Liberty Galaţi se ia la trântă cu… ArcelorMittal
Foto: Bogdan Codrescu

Liberty Galaţi se ia la trântă cu… ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a intrat în competiţie directă cu fostul grup din care a făcut parte, ArcelorMittal, acesta fiind, de altfel, şi unul dintre obiectivele Comisie Europene atunci când, în contextul afacerii Ilva, a impus "un pachet de separare" menit să păstreze competitivitatea pe piaţa europeană a oţelului.

Noua conjunctură pe piaţă este, totuşi, una favorabilă combinatului gălăţean, dat fiind faptul că nu numai că a reuşit să-şi păstreze clienţii pe care îi avea pe vremea când făcea parte din ArcelorMittal, dar a reuşit să atragă şi noi clienţi, a arătat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

"Eram mai înghesuiţi înainte. În Europa suntem mai puţini în noul grup, prin urmare vor fi mai puţine limitări. Într-adevăr, vom fi în competiţie cu ArcelorMittal, dar acesta era şi scopul. Întreaga tranzacţie a pornit de la solicitarea Comisiei Europene de a crea un competitor puternic grupului ArcelorMittal. Oricum, oriunde te duci în Europa eşti în competiţie cu cineva. Şi noi credem că am fost suficient de puternici în ultima perioadă, cu o creştere producţie cu 15 la sută în ultimele şase luni. Iar dacă am crescut, de la competiţie am câştigat aceşti 15 la sută…", a declarat pentru "Viaţa liberă" directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Acesta a precizat că, de un an de zile, unitatea pe care o conduce a devenit autonomă faţă de Grupul ArcelorMittal. "CE a cerut ca, în acele detalii semnificative, referitoare la competitivitatea pe piaţă, să existe o barieră între noi; să nu comunicăm informaţii care ar putea să afecteze această competitivitate. Aici ne referim, de exemplu, la informaţii comerciale de felul unde vindem, ce vindem, cui vindem, cum cumpărăm, cum ne facem strategia de vânzare. Lucru care a fost implementat încă de anul trecut. De un an de zile sunt autonomi şi am fost în competiţie directă, inclusiv cu Ilva, noul combinat cumpărat de ArcelorMittal", a explicat directorul general Bogdan Grecu.

Apartenenţa la UE generează pentru combinatul de la Galaţi şi avantaje, dar şi dezavantaje. "Avantajele sunt, de exemplu, de natură logistică, în ceea ce priveşte costurile de transport, accesul la pieţe, inclusiv din afara UE. De asemenea, suntem aproape de Dunăre şi de Marea Neagră, ceea ce ne face flexibili atât în aprovizionare, cât şi în livrări. (…) Un dezavantaj al apartenenţei la UE ar fi că plătim pentru o politică de mediu în care noi suntem mai exigenţi decât cei din jur. Aici, eu, dacă emit dioxid de carbon, trebui să plătesc 100 la sută acest cost, dar la 18 km distanţă, în Ucraina, producătorii emit dioxid de carbon fără să plătească nimic. Şi atunci acest lucru ne dezavantajează enorm în faţa importurilor. Ne luptăm cu importuri din Ucraina, Rusia, Turcia, care sunt principalii noştri competitori în zonă şi cărora, la produse similare, nu le impune nimeni acele costuri care ţin de emisiile de carbon", a explicat directorul combinatului Liberty Galaţi.

Dincolo, însă, de aceste "iţe" destul de încurcate pe piaţa europeană a oţelului, obiectivul combinatului de la Galaţi este de a-şi creşte producţia la 3 milioane de tone de oţel pe an, cu aproape 50 la sută mai mult decât în prezent.

Citit 10181 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.