Clipe de coşmar pentru bătrânii din centrul de îngrijire ”Sf. Ilie”

Clipe de coşmar pentru bătrânii din centrul de îngrijire ”Sf. Ilie”
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Continuă problemele la centrul privat de îngrijire bătrâni "Sf. Ilie" din Galaţi. Până luni la prânz, 29 persoane din acest centru – 20 de bătrâni și 9 cadre medicale - erau diagnosticate pozitiv la coronavirus. Două dintre aceste persoane, doi bărbaţi, de 74, respectiv, 82 de ani, au decedat, având şi alte afecţiuni medicale. Ceilalţi bolnavi au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase sau la Spitalul CFR şi se află sub supraveghere medicală. Bătrânii rămaşi în centru şi personalul angajat se află, în continuare, în carantină, iar autorităţile caută soluţii pentru a-l prelua, astfel încât să le poată asigura mâncare şi medicamente.

Calvarul din centru a început săptămâna trecută, când mai mulţi bătrâni au început să prezinte simptome de infectare cu coronavirus. Imediat s-a dat alerta, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au demarat o anchetă epidemiologică. Astfel, s-a stabilit cum a ajuns virusul în cămin. "Pornind de la doamna director a căminului, care acum este internată la Spitalul de Boli Infecţioase, contact cu caz confirmat, soţul ei, întors din Turcia, în data de 20 martie, care ulterior a decedat în 3 aprilie. Pe 1 aprilie, nouă persoane din centru au devenit simptomatice, motiv pentru care s-au recoltat probe şi s-au confirmat patru cazuri, pe 4 aprilie. Persoanele pozitive au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase în aceeaşi zi. Din cauza comorbidităţilor asociate şi evoluţiei nefavorabile a fost realizat transferul acestora cu izoleta la Spitalul Judeţean, la ATI. Primul transferat a decedat. În urma anchetei epidemiologice, s-au constatat că există 130 de persoane autoizolate, distribuite pe trei niveluri", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

În urma testelor efectuate, s-a stabilit că, până luni la prânz, 29 persoane au fost infectate cu coronavirus, nouă dintre ele fiind cadre medicale care lucrează acolo. Dintre cei confirmaţi, doi bărbaţi, de 74, respectiv, 82 de ani, au decedat, iar restul sunt internaţi în spital.

Problema mare este că bătrânii rămaşi în centru au nevoie de îngrijire medicală, tratament şi hrană. Aparţinătorii acestora sunt disperaţi şi spun că nu mai au veşti de zile bune despre rudele lor. Mai mult, îngrijorarea lor creşte, pentru că au auzit deja varianta că în centru nu mai este hrană pentru cei aflaţi în carantină acolo. "Tatăl meu este acolo de vara trecută, fiind imobilizat la pat. Ştiu că au nevoie de personal care să îi îngrijească, au nevoie de mâncare, nu ştiu dacă au foarte puţină sau nu mai au deloc. Bătrânii care au ajuns la spital spun că acolo nu mai era de mâncare. Le-au făcut testări tuturor, aşteptau să vină rezultatele. Tatăl meu a fost testat, dar nu a primit încă rezultatul. Sunt bătrâni cu foarte multe boli şi au nevoie de îngrijire. Ştim că domnul administrator, care a decedat, a venit cu virusul din Turcia. Dumnealui se ocupa cu aprovizionarea, a fost deseori prin centru. Şi soţia lui a venit în centru. Au fost văzuţi acolo de cei care au mers să le ducă medicamente rudelor internate. Noi am mai vorbit cu infirmierele şi mereu îmi spuneau că sunt bine. Mama a vorbit ultima data cu tata la începutul săptămânii trecute, dar de atunci a reuşit să mai ia legătura doar cu asistentele. În urmă cu câteva zile, am reuşit să aflu ultima dată ceva despre tatăl meu. Nu ştiu dacă au acum infirmiere, dacă sunt hrăniţi, dacă au tot ce le trebuie", ne-a povestit Gabriela Ion, fiica unui bătrân internat.

Aceste aspecte au ajuns şi la urechile autorităţilor care au demarat deja procedurile pentru preluarea, în regim de urgenţă, a centrului sub protecţia statului. "Am delegat deja acolo cadre medicale de la două spitale din Galaţi, care asigură continuitatea actului medical în centrul privat. Coordonator este un medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte situaţia bătrânilor, aceştia sunt monitorizaţi în permanenţă de cadre medicale detaşate acolo. Din discuţiile pe care le-am avut cu familia care administrează acest centru, a reieşit că mai au mâncare pentru două sau trei zile. Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean ca să fie preluat în administrarea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru a nu exista probleme în ceea ce priveşte alimentaţia persoanelor vârstnice. Cei confirmaţi pozitiv au fost internaţi fie la Spitalul de Boli Infecţioase, fie la Spitalul CFR, în funcţie de bolile pe care le mai au", a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

 

Citit 10017 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.