Peste şase milioane de lei pentru sănătatea copiilor gălăţeni
Foto: Remus Basalic

Peste şase milioane de lei pentru sănătatea copiilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Secţia de Imagistică a Spitalului Clinic de Copii „Sf. Ioan” Galaţi a fost dotată recent cu un echipament RMN şi cu două aparate Röntgen de ultimă generaţie. Investiţia s-a ridicat la aproximativ şase milioane de lei. Noile dispozitive permit efectuarea unor investigaţii mai exacte, cu efecte adverse minime pentru copii şi pentru personalul medical.

Noul dispozitiv de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) asigură o inducţie magnetică de 1,5 Tesla şi cântăreşte în jur de şapte tone, fiind clasificat printre cele mai performante echipamente de acest fel. În comparaţie, vechiul RMN de care spitalul dispunea până acum este de 0,4 Tesla. „Avantajul este că aici putem obţine imagini mult mai fidele, care ne vor permite să investigăm şi zone precum abdomenul. Şi softul are mai multe facilităţi faţă de cel vechi. Avem un sistem de postprocesare şi un sistem de imprimare de DVD-uri. Acum avem două RMN-uri funcţionale”, a explicat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii Galaţi.

Costul noului echipament RMN a fost de aproximativ 700.000 de euro, bani pe care Ministerul Sănătăţii i-a obţinut printr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii. Alţi 100.000 de euro au venit de la Primăria municipiului Galaţi şi au fost folosiţi pentru amenajarea şi izolarea camerelor care găzduiesc noul RMN şi pentru realizarea instalaţiilor electrice.

Radiografii apropiate de o tomografie

Secţia de Imagistică a fost dotată şi cu două aparate Röntgen performante, în valoare totală de peste 420.000 de euro. Unul dintre echipamente este fix şi este prevăzut cu un sistem de tomosinteză, fapt ce permite efectuarea unor radiografii digitale aproape la fel de exacte ca un tomograf, dar cu un grad de iradiere mult mai mic. Aparatul Röntgen mobil permite efectuarea radiografiilor la patul pacienţilor nedeplasabile, iar imaginile sunt afişate imediat, putând fi consultate în sala de operaţie sau în cabinetele medicilor.  

„Este vorba despre o aparatură special destinată pacienţilor copii, iar gradul de iradiere este redus la jumătate. Echipamentele pe care le foloseam până acum datau de opt ani, dar sunt spitale în Galaţi care folosesc aceleaşi echipamente chiar şi de 12 sau de 15 ani. De obicei, după opt ani trebuie înlocuite”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita.

La evenimentul de prezentare a noilor dispozitive a fost prezent şi primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Spitalul de Copii se află în subordinea Primăriei Galaţi. „În total, a fost o investiţie de aproximativ şase milioane de lei, dintre care în jur de 3,5 milioane de lei venite din partea Ministerului Sănătăţii, iar completarea de 2,5 milioane de lei din partea Primăriei Galaţi, bani care au fost folosiţi pentru amenajarea încăperilor şi pentru achiziţionarea perifericelor necesare pentru funcţionarea acestor dispozitive. Lucrările de amenajare au durat doar aproximativ două luni”, a spus Ionuţ Pucheanu.

Spitalul de Copii Galaţi se numără printre cele şapte unităţi medicale de profil din ţară, fiind unicul de acest fel din zona de sud-est a României. Lunar, în spital sunt efectuate peste 2.500 de radiografii şi în jur de 100 de investigaţii RMN. Anual, aici sunt internaţi peste 13.000 de copii, iar numărul prezentărilor la urgenţe este de aproape 40.000.

Citit 2092 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.