Teodor Munteanu, sărbătorit la 80 de ani

Teodor Munteanu, sărbătorit la 80 de ani
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Teodor Munteanu, Tedy, aşa cum a fost decenii la rând alintat de fanii muzicii sale, va urca din nou pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard", sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 18.00, pentru un spectacol prin care va fi sărbătorit la cei 80 de ani de existenţă şi aproape 60 de ani de carieră. Îi vor fi alături soliştii gălăţeni, ginerele său Adrian Enache, nepoata sa, şi ea cântăreaţă, Diana Enache, dar şi alţi invitaţi surpriză.

Faptul că a petrecut o viaţă pe scenă i se citeşte în fiecare gest şi în atitudinea dreaptă pe care o poartă cu dezinvoltură chiar şi la 80 de ani, deşi recent a suferit o intervenţie medicală destul de severă. Face parte din acea categorie de muzicieni cărora scena le-a dat ocazia să trăiască în preajma celor mai puternici oameni din ţară, dar şi din lume, în ciuda faptului că erau obligaţi să bată România în lung şi-n lat, în turnee obositoare, pentru a strânge bani de salarii.

Au vrut să-l fure grecii

Muzica este a doua sa natură. Teodor Munteanu s-a născut la Galaţi şi a copilărit în anii grei de război într-o familie de greci, pe care cântecul i-a ajutat să treacă peste momentele dificile: "Eu m-am născut în 1939, într-o familie de greci. Singurul român din familia mea era tata. Am crescut în oaza lor. Bunicul meu era comandant de vas. Bunica mea, Kiria Marigo, era o grecoaică frumoasă, care a avut 16 copii, dintre care au trăit doar opt. Am crescut în educaţia lor. Am învăţat să cânt de la ei. De aceea ştiu o mulţime de cântece greceşti. Când s-a înfrăţit Galaţiul cu oraşul Pireu, am fost să cânt acolo, împreună cu primarul de atunci, Caranghel. Primarul de acolo a vrut să mă "împrumute", mi-a cerut să rămân acolo măcar doi ani", povesteşte solistul gălăţean.

Oferte similare a mai primit. Şi pentru America. Însă niciodată nu a fost tentat să dea curs unor asemenea invitaţii. Avea unchi plecaţi în străinătate şi ştia cât a suferit familia. Dar şi cât sufereau ei de dor după România.

Gheorghe Gheorghiu Dej a vrut să-l înfieze

Vocea sa a fost remarcată de când era mic, din clasele primare. Dar pe o scenă adevărată a urcat pe vremea când făcea armata la Marină şi a fost cooptat în Ansamblul "Albatrosul", alături de care a cântat timp de trei ani. Aşa l-a cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu Dej, care a vrut să-l şi înfieze. "Eram obişnuit pe vremea aceea să fim chemaţi să cântăm la diferite evenimente pentru oameni importanţi. Într-o zi a venit la Mangalia chiar Gheorghe Gheorghiu Dej. Fără să ştiu că în anturajul său i se spunea "Ghiţă", eu am interpretat un cuplet scris de Aurel Manolache, "Eu sunt Ghiţă, moldoveanul/ Cel din Dorohoi/ Şi-am venit în seara asta-aici în sat la voi". M-am speritat când m-a chemat la el. M-a întrebat: De unde eşti? Din Galaţi, stau pe strada Leului. Păi, am fost vecini. Eu am stat pe Griviţei. Am două fete. Dar pe tine te înfiez. Eu am dat din colţ în colţ, nu ştiam ce să răspund. Atunci i-a spus contraamiralului Bogdan să-l anunţe când m-am hotărât. Dar eu, după armată, m-am întors la grecii mei", îşi aminteşte artistul.

Aplaudat de preşedintele SUA

A debutat la "N. Leonard" în 1966 în spectacolul Musical Hall la Galaţi: "Am plecat ca Munteanu Teodor într-un turneu de 45 de zile. Şi m-am întors Teodor Munteanu. Am avut succes foarte mare. La Bucureşti, într-o dimineaţă a venit directorul meu, Nicolae Ciubuc, cu un vraf de ziare, şi mi-a zis: "Măi, banditule, te-ai lansat! Toate ziarele scriu despre tine!".

Trei ani mai târziu avea să fie aplaudat de preşedintele Statelor Unite ale Americii. Fusese chemat la spectacol la Mangalia, dar nu ştia pentru cine trebuia să cânte şi a refuzat să se ducă, pentru că primise arvuna pentru o nuntă. S-a trezit însă cu unul mare de la partid, care l-a pescuit cu maşina şi l-a dus direct la scenă. "Ceauşescu mă ceruse. Când am auzit că venise şi Nixon, m-am emoţionat. Din câte se pare, nevasta lui era româncă de prin Ardeal. Am cântat două melodii. S-a ridicat doamna Nixon, s-a ridicat şi Nixon, care avea doi metri, şi Ceauşescu şi m-au aplaudat în picioare. Am ieşit de pe scenă ameţit de emoţie şi am fugit la baie. A venit după mine un general de armată, care mi-a transmis mulţumirile lui Ceauşescu şi ale lui Nixon pentru prestaţia din seara aceea", mai povesteşte Teodor Munteanu.

Dincolo de activitatea de pe scenă, a fost câţiva ani profesor de canto la Şcoala Populară de Arte, a avut o emisiune de succes la un post de televiziune locală, unde a invitat vedete din toată ţara, a fost un model de generozitate, ajutând tineri artişti să se lanseze.

 

Citit 5222 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2019 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.