Opt ani de ÎNCHISOARE, pentru trafic de persoane

Opt ani de ÎNCHISOARE, pentru trafic de persoane
Pedeapsă după ce au exploatat români în Italia
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Magistraţii Tribunalului Galaţi au pronunţat o primă sentinţă într-un dosar de trafic de persoane, caz care a ajuns în atenţia presei în urmă cu doi ani. Este vorba despre o familie din Băleni, care a reuşit să strângă o mică avere după ce a păcălit peste 100 de persoane că le oferă locuri de muncă bine plătite în Italia, promisiuni care însă nu se adevereau în teren.

"Afacerea" a fost închisă de procurorii DIICOT, care au făcut mai multe percheziţii domiciliare şi au reţinut doi dintre membrii grupării, pe Titi şi Iulian Spînu, cei doi fiind acuzaţi că, alături de alte două rude, primeau câte 150 de euro lunar pentru fiecare muncitor dus la fermele din Italia.

După ce au audiat părţile vătămate, judecătorii au aflat că muncitorii duşi în Italia trăiau acolo în condiţii mizere, munceau şi 12 ore pe zi, primeau un salariu foarte mic, fiind trataţi exact ca nişte sclavi. Astfel, magistraţii au decis să îl condamne pe Titi Spînu la o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane (faptă comisă în perioada 2009-2016). Titi Spînu mai avea o condamnare de trei ani cu suspendare, pentru fapte săvârşite în perioada 2003-2004, motiv pentru care judecătorii au stabilit că acesta trebuie să stea după gratii în următorii opt ani.

Fratele lui Titi, Iulian Spînu, va sta după gratii pentru trei ani, fiind condamnat tot pentru trafic de persoane.

Alţi doi membri ai familiei Spînu, Valentin şi Cornel, judecaţi tot sub acuzaţia de trafic de persoane, au primit şi ei câte o condamnare de câte trei ani închisoare.

Totodată, judecătorii au decis ca cei patru să plătească peste 23.000 de euro daune materiale şi morale celor care s-au constituit parte civilă în dosar. Mai mult, magistraţii au decis şi confiscarea sumei de 40.910 euro, sumă reprezentând bunuri dobândite prin săvârşirea infracţiunilor, urmare a exploatării persoanelor vătămate care nu s-au constituit ori au renunţat la calitatea de parte civilă. Cei patru trebuie să achite şi 11.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de inculpaţi, cât şi de părţile civile şi de procurorii DIICOT.

Citit 5620 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2019 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.