Drumul expres Brăila-Galaţi, din nou în licitaţie

Drumul expres Brăila-Galaţi, din nou în licitaţie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Din toamna anului trecut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pare că joacă alba-neagra cu investiţiile vitale pentru zona noastră: marea centură ocolitoare a oraşului nostru şi drumul expres Brăila-Galaţi. În vreme ce licitaţia pentru Varianta de Ocolire Galaţi este suspendată pentru a doua oară, pentru drumul expres Brăila-Galaţi suspendarea tocmai a fost ridicată pe 3 martie, iar procedura a fost repusă în desfăşurare. 

Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila – Galaţi, lansată pe 3 octombrie 2019, suspendată pe 31 octombrie 2019, a revenit în desfăşurare marţi, 3 martie 2020. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ziua limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul în valoare estimată de 530.312.447,16 de lei este 6 martie 2020. Un termen extrem de scurt pentru a putea fi respectat! De altfel, în datele licitaţiei se şi precizează că „06.03.2020 reprezintă un termen acordat automat” de portalul achiziţiilor publice, şi că data limită de depunere a ofertelor va fi cea precizată printr-o erată care urmează a fi publicată.

Reamintim că, promis gălăţenilor şi brăilenilor de ani de zile, drumul expres Brăila-Galaţi a fost aprobat de Guvern în septembrie 2008. La o distanţă de 11 ani, pe 3 octombrie 2019, a fost lansată licitaţia pentru proiectarea şi construcţia lui, iar ofertele erau aşteptate de CNAIR până pe 10 decembrie 2019. N-a fost să fie, însă! 

„Procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie ”Drum Expres Brăila – Galaţi”», suspendată în data de 31 octombrie 2019, se va relua de îndată ce va fi publicat răspunsul consolidat la clarificările solicitate de operatorii economici potenţiali participanţi la procedură. Menţionăm că termenul de depunere a ofertelor se va prelungi corespunzător, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile”, ne comunicase, la solicitarea noastră, CNAIR.

Iată că marţi, 3 martie, CNAIR SA a ridicat suspendarea procedurii, publicând răspunsul consolidat la clarificarile adresate de către operatorii economici până la primul termen limită menționat în cadrul documentaţiei de atribuire. 

Va urma, însă, o nouă rundă de clarificări, care, cel mai probabil, va conduce la o nouă suspendare, aşa cum s-a întâmplat în cazul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire Galaţi – marea centură ocolitoare a oraşului, cum este cunoscută. După cum v-am informat, lansată pe 5 octombrie 2019, suspendată pe 4 noiembrie 2019 şi relansată pe 14 ianuarie 2020, licitaţia este din nou suspendată în prezent.

11 kilometri de aşteptare

Conform documentaţiei, drumul expres Brăila-Galaţi ar trebui să fie parte integrantă în cadrul obiectivului „Drum Expres Focşani-Brăila-Galaţi-Giurgiuleşti”, prevăzut în Master Planul General de Transport al României. Mai mult, „Drumul expres va funcţiona ca o legătură Sud-Nord, facilitând traficul dintre cele două oraşe. Prin realizarea investiţiei se va obţine crearea unei variante alternative viabile pentru traficul greu de pe DN22B şi se asigură o conexiune cu obiectivul «Pod suspendat pentru Dunăre din zona Brăila»”, se precizează în documentele licitaţiei. Autorităţile sunt convinse că şoseaua, în lungime de aproximativ 11 km, va îmbunătăţi condiţiile de trafic şi va reduce timpii de parcurs.

Durata de realizare a drumului expres ar fi de 34 luni, din care 10 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţia lucrărilor.

La fel ca Varianta de Ocolire, drumul expres ar trebui să fie finanţat în cadrul actualului exerciţiu financiar european. Rămâne de văzut dacă acest fapt se va întâmpla.

Citit 19649 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2020 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.