Cui i-e frică de bursele de muncă? În octombrie, o nouă ediţie pentru absolvenţi

Cui i-e frică de bursele de muncă? În octombrie, o nouă ediţie pentru absolvenţi
În imagine, Cezar Năstase - director executiv AJOFM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Luna viitoare, pe 18 octombrie, va avea loc o nouă ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. În municipiul Galaţi, bursa se va desfăşura în Sala paşilor pierduţi a Universităţii „Dunărea de Jos” din str. Domnească nr. 47, iar la Tecuci, în sediul Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă, din str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, bl. A2.

A devenit o tradiţie ca, în toamna fiecărui an, AJOFM Galaţi să organizeze Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Astfel de evenimente reprezintă o bună oportunitate pentru angajatori de a-şi promova firmele şi ofertele de locuri de muncă pe care le au, dar le oferă şi posibilitatea concretă de a interacţiona direct cu cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în special absolvenţi, putând astfel să selecteze persoanele care corespunf exigenţelor companiilor respective.

Numărul firmelor participante, în scădere 

Conform datelor furnizate de AJOFM Galaţi, numărul firmelor participante la Bursele pentru absolvenţi din ultimii cinci ani a cunoscut o scădere uşoară, dar continuă. Astfel, dacă în anul 2014 au participat cu standuri 100 de firme (din 2.344 contactate), în 2015 au venit 85, în 2016 - 71, în 2017 - 70, iar anul trecut, în 2018, s-a înregistrat cel mai mic număr de firme participante - 65. Numărul locurilor de muncă oferite la aceste ediţii a oscilat uşor în jurul cifrei de 1.000, cu o singură excepţie notabilă, în 2017, când au fost 2.282, mai multe chiar decât numărul vizitatorilor înregistraţi la acea ediţie.

Numărul gălăţenilor interesaţi să-şi găsească joburi a fost relativ constant în ultimii cinci ani, de aproximativ 1.000 la fiecare ediţie. Cât priveşte numărul persoanelor încadrate în urma burselor pentru absolvenţi, cele mai multe s-au înregistrat în 2014 (240 de angajări, din 920 de participanţi), iar cele mai puţine au fost în 2015 (55 din 1.080). La ediţia de anul trecut, au fost angajaţi 156 din cei 960 de participanţi.

„Numărul agenţilor economici participanţi la burse este relativ mic (între 65 şi 100), comparativ cu cel al agenţilor economici contactaţi. De regulă, sunt agenţi economici care accesează destul de des serviciile AJOFM (pentru recrutare personal, comunicare locuri de muncă vacante, solicitare facilităţi pentru subvenţionarea locurilor de muncă). Tendinţa următoarelor burse ce vor fi organizate de agenţie va fi aceea de creştere a nivelului de încredere al agenţilor economici în ceea ce reprezintă astfel de acţiuni. Pentru că Bursa locurilor de muncă se doreşte a fi  un demers util angajatorilor, în ceea ce priveşte necesarul de forţă de muncă calificată”, ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase. 

Absolvenții, în general slab pregătiți practic

Domeniile de activitate în care firmele participante funcţionează (conform  codului CAEN), sunt destul de variate. Ele pornesc de la comerţ şi construcţii, trec prin industria textilă, alimentară şi cea metalurgică şi ajung la electronică, servicii de investigaţie şi protecţie, telecomunicaţii, cercetare-dezvoltare şi intermedieri financiare. Datele statistice ale AJOFM indică o lipsă a forţei de muncă calificate în domenii precum fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria alimentară, telecomunicaţii, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, arhitectură şi inginerie, construcţii, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Conform lui Cezar Năstase, au fost identificate şi problemele cu care se confruntă piaţa locală a muncii: „S-a constatat, în general, slaba pregătire practică a absolvenţilor de învăţământ, în condiţiile în care agenţii economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt. De asemenea, atitudinea nepotrivită cu care se prezintă la angajatori, care doresc persoane proactive, receptive în acumularea de noi cunoştinţe şi dobândirea de noi competenţe. Alte probleme sunt deprofesionalizarea unei mari părţi a populaţiei active civile, cauzată de perioade îndelungate de inactivitate, precum şi necompetitivitatea forţei de muncă, respectiv ponderea mare a şomerilor care nu deţin o profesie”.

În topul locurilor de muncă oferite în ultimii cinci ani persoanelor fără studii superioare se află meseriile de confecţioner textile, sudor, electrician, muncitor necalificat, agent penitenciar, lăcătuş construcţii metalice şi navale, ucenic, tubulator naval, confecţioner cablaje. În ceea ce priveşte gălăţenii cu studii superioare, acestora le-au fost oferite posturi precum cele de inginer mecanic, inginer producţie, inginer electrotehnist, inginer automatist, inginer industria alimentară, consultant financiar, ofiţer penitenciar, inspector SSM, programator IT.

Citit 3192 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.