Au învins coronavirusul şi acum îi ajută pe alţii

Au învins coronavirusul şi acum îi ajută pe alţii
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al Căminului „Sf. Spiridon”, acolo unde 108 bătrâni şi 28 de salariaţi au fost infectaţi cu coronavirus, se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital. Infectat la locul de muncă, bărbatul a fost diagnosticat pe 1 mai cu Covid-19, iar pe 9 mai a ajuns pe secţia de terapie intensivă, unde a fost intubat. Starea lui este extrem de gravă, iar singura lui şansă este tratamentul cu plasmă donată de un pacient vindecat de Covid-19. Sora bărbatului a făcut un apel pe facebook, apel preluat şi de noi, în speranţa că acesta va primi o şansă la viaţă de la un coleg de suferinţă. Rugămintea nu a rămas fără răspuns, aşa că, marţi dimineaţă, la prima oră, au fost prelevate primele donări de plasmă. Cei care au făcut acest gest, impresionaţi de situaţia bărbatului de 45 de ani, sunt soţii Monica şi George Stoica.

Când au aflat vestea că sunt pozitivi la coronavirus, Monica şi George Stoica au avut un şoc. Au ajuns la spital, au luptat şi au câştigat bătălia împotriva Covid-19. Învingători, cei doi gălăţeni au vrut să le ofere o şansă la viaţă şi altor pacienţi, mai puţin norocoşi ca ei. Tocmai de aceea, şi-au dorit să doneze plasmă încă de când au auzit despre faptul că aceasta poate salva pacienţii aflaţi în stare critică. Apelul făcut de Carmen Rusu nu a făcut decât să grăbească un pic lucrurile, mai ales că Monica Stoica are aceeaşi grupă de sânge cu pacientul aflat în stare extrem de gravă la spital. „Ne-a determinat faptul că am văzut apelul de pe facebook şi soţia are grupa de sânge potrivită pentru acel pacient. Noi am fost mai puţin afectaţi, ne-am făcut repede bine şi am sosit primii după ce s-a instalat aparatul pentru a dona. Îi sfătuiesc pe toţi să vină să doneze, procedura este foarte uşoară, nu a durut absolut deloc, s-a terminat repede şi sentimentul de bucurie că putem ajuta pe altcineva este foarte mare”, ne-a declarat George Stoica.

Un diagnostic traumatizant, dar depăşit cu multă empatie din partea personalului medical

Bărbatul ne-a povestit că momentul în care i s-a pus diagnosticul a fost traumatizant, iar aşteptarea până la primul test negativ a fost extrem de grea. „Momentul în care am aflat că am coronavirus a fost traumatizant. Boala în sine nu este aşa de grea, dar aşteptarea până când devii negativ este foarte grea. Dar a trecut şi acum suntem foarte fericiţi şi sperăm că, şi cu ajutorul nostru, cineva care este în stare mai critică decât am fost noi se va face bine. Toţi trebuie să treacă peste şocul bolii, pentru că boala lasă nişte traume, dar după ce se vor vindeca, sunt convins că vor veni să doneze”, a adăugat primul donator de plasmă din Galaţi.

George a trecut peste această grea încercare împreună cu soţia sa, Monica, diagnosticată la rândul ei cu Covid –19. Femeia recunoaşte că empatia şi profesionalismul cadrelor medicale au ajutat-o în lupta contra virusului, mai ales că partea morală a fost cea mai grea. „Boala pentru mine personal nu a fost foarte grea, am trecut repede şi uşor prin ea, mai greu a fost cu partea morală, dar am simţit grija cadrelor medicale, empatia lor, profesionalismul lor. Am beneficiat de empatia multor persoane, dar am simţit şi o reacţie dureroasă, din punctul meu de vedere, din partea unor persoane cu care am lucrat sau cu care lucrez. Bolnavii vindecaţi au nevoie de empatie, de compasiune, de reintegrare. Pe cei care s-au vindecat îi felicit că au reuşit să învingă acest virus care, într-un timp atât de scurt, ne-a afectat viaţa şi ne-a schimbat toate coordonatele şi îi îndemn să recurgă la această donaţie, care nu este dureroasă”, ne-a povestit Monica Stoica.

Timpul, eternul duşman

După vestea că apelul ei din mediul on-line a primit răspuns, Carmen Rusu nu mai poate acum decât să spere că fratele său va primi în timp util plasma salvatoare. „Acest virus chiar există şi face ravagii chiar şi la vârste tinere, cum este şi cazul fratelui meu. Are 45 de ani, are familie şi are o şansă foarte mare cu aceşti primi donatori. Gestul celor doi gălăţeni este minunat. Eu sper ca fratele meu să primească plasma, pentru că este o urgenţă, este o procedură de durată, dar sperăm să ajungă la timp, pentru că este intubat încă de sâmbătă. Am primit promisiuni şi de la alte persoane că vor dona, nu doar pentru fratele meu, ci şi pentru ceilalţi pacienţi aflaţi în stare gravă”, ne-a spus, plină de speranţă, Carmen Rusu.

Faptul că sunt şi alţi doritori pentru a dona plasmă ne-a fost confirmat şi directorul Centrului regional de Transfuzii Galaţi, acolo unde este instalat aparatul special pentru această procedură. „Mai sunt şi alte persoane, pe care le-am programat pentru investigaţii şi, pe baza analizelor, dacă vor fi eligibile, în zilele următoare vom avea şi alte proceduri de plasmofereză. După ce se colectează plasma, conform metodologiei, vor fi trimise nişte probe la Institutul naţional de Hematologie pentru a vedea dacă aceste persoane au cantitatea necesară de anticorpi pentru a putea ajuta”, ne-a explicat medicul Camelia Stoichiţescu, directorul centrului de Transfuzii Galaţi.

Ţinând cont de faptul că în judeţul Galaţi au fost confirmate până acum 510 cazuri, iar 200 dintre acestea au fost deja declarate vindecate, şansele ca numărul donatorilor să crească în zilele următoare sunt extrem de mari.

 

Citit 3986 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.