Locatarii vor sens unic în zona complexului Siret. REPORTAJ
Foto: Bogdan Codrescu

Locatarii vor sens unic în zona complexului Siret. REPORTAJ
Pentru a evita ambuteiajele
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Mai mulţi gălăţeni cu care am stat de vorbă în zona complexului „Siret” din Micro 16 ne-au spus că e absolută nevoie ca pe strada Brânduşei, care leagă Şcolile nr. 10 şi 11 din cartier şi pe care circulă traseul 20 al Transurb, să se facă sens unic, pentru a evita ambuteiajele care se produc mai ales la orele dimineţii.

Cerinţa sensului unic de pe strada Brânduşei, cea care trece prin faţa actualului supermarket Profi din complexul „Siret”, nu este nouă. Ea mai fost cerută de locatarii din zonă şi cu alte ocazii, însă problema se arată a fi tot mai mare, pe măsură ce numărul maşinilor care circulă prin zona respectivă pare că sporeşte de la o zi la alta.

„Din colţ de la Profi şi până la Şcoala 11, e un chin pentru şoferi, mai ales dimineaţa, că se fac ambuteiaje şi se circulă foarte greu. Solicităm Primăriei şi Poliţiei Locale să facă sens unic pe strada Brânduşei şi în partea cealaltă, spre Şcoala 10, pe unde circulă autobuzul. Din cauza multelor maşini parcate pe şi lângă trotuare, circulaţia se desfăşoară de multe ori cu foarte mare greutate”, ne-a spus Gheorghe Boghici. „Între Şcoala 10 şi Profi, este aproape imposibil de circulat la anumite ore. Ar trebui pus sens unic, pe sensul spre Şcoala 11, pentru că sunt destule variante de străzi pentru direcţia inversă. Ar mai trebui făcute şi nişte parcări”, ne-a spus şi dl Chirilă.

Într-adevăr, în zonă s-ar impune şi o parcare mai mare, care să rezolve măcar în parte problema multelor maşini parcate pe trotuare, printre copaci, pe ceea ce a fost cândva spaţiu verde. Loc ar fi, unde au fost dărâmate recent aproape 30 de garaje de lângă gardul Şcolii nr. 11. Terenul eliberat arată deocamdată dezolant, cu multe gunoaie şi moloz pe el şi cu două „arătări” încă rămase în picioare, nu se ştie de ce. „Poate se găseşte o soluţie şi pentru curba din zonă, care este prea greoaie”, ne-a mai spus Gheorghe Boghici.

Un loc de joacă aşteaptă vremuri mai bune

Parcul pentru copii situat între blocurile A23 şi A24 din spatele complexului „Siret” arată relativ decent, dar are cu siguranţă nevoie de multe îmbunătăţiri. Echipamentele sunt vechi, unele dintre ele distruse, iar pe jos sunt iarbă, pietriş, gunoaie aruncate pe ici, pe colo, şi atunci când plouă, noroi cât cuprinde. „Am vorbit cu dl viceprimar Enache şi cu dl Vals, ambii ne-au promis că parcul va fi modernizat. Ar trebui puse şi mai multe bănci în el, că nu sunt prea multe în zonă. Sper să se ţină de cuvânt, cum au făcut-o şi în alte situaţii. Au pus garduri vii, plase, bănci, coşuri de gunoi, au trasat din nou trecerile de pietoni, felicitări! Când a fost de criticat, i-am criticat, acum însă...”, ne-a spus Nelu Filote.

Acesta ne arată şi porţiunea de circa 30 de metri, din pământ, de la aleea asfaltată dintre blocuri şi până la locul de joacă. „Poate se reuşeşte asfaltarea acestei porţiuni care, atunci când plouă, se umple de bălţi şi noroaie. Pe aici merg femeile spre Biserica „Sf.Grigore Teologul” şi le este foarte greu să sară peste băltoace. Îmi spun că le este şi ruşine să intre în biserică cu încălţămintea murdară şi plină de noroi”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.

