precizat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi.

Citit 7334 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 10:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.