Războiul ”băncii verzi” de lângă Complex ”Siretul”
Foto: Bogdan Codrescu

Războiul ”băncii verzi” de lângă Complex ”Siretul”
A sta sau a nu sta
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aţi fi tentaţi să spuneţi că banca verde din imagine este o simplă bancă de la parter de bloc, aşa cum sunt, probabil, sute în Galaţi şi în orice oraş din România. Ei bine, vă înşelaţi! Această bancă, montată între blocurile A23 şi A24 de lângă Complexul "Siretul" din Micro 16, este una din cele două piese de mobilier urban similare care au stârnit un adevărat război între locatarii acestor blocuri, război care ţine de trei ani şi nu dă semne să se stingă prea curând. Partea cu adevărat gravă este că autorităţile par cu totul depăşite de problemă.

Mărturisesc că am picat pe acest subiect ca musca-n lapte. Era prima dată când "făceam" cartierul Micro 16 pentru pagina de luni a ziarului, aşa că, de bună-credinţă fiind, am dat curs sesizării gălăţeanului Nelu Filote, care ne-a semnalat cazul băncii respective. Habar n-am avut că despre ea s-au mai scris încă două pagini de ziar, cu argumente pro şi contra aduse de locatari, cu sesizări făcute către Primărie, Poliţia locală şi Poliţia „mare”.

„Au fost două bănci aici, între blocurile A23 şi A24, pe care am reuşit să le punem cu ceva vreme în urmă. Le-am pus ca să aibă pensionarii din zonă unde să se odihnească, să-şi mai tragă sufletul. Sunt bătrâni de 80-90 de ani, unii bolnavi de Parkinson, alţii cu Alzheimer... Până atunci, ei stăteau pe o piatră, le-a prins bine o bancă pe care să se aşeze. Numai că, într-o iarnă, aceste bănci au dispărut. Au fost scoase de reprezentanţii Primăriei, în urma unor reclamaţii pe care le-au primit. Nu înţeleg ce fel de oameni sunt cei care cer scoaterea unor bănci. Am vorbit din nou la Primărie şi ni s-a promis că băncile vor fi puse  din nou. Una, asta verde, am pus-o deja, chiar eu am vopsit-o, cealaltă a fost distrusă”, ne-a spus Nelu Filote.

Aproape instantaneu, am fost abordaţi de familia care stă la parterul blocului A24, de la ale cărei geamuri şi până la banca verde nu sunt mai mult de zece metri. „Acum trei ani, în zona blocurilor A23 şi A24 au fost montate bănci, cică pentru pensionari, să îşi petreacă o mare parte din timp supraveghind tot ce se mai întâmplă prin bloc, fără să se ţină cont că în acele blocuri mai locuiesc şi persoane care trebuie să mai şi muncească sau să stea în linişte noaptea. Aceste persoane nu au fost întrebate şi nici anunţate de montarea acestor bănci... se înţelege că a fost părerea numai a celor care nu muncesc şi a pensionarilor. Ghinionul şi riscul sunt mai mari pentru cei care stau la parter şi la etajul I, care se simt vara mai ales ca şi cum ar avea pe cineva cu ei în cameră. De multe ori, vara, din cauza căldurii, suntem nevoiţi să dormim cu geamurile deschise, iar de la băncile puse la distanţă de câţiva metri de bloc vine o gălăgie infernală! În fiecare noapte, pensionarii sunt înlocuiţi pe bănci de către adolescenţi şi diferite personaje care mănâncă seminţe, consumă băuturi alcoolice, se droghează, ascultă muzică, înjură sau vorbesc foarte tare, până după miezul nopţii. În plus, vara, aleea mai era invadată şi de copiii lăsaţi nesupravegheaţi până la ore târzii… În fiecare dimineaţă, în jurul acelor bănci şi pe aleea dintre cele celor două blocuri calci pe un „minunat” covor de coji de seminţe, ambalaje, cutii de bere şi sticle goale de băuturi alcoolice. Au desfiinţat, împreună cu preşedintele asociaţiei, aleea din spate, dintre A24 şi A25, ca să-şi asigure ei liniştea. Au pus un gard viu şi o poartă care nici nu se poate deschide, nici Poliţia Locală n-a putut să o deschidă. Atunci cum să treacă un bătrân pe acolo? Vrem şi noi linişte, sunt persoane fără adăpost care vin tot timpul la dl Filote, dorm sub balcon şi urinează pe scări. Sună beţivii noaptea la interfon, sună din greşeală la noi că ei nu văd cifrele. Au venit cei de la Secţia 2, i-au alungat, după care au venit înapoi. Iar Primăria a solicitat Poliţiei Locale să intensifice frecvenţa patrulelor”, ne-a spus Emil Harabagiu.

S-a făcut o petiţie către Primărie, listă care a strâns 41 de semnături de la locatarii blocurilor A23 şi A24, aşa că Poliţia Locală a ridicat cele două bănci, în decembrie 2017. În martie 2018, s-a hotărât ca băncile să fie puse la loc. Acum mai este doar una, banca verde. Unii locatari cer să fie scoasă şi aceasta, alţii vor să fie adusă din nou şi a doua.

În total, în trei ani, în acest război al băncilor, s-au făcut trei sesizări către Poliţia Locală, una către Primărie şi încă una către Secţia 2 Poliţie.

CITEȘTE ȘI: Locatarii vor sens unic în zona complexului Siret

Foto 1, galerie. Aleea dintre blocurile A23 şi A24. Foto 2. Poarta blocată din spatele blocului A24. Foto 3. Banca verde

Citit 3943 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.