UPDATE. Control judiciar pentru gruparea lui "Gelu Țăranu". Decizie a Curții de Apel București

UPDATE. Control judiciar pentru gruparea lui "Gelu Țăranu". Decizie a Curții de Apel București
Fostul consilier local, Gheorghe Radu, și-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în arest
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

UPDATE. Judecătorii Curții de Apel București au decis că toate cele șase persoane implicate în dosarul privind trucarea licitațiilor nu trebuie să stea după gratii în timpul cercetărilor. Magistrații au respins propunerea de arestare preventivă pentru omul de afaceri Gheorghe Radu, cunoscut drept "Gelu Țăranu", avocatul gălățean Adrian Cătălin Hrișcă, afaceristul olandez David Johan Bies, avocatul Mihai Cosmin Baicu, executorul judecătoresc Adrian Marius Negreanu și Radu Bugică. Aceștia au fost plasați sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

"Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă I.C.C.J. - D.I.I.C.O.T. - S.T. cu privire la arestarea preventivă a inculpaților Radu Gheorghe, Negreanu Marius Adrian, Baicu Mihai Cosmin, Bies Johan David, Bugică Radu, Hrișcă Adrian Cătălin. Dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, de la data de 13.02.2020 la data de 12.04.2020", se arată pe portalul Curții de Apel București.

În cele 60 de zile, cei șase trebuie să se prezinte la instanţa de judecată/organul judiciar ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze, de îndată, organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază îşi au domiciliul/ reședinta, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați.

Dacă vor încălca aceste obligații, cei șase riscă să se aleagă cu mandat de arestare la domiciliu sau mandat de arestare preventivă.

Decizia judecătorilor bucureșteni nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Cei șase sunt acuzați că au trucat mai multe licitații publice, la care erau vândute bunuri puse gaj pentru obținerea unor credite bancare. Procurorii DIICOT București susțin că, prin faptele lor, inculpații au creat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro.


Fost consilier local, reținut pentru trucarea unor licitații

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov, au făcut, miercuri, 17 percheziții în județele Galați, Brăila, Ilfov și în municipiul București, într-o cauză în care mai multe persoane erau suspectate de trucarea unor licitații publice.

Anchetă în urma perchezițiilor DIICOT

În urma descinderilor, 11 persoane au fost duse la audieri, șase dintre ele fiind reținute, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore. Printre cei reținuți se numără şi un fost consilier local din Galaţi, omul de afaceri Gheorghe Radu, cunoscut drept "Gelu Țăranu". Alături de el, a fost reținut și avocatul gălățean Adrian Cătălin Hrișcă. De asemenea, ordonanțe de reținere pentru 24 de ore au fost emise pentru afaceristul olandez David Johan Bies, avocatul Mihai Cosmin Baicu, executorul judecătoresc Adrian Marius Negreanu și Radu Bugică.

Cei șase sunt acuzați de procurorii DIICOT București că au format un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice, prejudiciul creat de ei fiind de aproape patru milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că gruparea infracțională a fost pusă la cale, în 2008, de Gheorghe Radu și David Johan Bies, cărora li s-au alăturat și ceilalți inculpați din dosar. "Grupul infracțional era  specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice, prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Mai exact, în perioada 2008-2009, bunurile executate silit au fost folosite drept garanții pentru obținerea unor credite de la bănci, credite care nu mai erau apoi restituite sau erau restituite parțial. "Aceste contracte au fost acordate preponderent de către aceeași unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, valoarea acestor credite fiind una foarte mare", mai arată procurorii.

Ținând cont că instituțiile financiare nu își mai primeau banii dați drept credite, bunurile puse gaj erau executate silit. "Membrii grupării, prin înțelegeri prealabile, l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aproximativ 8-9 la sută din valoarea de evaluare)", mai rețin anchetatorii.

Cele șase persoane reținute vor ajunge în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citit 15306 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Februarie 2020 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.