În Galați, zero investiții în infrastructura principală de irigaţii

În Galați, zero investiții în infrastructura principală de irigaţii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Expozeul privind starea sistemului național de irigații al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, din cadrul unei informări de presă de ieri, 28 aprilie, a început prin a aminti aportul providenței și al divinității ce au ajutat în anii trecuți cu precipitații. El a arătat că Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații, demarat în 2015, a ”înghițit” cam degeaba 529 de milioane de lei și alte 43 de milioane de lei anual pentru paza obiectivelor.

”Avem ca exemplu județul Galați, acolo unde suprafața amenajată pentru irigații este de 122.989 de hectare și s-a reabilitat zero infrastructură principală. Este adevărat că asociațiile de udători constituite (OUAI – n.r.) pot iriga undeva la peste 20.000 de hectare, dar asta pentru că a existat o preocupare a fermierilor pentru infrastructura secundară, inclusiv prin accesare de fonduri europene”, a atras atenția ministrul agriculturii asupra situației dezastruoase din județul nostru. El a mai exemplificat și cu starea lucrurilor din alte zone din sudul țării și a avertizat că ”toate lucrările prost făcute vor rămâne neplătite, contractele reziliate, iar toți angajații ANIF și ai ministerului care au răspuns de astfel de lucrări vor pleca”, în cadrul aceleiași informări de presă transmisă în direct pe pagina de Facebook a ministerului.

Astfel de mari obiective ale infrastructurii de irigații ce se impune a intra într-un adevărat program de reabilitare se găsesc ”din belșug” și în județul Galați: Brateșul de Sus, Terasa Nicorești – Tecuci și, mai ales, Câmpia Covurlui, cu o capacitate de irigare de aproape 76.000 de hectare, investiție abandonată imediat după 1990.

”Cert este că astăzi noi irigăm doar 133.407 hectare la nivel național, în condițiile în care cu apa de pe 1.966 kilometri de canale am putea iriga circa 600.000 de hectare”, a mai precizat Adrian Oros, făcând un apel și către fermierii care nu fac parte din OAUI-uri să anunțe ANIF dacă au posibilitatea tehnică de a iriga.

Totodată, Adrian Oros a prezentat și intenția de simplificare a procedurilor de asigurare a culturilor agricole. Din ghidul solicitantului vor dispărea o serie de documente, sprijinul maxim de intensitate va ajunge la 70 la sută și în cazul fermierilor mari, urmând ca sesiunea de depuneri să demareze pe 11 mai 2020, cu un total de 40 de milioane de euro. ”Nu va exista selecție, toate cererile eligibile vor fi finanțate”, a mai precizat ministrul agriculturii.

Citit 3059 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.