Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, închisă din nou
Foto: Remus Basalic

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, închisă din nou
Pentru a doua oară în ultimii doi ani
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O veste bună şi una rea au venit concomitent pentru gălăţenii bolnavi de cancer cu indicaţie de radioterapie. Vestea rea este că, începând din luna august a acestui an, secţia de Radioterapia de la Spitalul Judeţean "Sf. Andrei", singura de acest gen din Galaţi şi din judeţele învecinate, a devenit din nou nefuncţională, după ce dispozitivul existent aici de ani buni a fost dezasamblat. Vestea bună este că judeţul Galaţi va avea, pe viitor, două aparate moderne de radioterapie.

Anul trecut, între 1 august şi 3 decembrie, deoarece secţia de Radioterapie a fost închisă pentru modernizare şi extindere, câteva zeci de pacienţi bolnavi de cancer din Galaţi şi din judeţele limitrofe au fost nevoiţi să meargă la Bucureşti, Iaşi sau Constanţa pentru a putea urma curele de radioterapie prescrise de medici.

Secţia a redevenit funcţională până în luna august a acestui an, când a fost din nou închisă. "Theratron-ul folosit la Galaţi pentru radioterapie a fost dezafectat, deoarece era depăşit tehnologic şi se defectase de mai multe ori. În locul său va fi adus un alt accelerator de particule, un dispozitiv modern care va permite tratamente mult mai eficiente, cu o iradiere minimă pentru pacienţi", a declarat, pentru "Viaţa liberă", Valentina Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi.

Al doilea dispozitiv, "în procedură de achiziţie"

În prezent, secţia de Radioterapie de la Spitalul Judeţean Galaţi este pregătită să adăpostească două dispozitive de radioterapie. Un accelerator liniar de particule este deja instalat într-unul dintre buncăre şi ar putea deveni funcţional în aproximativ o lună. În locul theratron-ului dezafectat recent, autorităţile spun că va fi adus un al doilea accelerator. "În cursul lunii noiembrie a.c., cel târziu la sfârşitul lunii, credem că acceleratorul de particule deja instalat va deveni funcţional, după ce vor fi obţinute şi ultimele avize necesare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În privinţa celui de-al doilea dispozitiv de radioterapie de care Galaţiul va dispune nu putem da încă o dată certă despre când va fi instalat şi despre când va deveni funcţional. Ceea ce pot spune însă cu siguranţă este că procedura se află deja în faza de achiziţie, la Ministerul Sănătăţii", a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Secţia de Radioterapie a Spitalul Judeţean Galaţi a fost modernizată, extinsă şi dotată, anul trecut, printr-o investiţie de peste 15 milioane de euro. În prezent, 32 de bolnavi de cancer din Galaţi sunt nevoiţi să urmeze curele de radioterapie în alte centre din ţară, cât timp secţia gălăţeană este nefuncţională.

Citit 5649 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.