Grefierii ameninţă cu greva generală

Grefierii ameninţă cu greva generală
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Grefierii şi personalul auxiliar din instanţele gălăţene au întrerupt ieri, timp de două ore, lucrul. Asta pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor”.

Astfel, între orele 10,00 şi 12,00, grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, nu au efectuat niciun fel de activitate specifică funcţiei şi nu a îndeplinit niciun act de procedură.

„Faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020 şi luând act de hotărârile adoptate de Adunările generale ale magistraţilor din cadrul mai multor instanţe judecătoreşti şi parchete din ţară, am decis suspendarea activităţii începând cu data de 22 ianuarie 2020”, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliştilor care reprezintă personalul auxiliar din justiţie.

Reprezentanţii grefierilor susţin că au trimis o scrisoare deschisă prin care şi-au arătat „indignarea împotriva ”eliminării” pensiilor de serviciu, denumite ”pensii speciale” de către parlamentari pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil”.

Conform sursei citate, grefierii şi personalul auxiliar din justiţie cred că „prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea “autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem ”eliminaţi” pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică”, se mai arată în comunicat.

Având în vedere aceste nemulţumiri, membrii corpului personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea au decis să protesteze. Mai mult, aceştia susţin că „începând cu data de 27 ianuarie 2020 va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale”.

Citit 3034 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.