Sistemul asigurărilor de sănătate, BLOCAT de aproape trei săptămâni
Foto: Remus Basalic

Sistemul asigurărilor de sănătate, BLOCAT de aproape trei săptămâni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Încă de la sfârşitul lunii iunie, sistemul cardului de sănătate a picat în toată ţara. Defecţiunea a creat haos în fiecare cabinet medical de familie, în farmacii, în spitale şi în rândul celorlalţi furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ieri, CNAS a făcut o tentativă de repornire a programului, însă sistemul a rămas în continuare blocat.

Sistemul informatic al cardului de sănătate are mai multe componente, printre care se numără şi platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS). Rolul iniţial al acestui instrument a fost acela de a valida serviciile medicale în sistem offline. În timp, i-au fost adăugate noi şi noi funcţii, fără însă ca sistemul informatic pe care platforma se bazează să fie îmbunătăţit la rândul său. Un sistem care în momentul implementării a costat 100 de milioane de euro şi care a fost gândit pentru a reduce amploarea fraudei din domeniul sanitar a ajuns astfel să fie pus pe butuci în doar câţiva ani.

În cursul zilei de joi, 18 iulie, după ce timp de câte ore a mers doar parţial, sistemul s-a blocat iarăşi complet în jurul orei 15,00. "A mers greu pentru o perioadă. A mers este un fel de a spune, pentru că platforma (PIAS - n.r.) nu a funcţionat deloc. Fără această platformă, nu pot verifica dacă pacientul este sau nu asigurat. Astfel, dacă îi dau o reţetă sau un bilet de trimitere unei persoane neasigurate, respectivul serviciu îmi va fi apoi imputat mie. Sunt multe cazuri concrete în ţară, când colegi de-ai mei au plătit sume considerabile din acest motiv", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Aproape 20 de zile consecutive de rateuri

Medicul adaugă că blocajul actual se întâmplă "pentru că serverele pe baza care funcţionează tot sistemul informatic sunt subdimensionate şi depăşite de cantitatea mare de date. Încă din ultima săptămână a lunii iunie ne confruntăm cu blocaje. E vorba de aproape trei săptămâni. La început, oamenii veneau şi le explicam care este situaţia. Unii înţelegeau, alţii nu, şi aruncau vina pe noi. Acum, oamenii care au nevoie de reţete sau de bilete medicale sună înainte de a veni la cabinet. În privinţa pacienţilor cu boli grave, noi îi vedem, le dăm reţete simple. Problema este că nu putem valida în sistem aceste reţete. Şi în farmacii sunt probleme, şi în spitale, de asemenea".

Cinism în loc de soluţii

Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a declarat că medicii pot înregistra în offline toate operaţiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operaţiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS declară, scuzându-se dacă este cumva cinic, că ”oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”. „Acum dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ în România?”, a spus Daniel Osmanovici.

Citit 2061 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.