Modernizare de 9,6 milioane de lei a Parcului ”Carol”. Respins în mandatul lui Stan, votat în mandatul lui Pucheanu (FOTO)

Modernizare de 9,6 milioane de lei a Parcului ”Carol”. Respins în mandatul lui Stan, votat în mandatul lui Pucheanu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate, simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animale de companie, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de joacă şi fitness. Aşa ar urma să fie împărţit Parcul "Carol" (fostul Parc CFR), conform proiectului de modernizare votat de aleşii locali, propus spre finanţare europeană.

"Ce n-a reuşit Stan, încearcă să facă Pucheanu. Şapte firme se bat pentru planul de modernizare a Parcului «Carol»", scriam pe 26 iulie 2019. La acel moment, Primăria Galaţi încerca să găsească un proiectant care să actualizeze documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii documentaţiei pentru obiectivul "Modernizare Parc Carol", realizată în mandatul primarului Marius Stan.

N-a fost să fie "parc de aventură"

"Vrem să transformăm Parcul CFR în Aventura Parc. SC Merco Instal SRL va elabora documentaţia până pe 10 iunie 2014. Sperăm ca în primăvara viitoare să putem avea Aventura Parc, cu instalaţie de tiroliană pentru iubitorii de adrenalină, dar şi o renovare peisagistică", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, într-un interviu acordat ziarului nostru, în aprilie 2014.

Documentaţia realizată de firma Merco Instal Construct SRL, contra sumei de 95.914 lei, a ajuns, în februarie 2015, pe masa consilierilor locali. Proiectul nu spunea, însă, nimic de tiroliană sau parc de aventură! Propunea amenajarea unui circuit romantic (dalaj, pergole, peluză), minicascadă, lac şi fântâni arteziene, grădiniţă parfumată şi peluză englezească pentru picnic, renovare peisagistică etc.

Investiţia propusă atunci se ridica la 12.571.086 de lei, însă consilierii au considerat că nu este o prioritate, iar fără votul lor nu s-a putut face nimic!

Ce s-a votat luna trecută

Pentru actualizarea vechii documentaţii, Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu a încheiat, anul trecut, un contract în valoare de 49.000 de lei fără TVA cu firma Proiect AIC SRL din comuna Şcheia, judeţul Suceava.

Luna trecută, proiectul de modernizare propus pentru Parcul "Carol" a primit votul consilierilor locali. Valoarea investiţiei este estimată la 9.613.081 de lei, durata de realizare este de 11 luni, iar finanţarea ar putea fi europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Ce-au găsit proiectanţii

După ce au dat cu ochii de aleile sparte sau crăpate, băncile ruginite şi contorsionate, monumentele de for public degradate şi o "oglindă de apă" din care a rămas doar bazinul dărăpănat, proiectanţii au ajuns la concluzia că parcul oferă "imagine pitorească, armonioasă, cu potenţial, ce trebuie pusă în valoare". "Patrimoniu vegetal nevalorificat, împrejmuire discontinuă, lipsa toaletelor, lipsa mobilierului şi iluminat deficitar", au fost constatările lor.

Parcul are o suprafaţă generoasă - 28.917 mp, din care aleile pietonale ocupă 2.940 mp, iar spaţiul verde măsoară 20.623 mp.

Ce se doreşte

Proiectanţii au propus amenajarea parcului în cinci zone, cu tot atâtea funcţiuni: platformă pietonală cu jocuri de apă, zonă de "parc curcubeu" cu alei pietruite şi înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, zonă de agrement pentru animalele, zonă de gradene şi cascadă, dar şi zonă de agrement cu instalaţii de joacă şi echipamente de fitness.

Printre dotările parcului am remarcat, pe lângă băncile inedite, şi o construcţie interesantă pentru a admira priveliştea de sus.

Refacerea patrimoniului vegetal (arbori, flori, arbuşti) al parcului, mobilier nou, iluminat ambiental, reţele apă şi canalizare noi, instalaţie de supraveghere video, sistem de irigare semiautomat şi hidranţi de grădină sunt prevăzute, de asemenea, în proiect.

Rămâne de văzut dacă toate aceste planuri se vor concretiza vreodată.

Cât de vechi este parcul

Potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, Parcul "Carol" era pomenit printre parcurile existente în oraş la 1927, de Gheorghe N. Munteanu Bârlad, în cartea sa "Galaţii": "Parcul «Carol», «noul parc» cum îl denumea Gh. N. Munteanu Bârlad, aflat la capătul bulevardului Regele Carol I, este parcul pe care majoritatea dintre gălăţeni îl cunosc sub denumirea de Parcul «Pionierilor» sau «Parcul CFR-iştilor»", spune Marius Mitrof.

 

 

Citit 6256 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.