#coronavirus | Masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber, deși nu este purtată nici în interior

#coronavirus | Masca de protecție ar putea deveni obligatorie și în aer liber, deși nu este purtată nici în interior
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

167 de teste și 21 de rezultate pozitive. Acesta este bilanțul ultimelor 24 de ore cu privire la infectările cu coronavirus la nivelul județului Galați. Autoritățile și specialiștii atrag atenția că virusul se transmite comunitar, iar purtarea măștilor de protecție și distanțarea socială sunt măsurile care ne pot feri de îmbolnăvire. Cu toate acestea, foarte mulți gălățeni refuză să poarte mască de protecție, iar asta se reflectă în numărul mare de amenzi aplicate de polițiști, județul nostru ajungând să fie dat drept exemplu negativ atunci când s-a discutat despre obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise.

"Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, în zona Brăila, pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii", a declarat Ludovic Orban.

Declarația a fost dată atunci când s-a discutat despre obligativitatea purtării măștilor de protecție și în aer liber, în zonele aglomerate. Decizia va fi luată însă la nivel local, urmând ca cei din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) să aprobe o hotărâre în acest sens. Decizia CJSU va fi luată în urma unei analize efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Despre purtarea măștii în aer liber, în spațiile aglomerate, s-a discutat, la nivel local, încă de sâmbătă, când a avut loc o întrunire a grupului tehnic suport Covid, unde s-a decis ca măsurile restrictive să fie luate gradual. Astfel, după ce și premierul a anunțat că aceste decizii pot fi luate de autoritățile locale, discuția va fi realuată, fiind o chestiune de timp până când gălățenii vor fi obligați să poarte mască pe Faleză, în parcurile șahiștilor, în piețe sau în oricare alt loc unde ”există o interacţiune foarte apropiată, inclusiv unde se aşteaptă", după cum a explicat Ludovic Orban.

Chiar dacă va fi instituită această obligație, rămâne ca ea să fie și respectată, autoritățile putând aplica amenzi ce variază între 500 și 5.000 de lei. Din păcate, în ciuda amenzilor foarte mari, gălățenii nu se dovedesc foarte ascultători la acest capitol. Iar asta o demonstrează numărul destul de mare de sancțiuni contravenționale aplicate persoanelor identificate fără mască de protecție în spațiile interioare. Mai exact, polițiștii, jandarmii și inspectorii sanitari au aplicat până acum, în urma controalelor efectuate, peste 250 de amenzi pentru nerespectarea măsurlior de protecție individuală. Vă reamintim că, printre cele peste 250 de persoane amendate, s-au numărat și 11 cadre medicale din Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie, unități sanitare în care au fost raportate 181, respectiv, 24 de cadre medicale infectate cu coronavirus.

Cele peste 200 de cadre medicale mernționate fac parte dintr-un total de 1.930 de cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 21 de cazuri noi de infectare. Până acum, 995 de persoane, cu 25 mai multe față de raportarea de luni, au fost declarate vindecate, 99 dintre ele fiind cadre medicale de la Spitalul Județean.

Numărul mic de infectări raportat în ultimele două zile este datorat faptului că, la nivelul județului Galați, au fost făcute și mult mai puține teste față de zilele anterioare. În ultimele 24 de ore au fost efectuate doar 163 de teste, în condițiile în care săptămâna trecută erau, zilnic, peste 300 de teste lucrate. În total, la nivelul județului nostru au fost prelucrate 16.940 de teste pentru depistarea coronaviruslui.

Citit 4201 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 07:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.