Radiografia sistemului sanitar din Galaţi, în plină criză Covid. Zeci de infectări, patru secţii închise şi medici epuizaţi
Foto: Marian Calestru

Radiografia sistemului sanitar din Galaţi, în plină criză Covid. Zeci de infectări, patru secţii închise şi medici epuizaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Zeci de cadre medicale infectate şi patru secţii închise la Spitalul Judeţean Galaţi. Mai grav, secţia de terapie intensivă COVID este plină, toate cele cinci paturi fiind ocupate, iar medicii sunt deja epuizaţi, având, la rândul lor, nevoie de îngrijiri medicale. Aceasta este radiografia sistemului medical într-un oraş în care din ce în ce mai mulţi gălățeni nu cred în existenţa coronavirusului şi încalcă absolut toate măsurile de protecţie impuse de autorităţi.

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni primesc rezultate pozitive la testarea pentru depistarea coronavirusului. Doar în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 31 de noi cazuri, dintr-un total de 123 de teste efectuate, teste care le includ şi pe cele 38 efectuate pentru persoanele declarate vindecate. Aşadar, rata de îmbolnăvire este foarte mare, iar numărul cazurilor creşte de la o zi la alta, totalizând 1.071 de infectări până acum, 223 dintre ele fiind doar în ultima săptămână. Din păcate, în ultima perioadă sunt şi din ce în ce mai multe cadre medicale pe lista celor infectaţi, iar asta a dus la închiderea, pentru 48 de ore, a patru secţii din Spitalul Judeţean, acolo unde este şi cel mai mare focar. „La Spitalul Judeţean sunt confirmate, în prezent, 38 de persoane, angajaţi ai spitalului, personal medical şi personal de îngrijire. Patru secţii sunt închise pentru dezinfecţie terminală pentru 48 de ore. Vorbim despre medicală 2, chirurgie 2, cardiologie şi hematologie. La nivelul judeţului,  am înregistrat 18 medici, 56 de asistenţi medicali şi 51 de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare, toți pozitivi. Deci, în total, 125 de persoane”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Medici epuizaţi, care au nevoie de tratament

Infectarea cadrelor medicale a pus o presiune şi mai mare pe Spitalul Judeţean, medicii fiind deja epuizaţi, după mai bine de patru luni în care au luptat împotriva unui inamic nevăzut. „Situaţia este, aş putea spune, critică. Personalul medical este epuizat, au fost cadre medicale care, după ieşirea din tură, au avut nevoie de tratament perfuzabil, de oxigeno-terapie. Cadrele medicale s-au infectat de afară din cauză că lumea s-a relaxat mult prea tare, mult peste limita care ar fi trebuit să o facă. Cu siguranţă am avea nevoie de cadre medicale detaşate de la alte spitale pentru că ar degreva personalul care este deja epuizat şi fizic şi psihic. Gărzile se fac în mod normal, numai că sunt destul de multe şi sunt epuizante”, ne-a explicat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. Aceste lucru este confirmat şi de şefa secţiei ATI, care a postat în mediul on-line un mesaj în care vorbeşte despre oamenii care lucrează cu cele mai grave cazuri de infectare cu coronavirus. „Azi, vorbim despre oameni care, după încheierea unei ture la ATI Covid, au nevoie de perfuzii şi de oxigen ca să poată să o ia de la capăt. Oameni care s-au străduit să rămână sănătoşi pentru a putea trata cazurile critice din tot judeţul. Acum, vă spun că am obosit şi suntem dezamăgiţi. Ne-am făcut şi ne facem datoria în continuare, până când nu vom mai putea…”, a scris medicul Corina Manole, şefa secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi. Trebuie precizat şi faptul că toate cele cinci paturi de pe secţia de terapie intensivă covid sunt ocupate, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi primiţi şi alţi pacienţi în stare gravă, lucru care aminteşte de declaraţia dr. Raed Arafat care susţinea că „medicii vor decide cine trăieşte şi cine nu”.

Apel la responsabilitate

Acesta este motivul pentru care şi medicii, dar şi autorităţile îi roagă pe gălăţeni să respecte măsurile de distanţare socială şi să poarte mască de protecţie. „Facem un apel, încă o dată, la toţi cetăţenii din judeţul Galaţi să respecte măsurile de distanţare socială, să poarte mască şi să încerce să evite zonele aglomerate pentru că, la creşterea accentuată pe care o avem, riscăm să ocupăm toate locurile din spital”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi. Mai mult, autorităţile speră ca gălăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi, în cazul în care au fost confirmaţi cu coronavirus, să nu refuze internarea. Au fost trei astfel de cazuri, printre care a fost şi cel al unei asistente. Din fericire, la doar câteva ore de la refuzul internării, cei trei gălăţeni au revenit asupra deciziei şi au mers de bună-voie la spital. De asemenea, la ora redactării acestui material, o altă persoană refuza internarea la Spitalul din Tecuci. De responsabilitate trebuie să dea dovadă şi cei care au ieşit din carantină, dar şi cei care ar fi trebuit să stea în izolare la domiciliu. Şi asta pentru că nu este de glumă, virusul poate fi fatal pentru cei care au şi alte afecţiuni.

Citit 29209 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 01:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.