Sub promisiunea unei slujbe, obligate să se prostitueze

Sub promisiunea unei slujbe, obligate să se prostitueze
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un gălăţean în vârstă de 35 de ani a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori şi proxenetism în formă continuată. Conform anchetatorilor, bărbatul şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 2011- 2017 şi a făcut un profit de peste 475.000 de euro. 

Alexandru Giuliano Ifrim a intrat în atenţia poliţiştilor de la Brigada de Combaterea a Criminalităţii Organizate în anul 2019, când oamenii legii s-au sesizat din oficiu şi au început cercetările „in rem” pentru trafic de persoane şi trafic de minori. Ulterior a fost sesizat şi DIICOT-ul, cercetările fiind continuate tot pentru faptele mai sus amintite. În timpul anchetei s-a stabilit că Alexandru Giuliano Ifrim, ajutat de fosta sa soţie, în vârstă de 33 de ani, „a recrutat direct şi nemijlocit, prin inducere în eroare cu privire la natura activităţii ce urma a fi prestată şi cu privire la condiţiile de lucru, mai multe persoane vătămate minore şi majore. Ulterior, le-a asigurat transportul, adăpostirea şi primirea în locaţii închiriate pe teritoriul Irlandei, le-a transferat în alte locaţii de pe teritoriul Irlandei sau din Irlanda în Italia şi invers, le-a supravegheat şi controlat în scopul exploatării sexuale pe perioade cuprinse între două luni şi doi ani”, se arată într-un comunicat al DIICOT Galaţi.

Totodată, procurorii au identificat şi o parte dintre persoanele exploatate şi au stabilit modul de operare al inculpatului. Mai exact, inculpatul poza într-un bărbat serios, ce urma să se căsătorească, iubita lui fiind de fapt şi mâna dreaptă în afacerea ilegală, afişarea acestei relaţii fiind de natură să le convingă pe tinere că inculpatul nu are interese de altă natură. „În plus, pasiunea declarată a inculpatului în materie de fotografie, fiind denumit în cercurile de prieteni „fotograful”, a fost un argument în plus pentru atragerea interesului unor tinere naive. În scopul menţinerii în eroare a uneia dintre victime şi în scopul păstrării acestea sub autoritatea sa, inculpatul a uzat de metoda „Loverboy” pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, în momentul în care aceasta dădea semne că intenţionează să plece de la ei”, mai arată anchetatorii.

Păcălite cu adevăruri parţiale

Astfel, Alexandru Ifrim le minţea pe tinere că urmau să practice mesajul erotic în Irlanda, unde aveau dreptul de a decide dacă întreţină sau nu relaţii sexuale cu clienţii, această activitate nefiind însă obligatorie.

După ce ajungeau însă în Irlanda, în apartamente închiriate de inculpat şi de complicea lui, fetele erau obligate să se prostitueze. „În acest scop, inculpatul a folosit constrângerea psihică, menţinerea în eroare şi şantajul emoţional, împovărându-le cu datorii fictive, beneficiind în această modalitate de cea mai mare parte a sumelor de bani obţinute de victime (aproximativ 475.000 de euro)”, se mai arată în comunicatul DIICOT. Mai mult, dacă vreuna dintre victimele racolate de Alexandru Ifrim dorea să renunţe şi intenţiona să se întoarcă în România, atunci inculpatul le impunea să plătească o „taxă de plecare pe cont propriu”, lucru greu de realizat în condiţiile în care toţi banii erau colectaţi de el.

Afacere încheiată cu percheziţii

După ce au strâns suficiente probe, procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat trei percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate documente, medii de stocare şi corespondenţă. Ulterior, Alexandru Ifrim a fost dus la audieri, la finalul cărora procurorii au emis şi o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui. Bărbatul va fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de persoane în formă continuată, trafic de minori şi proxenetism în formă continuată.

Suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi şi al lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Citit 5583 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.