Campania ”Made in Galaţi” | Criomec, firma gălăţeană specializată în proiecte industriale ”la cheie” (FOTO)

Campania ”Made in Galaţi” | Criomec, firma gălăţeană specializată în proiecte industriale ”la cheie” (FOTO)

25 de ani de performanţă şi dezvoltare industrială
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
5 comentarii

Activitatea industrială rămâne una dintre puţinele direcţii economice în care, în ciuda turbulenţelor de tot felul, Galaţiul are un potenţial ridicat. O dovadă în acest sens este Criomec SA, o companie ridicată de la zero de echipa de specialişti condusă de prof. ing. dr. Alexandru Şerban. Cu o dinamică a dezvoltării demnă de invidiat, firma a aniversat în 2019 împlinirea a 25 de ani de activitate! Mai mult decât atât, Criomec este în prezent unul dintre pilonii economiei locale - cu aproape 600 de angajaţi, şi a reuşit în 2018 să-şi dubleze cifra de afaceri, faţă de cea din 2017!

Fie că e vorba de domeniul criogeniei şi producerea gazelor tehnice, de petrochimie, termoenergetică, metalurgie, al echipamentelor dinamice și turboagregatelor, Criomec este capabilă să livreze proiecte industriale „la cheie”! De altfel, ca brand 100 la sută gălăţean, Criomec a reuşit să ducă emblema „Made in Galaţi” inclusiv la nivel european, chiar şi în ţări cu un blazon tehnic demn de invidiat, precum Germania, Franţa, Belgia sau Suedia.

„Ne-am început activitatea în 1994, împreună cu un grup de colegi specializaţi în criogenie, formaţi pe platforma Combinatului Siderurgic de la Galaţi, unde Fabrica de Oxigen era şi cea mai mare de acest fel din Europa de Est. Criogenia - folosită în obţinerea gazelor tehnice - era un sector de nişă şi era o reală nevoie pe piaţa din România. Prin urmare, am decis să mergem mai departe pe cont propriu. Erau şi firme multinaţionale, de prestigiu, interesate de piaţa din România, iar noi am lucrat pentru ele la început. Am instalat în ţară vreo şapte, opt fabrici de oxigen, argon, azot, până când piaţa locală a fost acoperită. Dar cum numai din mentenanţa acestora nu puteam să ne dezvoltăm, ne-am orientat şi spre proiecte din petrochimie, metalurgie, energetică, inclusiv în alte ţări europene. Treptat a crescut şi numărul de oameni, iar proiectele au devenit tot mai complexe. Profesionalismul dovedit în abordarea acestora au făcut din Criomec, pe nişa sa de activitate, un brand, practic, "fără concurenţă”", ne-a mărturisit directorul general al companiei, dl Alexandru Şerban.

Ca antreprenor general, Criomec poate realiza în prezent proiecte industriale complexe, oferind soluții integrate ce cuprind serviciile de proiectare, procurare, execuție și montaj, punere în funcțiune și mentenanță pentru toate disciplinele tehnice implicate - construcții civile, instalații tehnologice, echipamente dinamice, instalații electrice și de automatizări.

În portofoliul de lucrări al Criomec se regăsesc lucrări de anvergură, începând de la noua Fabrică de Oxigen şi instalaţia de răcire de la Furnalul nr. 5, de pe platforma Combinatului Siderurgic de la Galaţi, până la fabrica de hidrogen de la Petrobrazi, modernizarea furnalului HKM Duisburg, centrala electrică din Corsica - Franţa, dar şi o fabrică de hidrogen în Suedia.

În plus, activitatea de producție confecții metalice a companiei s-a dezvoltat ca o necesitate de integrare a produselor în cadrul proiectelor de montaj instalații și s-a dovedit un motor de dezvoltare individual, prin oportunitățile create de piața din industria metalurgică și petrol și gaze. Prin urmare, s-au derulat proiecte noi cu parteneri externi cum ar fi FLSmidth Danemarca - pentru execuția construcțiilor metalice tip filtre, utilizate în epurarea gazelor din industria metalurgică și a cimentului; Primetals Technologies Austria - pentru execuția unor conducte de recirculare gaze, având diametrul de 4 m și o masă de aproximativ 230.000 kg, cu destinația finală Japonia.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără un vast program investiţional. În prezent, Criomec dispune de două hale de producţie în Galaţi, numai în ultimii doi ani baza materială a companiei fiind modernizată prin investiţii ce totalizează peste 2 milioane de euro. „O companie de succes înseamnă şi o evoluţie continuă. Printr-o abordare prudentă, menținem un echilibru între cheltuielile de investiții și cele operaționale, la nivelul volumului proiectelor angajate. Obiectivul final este execuţia unor lucrări la cele mai înalte standarde de calitate şi de siguranţă, precum și specializarea continuă a angajaților în tehnologii și procese aplicate industrial”, a conchis directorul general al Criomec SA.

