Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
7 comentarii

Trei tâlhării ai căror autori au fost prinşi au avut loc în judeţul Galaţi în ultimele zece zile, toate comise la ore de vârf, în locuri publice şi vizând femei, însă doar una a avut ca efect "scoaterea de pe piaţă" a infractorului. Ceilalţi doi suspecţi, prinşi de poliţişti la foarte scurt timp după comiterea faptelor, au fost apreciaţi ca "inofensivi" de procurorii şi respectiv judecătorii în faţa cărora au fost duşi în cătuşe, şi lăsaţi într-o stare de semi-libertate.

Cel care a avut ghinionul să ajungă în arest a fost individul de 35 de ani care a atacat o femeie de 77 de ani, în faţa unui bloc din Ţiglina 2, luni, 11 mai. La orele prânzului, pensionara a fost bruscată de bărbatul mult mai tânăr, care i-a smuls un cercel de aur din ureche şi s-a dus glonţ la o casă de amanet. Poliţişti Secţiei 2 l-au găsit acasă şi abia apoi au ajuns şi la amanetul unde bijuteria fusese plasată în schimbul unei sume de bani. Cu toate aceste dovezi, anchetatorii au reuşit să obţină arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a autorului cercetat acum pentru tâlhărie. Pentru aceleaşi fapte, dar apreciate ca "mai lipsite de pericol social", alţi doi tâlhari reţinuţi, unul pentru că a furat o sumă de bani şi unul, o pereche de ochelari dintr-un magazin, au fost, deocamdată, "sancţionaţi" cu măsuri preventive mai blânde. Individul de 26 de ani care luna trecută a atacat, ziua în amiaza mare, o femeie de 75 de ani, la Potcoava, smulgându-i din mână cei 500 de lei pe care abia îi scosese de la bancomat, şi care a fost prins repede numai pentru că un poliţist aflat în timpul liber a fugit după el, nici nu a mai ajuns în instanţă. Procurorii i-au dat control judiciar pentru 60 de zile, singurele "restricţii" ale suspectului fiind să se abţină de la rele şi să se prezinte regulat la poliţie. Un alt tâlhar, tot din Galaţi, dar aflat în vizită la Târgu Bujor, a bătut o vânzătoare dintr-un magazin din care furase o pereche de ochelari. Individul a fugit şi s-a ascuns în casa unor rude. A fost reţinut, dar a reuşit să îl convingă pe judecătorul în faţa căruia a fost dus cu propunere de arestare preventivă şi a scăpat doar cu un arest la domiciliu.

Capul plecat, sabia nu-l taie

Furtul însoţit de violenţe exercitate asupra unei persoane, aşa cum s-a întâmplat în toate cele trei cazuri descrise mai sus, se pedepseşte de actualul Cod Penal cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Legea enumeră o serie de circumstanţe de care trebuie ţinut cont în momentul în care magistratul are în faţă o propunere de arestare preventivă, menită să îl împiedice pe autor să comită noi fapte şi să apere siguranţa celorlalţi cetăţeni. Printre acestea, regăsim în art. 223 al Noului Cod de Procedură Penală că "Măsura arestării preventive poate fi luată (...) când inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori (...) inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare și, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului și a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică". Putem deduce, în situaţia în care, până în prezent, din trei tâlhării, doar una a fost considerată ca destul de gravă pentru o astfel de măsură, că aprecierea gradului de pericol social este o chestiune absolut subiectivă, aplicată discreţionar, probabil, de multe ori şi în funcţie de conduita hoţului la anchetă. Din păcate, adevăratul pericol se arată, cum s-a dovedit de nenumărate ori, ullterior, când autorii lăsaţi în libertate comit noi fapte, cu consecinţe înzecit mai grave penzru oameni şi siguranţa generală.

 

Citit 5842 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 00:22

7 comentarii

 • postat de Aad Joi, 14 Mai 2020 16:02 70.25.40.*** Link la comentariu
  1
  1

  "a bătut o vânzătoare dintr-un magazin din care furase o pereche de ochelari"
  Cred ca aici nu-i vorba doar de talharie, furt din magazin. Amintiti-va cate crime se intampla pe alte meleaguri pentru ca nu se lasa furati de talhari, in magazin. In Romania nu au acces facil, inca, la arme de foc. Insa era plecat spre mai mult talharul, mi se pare....

  Raportează
 • postat de valy Joi, 14 Mai 2020 12:35 193.231.148.*** Link la comentariu
  1
  3

  oare dna nu vede cum judeca acesti asa zisi judecatori la galati ,am o dilema ori sunt fricosi ,ori corupti de aici si pronuntarile date de ei de multe ori de neinteles ,infractorii si cei mari scapa foarte usor la galati

  Raportează
 • postat de Tirpitz Joi, 14 Mai 2020 08:21 82.79.235.*** Link la comentariu
  5
  25

  Incredibil ce legi idioate avem. Cine sa ne protejeze de acesti golani infractori daca actualul Cod Penal e facut de alti idioti care, din tamplari, soferi, mecanici auto, au devenit juristi peste noapte, cu diplome cumparate sau falsificate?!? Intr-o Ro plina ochi de incompetenti, e greu sa supravietuiesti.

  Raportează
 • postat de eu Joi, 14 Mai 2020 07:09 86.124.204.*** Link la comentariu
  8
  26

  Greșit! Să stea acasă la ei pe banii lor, să pună mâna pe mătură, să-și spele culcușul și farfuria în care mănâncă iar Poliția îl păzește să nu iasă din casă. Pentru ce să stea la cușcă pe banii fraierilor fără să miște un deget? Să facă pârnaie la ei acasă, nu la Arest sau la Penitenciar cu televizor, pat și apă caldă plătit de Stat, aer conditionat, mâncare la ore fixe, nani la ore fixe, bibliotecă, sală de forță, cameră matrimonială o dată pe lună, frizer etc. Acasă la el trebuie să-și spele cearceafurile, la cușcă i le spală alții. Priviți problema în ansamblu, cât îs pe preventiv nu fac nimic înăuntru decât că se odihnesc pe banii altora iar pe Penitenciar ies la muncă doar dacă vor. Așa că, mai lăsați cu cușca, pentru ăștia e concediu plătit de Stat statul la pușculiță. De ce să le plătim noi șederea?

  Raportează
 • postat de Bumba Joi, 14 Mai 2020 05:11 5.13.195.*** Link la comentariu
  5
  26

  Altii ii prinde si altii le da drumul spre satisfactia inculpatului , cum sa nu-ti de-a in cap orce talhar stiind ca va scapa usor , pofti de va minunati

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 14 Mai 2020 02:23 89.136.0.*** Link la comentariu
  4
  14

  Traducere- preluare de site servicii de protectie Spania - UE! (nu este garantata corectitudinea)
  ”Ramane varianta achizitionarii de arme ”neletale”, ori a angajarii de agenti de paza.
  Sau ... exista tutoriale pe youtube - cursuri speciale de autoaparare, cu ”arme casnice” (in franta se numesc Gittanes, nu stiu de ce?), gen andrea/acusor de crosetat, cutit de bucatarie ascuti brici, laser de putere, fir de pescuit, sau orice bete/frigarui dure ce pot fi bagate in ochi sau gat, daca carabinierii nu mai pot proteja!”

  Raportează
 • postat de Silviu Antohi Joi, 14 Mai 2020 01:10 82.225.147.*** Link la comentariu
  4
  19

  Normal ! Asta este legislatia în România si bineânteles coruptia .

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro