#coronavirus | Masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber, deși nu este purtată nici în interior

#coronavirus | Masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber, deși nu este purtată nici în interior
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

167 de teste și 21 de rezultate pozitive. Acesta este bilanțul ultimelor 24 de ore cu privire la infectările cu coronavirus la nivelul județului Galați. Autoritățile și specialiștii atrag atenția că virusul se transmite comunitar, iar purtarea măștilor de protecție și distanțarea socială sunt măsurile care ne pot feri de îmbolnăvire. Cu toate acestea, foarte mulți gălățeni refuză să poarte mască de protecție, iar asta se reflectă în numărul mare de amenzi aplicate de polițiști, județul nostru ajungând să fie dat drept exemplu negativ atunci când s-a discutat despre obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise.

"Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, în zona Brăila, pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii", a declarat Ludovic Orban.
Declarația a fost dată atunci când s-a discutat despre obligativitatea purtării măștilor de protecție și în aer liber, în zonele aglomerate. Decizia va fi luată însă la nivel local, urmând ca cei din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) să aprobe o hotărâre în acest sens. Decizia CJSU va fi luată în urma unei analize efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Despre purtarea măștii în aer liber, în spațiile aglomerate, s-a discutat, la nivel local, încă de sâmbătă, când a avut loc o întrunire a grupului tehnic suport Covid, unde s-a decis ca măsurile restrictive să fie luate gradual. Astfel, după ce și premierul a anunțat că aceste decizii pot fi luate de autoritățile locale, discuția va fi realuată, fiind o chestiune de timp până când gălățenii vor fi obligați să poarte mască pe Faleză, în parcurile șahiștilor, în piețe sau în oricare alt loc unde ”există o interacţiune foarte apropiată, inclusiv unde se aşteaptă", după cum a explicat Ludovic Orban.
Chiar dacă va fi instituită această obligație, rămâne ca ea să fie și respectată, autoritățile putând aplica amenzi ce variază între 500 și 5.000 de lei. Din păcate, în ciuda amenzilor foarte mari, gălățenii nu se dovedesc foarte ascultători la acest capitol. Iar asta o demonstrează numărul destul de mare de sancțiuni contravenționale aplicate persoanelor identificate fără mască de protecție în spațiile interioare. Mai exact, polițiștii, jandarmii și inspectorii sanitari au aplicat până acum, în urma controalelor efectuate, peste 250 de amenzi pentru nerespectarea măsurlior de protecție individuală. Vă reamintim că, printre cele peste 250 de persoane amendate, s-au numărat și 11 cadre medicale din Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie, unități sanitare în care au fost raportate 181, respectiv, 24 de cadre medicale infectate cu coronavirus.
Cele peste 200 de cadre medicale mernționate fac parte dintr-un total de 1.930 de cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 21 de cazuri noi de infectare. Până acum, 995 de persoane, cu 25 mai multe față de raportarea de luni, au fost declarate vindecate, 99 dintre ele fiind cadre medicale de la Spitalul Județean.
Numărul mic de infectări raportat în ultimele două zile este datorat faptului că, la nivelul județului Galați, au fost făcute și mult mai puține teste față de zilele anterioare. În ultimele 24 de ore au fost efectuate doar 163 de teste, în condițiile în care săptămâna trecută erau, zilnic, peste 300 de teste lucrate. În total, la nivelul județului nostru au fost prelucrate 16.940 de teste pentru depistarea coronaviruslui.

Citit 4064 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:17

10 comentarii

 • postat de Realitatea
  Miercuri, 29 Iulie 2020 21:28
  93.122.251.***
  Regula generală numărul unu = Stai Acasă.
  Regula numărul doi = purtați întotdeauna o mască de gură și păstrați o distanță suficientă, în special cu persoane necunoscute.
  Dacă toată lumea ar fi făcut acest lucru din 14.04.2020, nu ar mai rămâne CoVid-19.
  Din cauza unor idioți, toată lumea va trebui să trăiască și cu frica de virus în 2021.
  4
  1
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 29 Iulie 2020 17:07
  5.13.152.***
  Pacanelele si parcurile pentru pensionari sunt deschise, in schimb spatiile de joaca pentru copii sunt "ferecate" si pazite cu strasnicie de organele e control. Incepem sa facem analiza pe text si sa definim spatiul aglomerat ?
  Dar ce te faci ca, in cazul falezelor, de luni pana sambata pe dupa amiaza, nu exista aglomeratie, in schimb in zona proaspat modernizata de la P-uri, aglomeratia e prezenta toata saptamana. Puzderie de copii cu ai lor parinti.
  Punem masca la copii, ca e zona aglomerata ? In week-end, jumate din faleze sunt ticsite, jumatate sunt lejere. Impartim falezele in doua ? Ce scoate un ciudat pe gura, se reped altii, ca pelicanii, sa transpuna in fapte.
  1
  14
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 29 Iulie 2020 13:06
  213.233.108.***
  Interesant ar fi de stiut daca s-a mai reparat linia de confecționat măști achiziționată de statul român!Si care a funcționat o lună!Si ne-a costat vreun milion de euro!Interesant de stiut cîte măști de pe piata sunt conforme!Si ale căror persoane sunt firmele de distribuție măști!Si de ce in perioada cea mai critică din aprilie cu starea de urgență obligativitatea de a purta afara nu era obligatorie!Atunci stocurile erau mici!Interesant de vazut si aflat care demnitari ai statului au stocuri mari de măști!Si etc!Apropo pe plaja la Mamaia sunt doar asimtomatici?Pentru ca am ajuns sa ma feresc ca dragul de oameni care rusesc,strămutat!Dar se pare ca sunt doar persoane bolnave fără simptome pe plaja!
  6
  18
  Raportează
 • postat de Nedumeritu
  Miercuri, 29 Iulie 2020 11:26
  82.137.12.***
  Cum trebuie purtată masca, așa cum o poartă orban ?
  13
  22
  Raportează
 • postat de Doftor Arahat
  Miercuri, 29 Iulie 2020 08:31
  78.96.83.***
  Lumea e di vina ca nu poarta masti !
  10
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 29 Iulie 2020 08:06
  109.166.130.***
  @George Eu zic unii sa nu mai generalizeze asa, marea majoritate respecta regulile de protectie (masca, distantare, etc) . Pentru putine cazuri izolate acolo nu merge sa-i bagi pe toti romanii in aceeasi oala, nu suntem toti prosti sau tampiti.
  4
  14
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Miercuri, 29 Iulie 2020 07:46
  109.166.134.***
  Ce înseamnă spațiu aglomerat? Cum definim spațiul aglomerat? La Elice este întotdeauna mult mai aglomerat decât în dreptul monumentului Fructul Soarelui sau la bac. Ce faci, împarți Faleza în secțiuni dupa aglomerație? Sau uniformizezi și ii obligi pe toți sa poarte masti, indiferent de zona? Dimineața, când lumea iese la alergat, ii obligi sa alerge cu masca doar pentru ca aleargă pe Faleză? Chiar dacă sunt câțiva oameni pe o lungime de 4 km? Duminica este mult mai multa lume pe Faleză decât miercurea. Ce faci, faci program special pe zile sau impui masca sa fie purtata zi de zi,infiferent de aglomerație? Și dacă o impui chiar și în zilele în care nu este deloc aglomerație, atunci care mai este rolul măstii?

  Sunt întrebări de bun simt. Lucrurile nu sunt atât de simple.
  2
  19
  Raportează
 • postat de Măi simplu
  Miercuri, 29 Iulie 2020 07:31
  213.233.101.***
  Mama lui de proces verbal.....mai bine amendăm pe toți ce au testul pozitiv și dăm o ,,premă", celor ce au rezultat negativ la testare.
  10
  7
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 29 Iulie 2020 00:17
  89.136.76.***
  Chestia e ca romanii nu se vr proteja si nu vor respecta decat cu forta. Practic suntem intr-o situatie in care ca sa se respecte ar trebui langa fiecare om sa fie un organ de ordine. (politist, jandarm, militar) ori asta ori ajungem Italia 2
  23
  57
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 29 Iulie 2020 00:17
  5.13.157.***
  Din cele 21 de teste pozitive, cate sunt in urma internarii, cate la cerere (pentru plecarea in concediu, de curiozitate, sau etc, etc) si cate sunt in urma unei retestari ? In situatia introducerii obligativitatii portului mastii in spatii deschise, ar trebui sa se faca o departajare pe perioade ale zilei, pentru ca nu poti spune ca de ex. pe faleza este aceeasi aglomeratie dimineata la primele ore ale zilei cand vine lumea sa faca sport si la fel seara cand iese lumea sa se plimbe, sa mai scape de canicula de peste zi, sau la cluburile de sah este cam pe toata perioada de timp a zilei aceeasi aglomeratie.
  6
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.