Oportunităţi de evoluţie profesională

Rezultatul economic și dezvoltarea activității companiei Criomec se bazează pe cea mai valoroasă resursă, și anume resursa umană, subliniază managerul companiei, dl Alexandru Şerban. Din perspectiva companiei, o responsabilitate permanentă este asigurarea unui mediu atractiv tuturor categoriilor de angajați, prin stimularea evoluției profesionale în carieră, recompense salariale competitive mediului în care îşi desfăşoară activitatea, atât la nivel naţional, cât şi european, programe de protecția sănătății prin accesul la servicii medicale private. Graţie acestei raportări la resursa umană, compania este un cadru de formare modern pentru noile generaţii de specialişti, fie că ne referim la absolvenţii facultăţilor gălăţene de inginerie sau la salariaţii cu o pregătire multidisciplinară din sectorul industrial.

Proiecte de responsabilitate socială

Ca parte a proiectelor de responsabilitate socială, compania Criomec s-a implicat în importante proiecte de stimulare a tinerilor merituoși, prin acordarea de burse private, acordarea de ajutoare materiale pentru cazuri sociale și medicale, contribuții și premii acordate în cadrul competițiilor sportive și spectacolelor culturale desfășurate pe scena gălățeană.

Citit 15621 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2019 14:33

5 comentarii

 • postat de Parte din colectiv Miercuri, 13 Noiembrie 2019 20:26 92.80.131.*** Link la comentariu
  3
  7

  Felicitari, dle Director General! E o mandrie sa lucrezi la CRIOMEC! De aceea sunt mandra de asta!

  Raportează
 • postat de viitor somer Miercuri, 13 Noiembrie 2019 19:47 89.137.136.*** Link la comentariu
  4
  10

  Majoritatea celor care au lucrat in combinat si in santier au plecat la criomec pentru ca e respect, sunt salarii putin mai mari dar muncitorul tot sarac va fi toata viata. Pana cand salariile nu vor fi in toata tara 1000 euro toti vor pleca in america si europa. Eu nici nu imi permit sa platesc caldura pe timp de iarna. Stau in frig pana vine primavara si se mai incalzeste. Mancarea e foarte scumpa si transportul pana la brasov ma costa 5-6% din salariu. Taxele pe munca sunt foarte mari..practic statul iti ia jumatate din ce castigi si le da celor care nu produc nimic.

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 13 Noiembrie 2019 13:57 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  18

  Felicitări!
  De astfel de exemple avem nevoie în comunitatea locală.
  Poate o să se nască în Galaţi şi alte firme cu succes şi în domeniul construcţiilor, unde e nevoie de dezvoltare (dar nu cu firme de casă ale unor partide politice) sau ale industriei navale pentru ambarcaţiuni mici, sau ale industriei alimentare, cu antreprenori 100% galaţeni!

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 13 Noiembrie 2019 13:57 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  14

  Felicitări!
  De astfel de exemple avem nevoie în comunitatea locală.
  Poate o să se nască în Galaţi şi alte firme cu succes şi în domeniul construcţiilor, unde e nevoie de dezvoltare (dar nu cu firme de casă ale unor partide politice) sau ale industriei navale pentru ambarcaţiuni mici, sau ale industriei alimentare, cu antreprenori 100% galaţeni!

  Raportează
 • postat de Vali Miercuri, 13 Noiembrie 2019 09:30 5.13.166.*** Link la comentariu
  7
  37

  Felicitari, CRIOMEC ! Bravo, d-le manager, Alexandru Serban! 600 de angajati, asta inseamna performanta!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.