Peste 1.200 de asistaţi riscă să rămână fără bani

Peste 1.200 de asistaţi riscă să rămână fără bani
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi se află într-o situaţie critică. Şi asta pentru că nu mai are bani să funcţioneze decât până la jumătatea lunii iunie. Vestea i-a îngrijorat pe asistenţii maternali, dar şi pe angajaţii din instituţie, care nu ştiu cum se vor descurca dacă, până la jumătatea lunii, nu vor primi sumele necesare. Banii ar trebui să vină de la Guvern, în proporţie de 90 la sută, şi de la Consiliul Judeţean, în proporţie de 10 la sută. Cum de la Bucureşti nu au venit încă bani, iar CJ-ul a folosit în această perioadă sume importante pentru funcţionarea spitalelor, situaţia financiară de la DGASPC nu pare deloc roz.

Pentru ca Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care are în grijă peste 1.200 de persoane – copii, persoane cu handicap şi bătrâni -  să funcţioneze este nevoie de aproximativ 19 milioane de euro. Anul acesta, s-au primit 2,8 milioane de euro de la guvern, iar Consiliul judeţean a alocat încă 8 milioane de euro. Acum, salariaţii nu ştiu dacă în perioada următoare vor mai avea sau nu bani pentru îngrijirea celor pe care îi au în instituţie. „Noi, aici la centrul maternal, avem cinci mame, minore, cu bebeluşi de până într-un an de zile, dar şi o tânără însărcinată. Noi încă avem căldura pornită în centru, iar asta înseamnă cheltuieli. Nu ştiu cum ne vom descurca dacă nu vor mai fi bani. Cu ce vom cumpăra toate cele necesare sugarilor sau cu ce vom plăti utilităţile. Noi nu le putem spune mamelor că nu le mai putem ţine pentru că nu au unde să se ducă. Noi am stat aici, în perioada pandemiei, o lună, fără să cerem nimic. Ne dorim doar să fie tratată problema cu maximă seriozitate”, ne-a spus, îngrijorată, Cristina Mereuţă, şefa Centrului Maternal.

La fel de îngrijorată este şi Lili Vârgolici, care lucrează ca asistent maternal de 15 ani şi a crescut până acum 12 copii. Femeia are acum în grijă copil abandonat, care este student. „Am mai trecut prin situaţii grele. Nu putem să ne limităm la mâncare, copilul nu ştie dacă ai sau nu, el cere. O să tăiem la de haine, de la jucării sau din alte părţi. Eu am în grijă acum un student, iar el are nevoie de multe nevoi, legate de şcoală, şi nu ai cum să nu îi oferi. Atunci intrăm în salariul nostru, pentru că altfel nu avem cum”, ne-a mărturisit asistenta maternală.

Situaţia îl îngrijorează şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care explică că nu mai poate aloca alte sume către DGASPC pentru că a fost nevoit să cheltuiască bani pentru spitale, astfel încât cadrele medicale să poată lupta împotriva coronavirusului.

„Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem.  A venit această pandemie şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro pentru materiale de protecţie şi aparatură de la spitale. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia de a nu mai putea asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC”, ne-a explica Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. Sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai repede cu putinţă pentru că, până la urmă, de suferit au doar persoanele instituţionalizate, care şi aşa au fost lovite de soartă, printre ei fiind numeroşi copii rămaşi fără familie.

Citit 5328 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.