Păpuşa din groapa din asfalt

Românii par tot mai inventivi atunci când vine vorba de semnalizarea gropilor din carosabil. În general, se folosesc crengi de copaci, care să le atragă atenţia celor care circulă pe acolo, dar au apărut şi gropi personalizate, cu flori plantate în ele ori încercuite cu desene făcute cu cretă. În Micro 16, a apărut, iată, şi prima groapă semnalizată cu o păpuşă. „Aici este o gaură de vreo doi ani şi adâncă de jumătate de metru”, ne descrie situaţia gălăţeanul Nelu Filote, fără să ştie şi motivul pentru care cineva a ales să semnalizeze groapa respectivă cu păpuşa. Doar câţiva metri mai încolo, o altă gaură neacoperită, de data asta de la o fostă canalizare. Aceasta este amplasată chiar pe trotuar şi poţi lesne să-ţi rupi picioarele în ea, mai ales seara sau noaptea, atunci când eşti nevoit să faci slalom printre maşinile parcate de jur-împrejurul ei.

Subsolul de la „Siret”, ca la „Continental”

Fosta platformă de aprovizionare a alimentarei de la complexul „Siret” pare să sufere de aceeaşi „boală” ca aceea de la complexul „Continental”: mizeria. „Subsolurile de la fosta alimentară au ajuns să fie într-un hal fără de hal, un focar de infecţie. Sunt părăsite, iar unii oameni aruncă acolo tot ce vor. Am vorbit cu cei de la Profi, ei spun că zona aceea nu ţine de ei”, ne-a spus dl Chirilă, unul dintre cititorii "Vieţii libere" veniţi la întâlnirea de joi.

Într-adevăr, situaţia de la „Siret” seamănă cu aceea de la fostul „Continental”, acolo unde a fost nevoie de un articol al „Vieţii libere” pentru ca zona să fie igienizată de Ecosal. Singura deosebire este că acum, la „Siret”, mizeria nu era atât de mare. La momentul vizitei noastre, zăceau aruncate mai multe sticle de plastic şi câteva doze de băuturi alcoolice sau răcoritoare. Nu era chiar un morman de gunoaie, dar asta nu înseamnă că zona respectivă trebuie scăpată de sub atenţie de echipele de salubritate.

Două "rugăminţi" de la blocul E4

La întâlnirea de joi dimineaţă, cu cititorii „Vieţii libere” care au răspuns invitaţiei noastre de a discuta despre problemele cartierului Micro 16, am primit un plic semnat „Locatarii Bl. 4E, scara 2”, care conţinea două „rugăminţi”. Prima era următoarea: „Salvaţi-ne de o maşină parcată de doi ani pe spaţiul public pe str. Frunzei 101, bl. 4E - GL 16 TAI - care este folosită de proprietar pe post de garaj, deşi el locuieşte în alt bloc”. A doua: „Elevii de la ’Auto’, între orele 9,30-11,00, se aşază pe scara blocului, beau, fumează şi vorbesc foarte urât. Avem copii şi bătrâni care nu se pot odihni din cauza lor”.

Joi, venim în Parcul Rizer

„Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 17 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Spitalului Spitalului Militar, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot lua pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dvs şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

CITEȘTE ȘI despre războiul "băncii verzi" de lângă Complex "Siretul"

Foto 1, galerie. Strada Brânduşei, deocamdată cu două sensuri. Foto 2. Locul de unde au dispărut garajele. Foto 3 și 4. Un loc de joacă aşteaptă vremuri mai bune. Foto 5. Semnalizare. Păpuşa din groapa din asfalt. Foto 6. Gunoaie. Subsolul de la „Siret”, ca la „Continental”. Foto 7. Două "rugăminţi" de la blocul E4. Foto 8. Războiul "băncii verzi" de lângă Complex "Siretul"

Citit 8696 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.