Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, închisă din nou

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean, închisă din nou

Pentru a doua oară în ultimii doi ani Remus Basalic
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
6 comentarii

O veste bună şi una rea au venit concomitent pentru gălăţenii bolnavi de cancer cu indicaţie de radioterapie. Vestea rea este că, începând din luna august a acestui an, secţia de Radioterapia de la Spitalul Judeţean "Sf. Andrei", singura de acest gen din Galaţi şi din judeţele învecinate, a devenit din nou nefuncţională, după ce dispozitivul existent aici de ani buni a fost dezasamblat. Vestea bună este că judeţul Galaţi va avea, pe viitor, două aparate moderne de radioterapie.

Anul trecut, între 1 august şi 3 decembrie, deoarece secţia de Radioterapie a fost închisă pentru modernizare şi extindere, câteva zeci de pacienţi bolnavi de cancer din Galaţi şi din judeţele limitrofe au fost nevoiţi să meargă la Bucureşti, Iaşi sau Constanţa pentru a putea urma curele de radioterapie prescrise de medici.

Secţia a redevenit funcţională până în luna august a acestui an, când a fost din nou închisă. "Theratron-ul folosit la Galaţi pentru radioterapie a fost dezafectat, deoarece era depăşit tehnologic şi se defectase de mai multe ori. În locul său va fi adus un alt accelerator de particule, un dispozitiv modern care va permite tratamente mult mai eficiente, cu o iradiere minimă pentru pacienţi", a declarat, pentru "Viaţa liberă", Valentina Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi.

Al doilea dispozitiv, "în procedură de achiziţie"

În prezent, secţia de Radioterapie de la Spitalul Judeţean Galaţi este pregătită să adăpostească două dispozitive de radioterapie. Un accelerator liniar de particule este deja instalat într-unul dintre buncăre şi ar putea deveni funcţional în aproximativ o lună. În locul theratron-ului dezafectat recent, autorităţile spun că va fi adus un al doilea accelerator. "În cursul lunii noiembrie a.c., cel târziu la sfârşitul lunii, credem că acceleratorul de particule deja instalat va deveni funcţional, după ce vor fi obţinute şi ultimele avize necesare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. În privinţa celui de-al doilea dispozitiv de radioterapie de care Galaţiul va dispune nu putem da încă o dată certă despre când va fi instalat şi despre când va deveni funcţional. Ceea ce pot spune însă cu siguranţă este că procedura se află deja în faza de achiziţie, la Ministerul Sănătăţii", a precizat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Secţia de Radioterapie a Spitalul Judeţean Galaţi a fost modernizată, extinsă şi dotată, anul trecut, printr-o investiţie de peste 15 milioane de euro. În prezent, 32 de bolnavi de cancer din Galaţi sunt nevoiţi să urmeze curele de radioterapie în alte centre din ţară, cât timp secţia gălăţeană este nefuncţională.

Citit 4575 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 00:22

6 comentarii

 • postat de remo girone Marți, 29 Octombrie 2019 13:18 82.208.137.*** Link la comentariu
  1
  3

  În situaţii de genul acesteia, nu se desfiinţează nimic înainte de a se pune altceva în loc. Se înfiinţează ce e nou, apoi se dezafectează ceea ce e vechi. Aşa se face în privat, aşa se fac toate upgrade-urile de reţele de telecomunicaţii, absolut tot ceea ce are în mijloc clientul. Repet, în mediul privat. Când vorbim de stat, însă, totţi suntem nişte numere mâncătoare de resurse... Cu cât mai puţini/puţine deci, cu atât mai bine. Halal...

  Raportează
 • postat de Anda Marți, 29 Octombrie 2019 10:15 5.13.201.*** Link la comentariu
  1
  4

  "Cum mai zboară banii!... " - construirea si amenajarea sectiei a costat 15 milioane de euro.
  Aparatul defect avea mult mai multi ani in spate.

  Raportează
 • postat de Laurentiu Marți, 29 Octombrie 2019 09:39 92.86.16.*** Link la comentariu
  0
  5

  Nu va grabiti sa trageti concluzii pripite. Investitia chiar exista, cladire noua moderna.
  Aparatul vechi a functionat la subsolul spitalului pana cand au decis sa renunte la el pt ca efectiv nu mai corespunde cerintelor.
  Primul aparat din cele 2 promise este venit dar pana la finalizarea procedurilor mai dureaza un pic. Este un aparat modern si are nevoie de tot felul de avize . Personalul trebuie instruit si tot asa. Nu va imaginati ca este un aparat care adus acasa si montat pe perete il bagam in priza si gata , functioneaza ...
  Investitia este buna si f bine ca s-a realizat. Daca stam acum si ne gandim, ca licititatii ca nu stiu ce spagi asta e din alt film si sincer nu mai conteaza . Galatiul chiar va avea un centru de radio-terapie modern.
  Inteleg suferinta celor care sunt nevoiti sa mearga momentan in alte centre din alte orase ( sau ma rog, nu o inteleg pe deplin in mod direct dar imi imaginez prin ce trece un om care e nevoit sa mearga in alt oras pt tratament )
  Daca nu faceau investitia acum nu stiu ce se intampla cu sectia de radio-terapie, asa ca haideti sa nu mai gandim negativ si efectiv sa dezaprobam toate lucrurile facute pt oras.

  Raportează
 • postat de Kaffir Marți, 29 Octombrie 2019 08:33 85.120.166.*** Link la comentariu
  1
  3

  @Cum mai zboară banii
  Prietene, incearcă să citesti si articolul. Investitia a vizat modernizarea sectiei de radiologie, care după MODERNIZARE a continuat să functioneze cu aparatul vechi. Acum venit aparatul cel NOU, insă pentru punerea in functiune a celui nou e nevoie de o lună.

  Raportează
 • postat de ariciul Marți, 29 Octombrie 2019 07:35 92.114.82.*** Link la comentariu
  5
  20

  Bla-bla-bla-bla-bla.Bunul Dumnezeu sa-i ierte ,ca la galati nu au nici o sansa de vindecare si supravietuire,De fapt niciodata nu au avut,si pentru unul in varsta mai e cum mai e se impaca cu ideea ,dar unul care deabia a intrat in viata ,fara sa o fi cerut,va pleca in suferinta intro lume mai buna,ca in asta ....sa lamurit.

  Raportează
 • postat de Cum mai zboară banii!... Marți, 29 Octombrie 2019 06:21 95.76.32.*** Link la comentariu
  8
  19

  Stați așa că nu-nțeleg!
  Deci, anul trecut, timp de 4 luni, s-au băgat 15 milioane de euro în secția de radioterapie de Spitalul Județean Galați Sf. Așteaptă sau cum l-o chema.
  A funcționat 7 luni, până în august acest an.
  Recent, cică a fost instalat un accelerator de particule care AR PUTEA deveni funcțional, dar, deocamdată, nu este. Plus promisiuni că va veni și un al doilea aparat - identic sau nu, nu reiese din știre - bla-bla...
  Alo, autoritățile, voi sunteți pe treabă voastră?!
  Cum adică ați dat 15 milioane DE EURO pe ceva ce a mers 7 luni?? Dar n-are termen de garanție, era la mâna a doua, l-ați achiziționat acum hăt ani și a ieșit din garanție până l-ați montat sau ce?
  Iată un caz demn de studiat fiindcă ilustrează perfect pe ce se duc banii din asigurările noastre de sănătate, din taxe și impozite!
  Domnu' Fotea, cred că ai o mare problemă!...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.