UPDATE ALERTĂ MEDICALĂ | 13 persoane venite în Galaţi, din China, ţinute în carantină de teama coronavirusului

UPDATE ALERTĂ MEDICALĂ | 13 persoane venite în Galaţi, din China, ţinute în carantină de teama coronavirusului
Primele măsuri la Galați au fost luate încă de pe 29 ianuarie 2020
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Cum poate fi ţinut la distanţă virusul ucigaş


Cinci cetăţeni chinezi şi opt români întorşi în Galaţi, din China, sunt ţinuţi în carantină de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, pentru a exclude posibilitatea infecţiei cu noul coronavirus. În ciuda riscului ca epidemia izbucnită în China să devină pandemie, până pe 6 februarie, autorităţile sanitare gălăţene nu au anunţat public această situaţie.

Cele 13 persoane au ajuns în Galaţi începând cu 29 ianuarie. „Nicio persoană dintre cele monitorizate nu prezintă deocamdată semne de boală. Totuşi, aşa cum prevăd procedurile, ele sunt ţinute la domiciliu”, a precizat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Conform autorităţilor sanitare gălăţene, patru dintre aceste persoane au sunat la 112 şi au cerut să fie consultate de echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. De aici, au fost informate să se adreseze DSP Galaţi. Printre cei care au sunat la 112 se numără un gălăţean şi o tânără de origine chineză care au cerut adeverinţe medicale din care să reiasă că sunt sănătoşi. Adeverinţele le-ar fi fost necesare pentru înscrierea la cursurile universitare.

Măsura carantinei, ţinută sub tăcere de autorităţi

În ciuda faptului că primele măsuri de punere în carantină a persoanelor sosite în Galaţi din China au fost luate încă de pe 29 ianuarie, DSP Galaţi nu a anunţat acest fapt până pe 6 februarie, adică la mai bine de o săptămână, iar comunicarea de ieri a fost făcută doar în urma insistenţelor presei. În astfel de cazuri, pentru persoanele întoarse din China, dar care nu au simptome ale infecţiei cu coronavirus, Ministerul Sănătăţii recomandă izolare preventivă la domiciliu, timp de două săptămâni. Persoanele în cauză sunt sfătuite să-şi verifice temperatura corporală de două ori pe zi, iar în cazul apariţiei oricărui simptom, mai ales a febrei sau a tusei, să sune la 112. Pacienţii nu trebuie să meargă la spital, la domiciliul lor venind o ambulanţă specială care îi poate transfera la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Zeci de mii de oameni infectaţi, sute de victime

Ultimul bilanţ disponibil joi, 6 februarie, arăta că cel puţin 490 de persoane au murit ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus în China, în vreme ce numărul persoanelor infectate a ajuns la 24.324. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, săptămâna trecută, că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global.

Conform specialiştilor, simptomele infecţiei cu noul coronavirus pot include: febră, tuse seacă, dificultate în respiraţie, dureri musculare, oboseala pronunţată şi persistentă. Simptomele mai puţin tipice sunt: acumulare de mucus în gât, durere de cap, eliminare de sânge prin tuse, diaree. Durerea în gât şi curgerea nasului nu sunt considerate simptome tipice pentru coronavirus, deoarece microbul afectează în special plămânii, iar majoritatea bolnavilor au simptome ca tusea seacă, insuficienţa respiratorie sau pneumonia. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), citat de Mediafax, o agenţie germană de control şi prevenire a bolilor, noul virus are o perioadă de incubaţie de 14 zile.

Măsuri

Densitatea foarte mare a populaţiei din marile oraşe chineze a făcut ca infecţia cu noul coronavirus să se extindă cu rapiditate de la o persoană la alta. Acest lucru se întâmplă şi pentru că, în primă fază, mulţi pacienţi nu au simptome, ceea ce întârzie măsurile de carantină care ar trebui adoptate.

Virusul ucigaş din Wuhan nu se transmite pe calea aerului, ci prin contact direct cu persoanele contaminate sau prin atingerea suprafeţelor contaminate. Astfel, este mai bine să fie menţinută o distanţă de siguranţă de cei care ar putea fi infectaţi. O măsură preventivă foarte eficientă este spălarea pe mâini cu săpun şi cu apă caldă cât mai des. Hârtiile tip prosop sunt recomandate atunci când ne ştergem pe mâini, deoarece sunt de unică folosinţă.

CITEȘTE ȘI: EPIDEMIE de gripă în România. Șapte cazuri, în GALAȚI

 

Citit 34610 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Februarie 2020 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.