O sută de milioane de lei pentru Spitalul Județean

O sută de milioane de lei pentru Spitalul Județean
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Lucrările de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” se desfășoară la ”foc continuu”, cu toate constrângerile legate de actuala criză sanitară. Potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea, are loc, în fapt, o transformare completă a unității sanitare. 

În ordinea descrescătoare a valorii investițiilor ce au loc în prezent, proiectul de creștere a eficienței energetice se apropie de 42 de milioane de lei, cu finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Lucrarea este ”în sarcina” asocierii Euromateria SRL - Pessina Costruzioni Spa - S&M Expert Project SRL și are în vedere schimbarea tuturor conductelor și instalaţiilor pentru transportul fluidelor, lifturile spitalului și chiar faţa acestuia, urmând a fi anvelopat cu plăci compozit. Aceeași companie bucureșteană, Euromateria SRL lucrează, în paralel cu fonduri de la Compania Națională de Investiții la consolidarea structurii de rezistență a unității sanitare, nivelul acestei investiții fiind de aproximativ 27 de milioane de lei.

”Pe trăgaci”, încă în procedura de achiziție publică este un al proiect al Consiliului Județean, finanțat cu fonduri europene prin POR 2014 – 2020, în valoare de circa 12 milioane de lei. Este vorba despre extinderea ambulatoriului de specialitate cu încă 25 de cabinete medicale și, evident, dotarea acestora cu echipamente medicale.

Tot la această dată, se sapă pentru fundația noii secții de Prosectură Anatomie Patologică, obiectiv de circa 11,4 milioane de lei, finanțat din fondurile proprii ale CJ. Aici, lucrările sunt asigurate de asocierea Consumcoop Galați Societate Cooperativă – Moviland Met SRL – Rovis Lider SRL.

Cam în aceeași formulă și tot cu fonduri bugetare ale Consiliului Județean, se lucrează din plin la extinderea (practic dublarea suprafeței) și modernizarea Unității de Primiri Urgențe (UPU). Este o investiție de aproximativ opt milioane lei, de a cărei finalizare se ocupă asocierea Moviland Met SRL - Consumcoop Galaţi - Submit SRL.

O noutate absolută pentru unitatea sanitară ”fanion” a județului o reprezintă parcarea supraetajată la care, potrivit celor mai recente declarații ale președintelui CJ, Costel Fotea ”mai sunt câteva mici detalii de rezolvat, astfel încât în cel mai scurt timp să o putem inaugura”. Asocierea de firme gălățene Tancrad SRL – Lemacons SRL se ocupă de această investiție, cu o valoare actualizată de aproximativ 9,5 milioane de lei.

În fine, noua secție de cardiologie intervențională este un alt proiect din fonduri proprii de circa 8,3 milioane de lei al Consiliului Județean Galați. De amenajarea propriu-zisă a acesteia se ocupă asocierea Pan Construct SRL – Submit SRL, valoarea lucrărilor fiind de aproape 1,5 milioane lei, diferența fiind reprezentată de aparatura medicală necesară secției.

Și dacă tot am amintit de echipamente, să menționăm că, la nivelul anului în curs, estimările CJ cu privirea la valoarea acestor dotări pentru Spitalul Județean de Urgență se apropie de 51 de milioane de lei, procedurile de achiziție publică fiind în diverse stadii.

Trăgând linie, doar partea de ”șantiere” prin care se intervine la consolidarea și modernizarea Spitalului Județean se apropie de ”venerabila” valoare de o sută de milioane de lei. Calculul nu include investițiile deja finalizate, ca secția de radioterapie, sau cele la care nu s-a emis încă ordinul de începere a lucrărilor.

Citit 4325 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.