Evaluaţi acest articol
(44 voturi)
18 comentarii

Pentru a atrage, în viitorul exerciţiu financiar european, 15 milioane de euro, necesare modernizării Falezei Dunării, primarul Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, au semnat ieri un parteneriat. Proiectul de modernizare ar urma să fie realizat tot cu fonduri europene şi să valorifice o parte din propunerile arhitecţilor premiaţi anul trecut, la concursul de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării.

Foişorul de pe Faleza Dunării a găzduit ieri un eveniment oficial. Primarul Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliul Judeţean, Costel Fotea, au semnat acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului "Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării". Proiectul ar urma să fie depus spre finanţare în exerciţiul financiar european 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Obligaţii asumate

"Pentru judeţul Galaţi, un singur proiect putea fi accesat pe zona de revitalizare a turismului şi punere în valoare a zonelor culturale. Dl preşedinte Fotea a înţeles şi nu va mai depune un proiect pe care îl avea, intrând în parteneriat cu noi pentru a putea atrage 15 milioane de euro. Cel mai probabil, cele 15 milioane de euro nu vor fi de ajuns, aşa că Primăria va veni cu o suplimentare de buget", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
"Consiliul Judeţean va fi alături de acest proiect cu absolut tot ceea ce este nevoie, inclusiv financiar, pentru că avem nevoie de o Faleză modernizată, o perlă a Galaţiului", a precizat Costel Fotea.
Protocolul prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean, prin Muzeul de Artă Vizuală, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public - sculpturile în metal - și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent.

Proiectarea, tot cu fonduri europene

Primarul a declarat că proiectul modernizării Falezei ar urma să fie realizat tot cu bani europeni: "Am depus fişa de proiect pentru atragerea de finanţare pentru proiectare - 600.000 de euro - prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică. Cei de la UE acordă asistenţă tehnică premergătoare tocmai pentru ca din 2021 să aibă proiecte viabile ce pot fi implementate imediat", a precizat Pucheanu.
Optimist, edilul-şef pare convins că în două luni va fi semnat contractul de finanţare pentru proiectare şi va putea fi organizată licitaţia, iar în toamna anului viitor ar putea fi depus proiectul pentru accesarea finanţării de 15 milioane de euro.

Ce rămâne din soluţiile arhitecţilor premiaţi

"O faleză a Dunării ca în Dubai", aşa cataloga primarul Pucheanu, anul trecut, spectaculosul proiect care a câştigat premiul I la concursul de idei şi soluţii organizat de Primărie anul trecut, proiect realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi. "Pentru a fi exact ca în imagini, proiectul acela ar fi costat, din spusele câştigătorului, între 150 şi 200 milioane de euro, bani pe care cu siguranţă nu-i avem. Au fost preluate elemente din primele trei proiecte câştigătoare, elemente ce pot fi efectiv realizate, iar valoarea investiţiei va fi de aproximativ 25 milioane de euro", ne-a declarat primarul.
În proiectul dorit de autorităţi, Faleza va avea trei circuite: unul de promenadă, unul sportiv, pentru alergare şi biciclete, şi unul cultural, al sculpturilor în metal. Pentru a fi ferită de inundaţii, va fi consolidat şi extins taluzul dinspre Dunăre, spaţiile verzi vor fi reamenajate, la fel şi scările de acces la Faleza Inferioară.
"Proiectul prevede şi două parcări subterane, cu o capacitate de minimum o sută de locuri fiecare, construite în mal, pe piloni foraţi, dar şi o zonă de cafenele cochete, din elemente modulare, pe aceleaşi dimensiuni şi format cum sunt cele din imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti şi în Portul Tomis de la Constanţa", a precizat primarul.
În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să plece de lângă viitoarea seră a Grădinii Botanice, preluând fluxul de maşini, către Turnul Tv.
E greu de spus când vor fi transpuse în realitate toate acestea. Deocamdată, Faleza a fost şi este monitorizată, iar primarul afirmă că nu avem motive de îngrijorare în privinţa stabilităţii ei.

Sculpturile în metal, în stare deplorabilă

"Starea în care se află la ora actuală este absolut deplorabilă", a declarat directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, despre sculpturile în metal de pe Faleza Dunării, care ar urma să fie puse în valoare aşa cum se cuvine, în cadrul unui circuit cultural, realizat prin modernizarea zonei. Potrivit lui Dan Nanu, este necesară curăţarea sculpturilor şi apoi vopsirea lor - pentru care Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul de Artă vor trebui să colaboreze - iar apoi punerea lor în valoare, inclusiv prin iluminat. Ulterior, acest ansamblu artistic de o valoare inestimabilă ar trebui promovat prin intermediul unor puncte de informare pe Faleză, iar lucrările identificate şi prezentate prin QR-code şi pliante. Dan Nanu crede că şi foişorul cu amfiteatru de pe Faleză ar putea să devină spaţiu de expunere, dotat cu zonă de depozitare şi o miniscenă pentru concerte în aer liber.

Citit 3265 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2020 22:04

18 comentarii

 • postat de Klod Joi, 06 August 2020 20:14 188.24.192.*** Link la comentariu
  3
  5

  Numai cretini pe forumul asta, sa nu se mai faca nimic, sa vina plosnite si dinozauri peste oras, comunisti obositi care habar nu aveti de nimic.
  Adunati repede niste semnaturi sa nu se mai faca nimic in orasul asta.
  Cum se face, ceva hop si intelectualii orasului sa zica ceva.
  Daca va pune cineva la strans frunze si sa va adunati chistoacele de pe jos va dor ficatii,plamanii si inima.
  Lasati bai fratilor oamenii astia sa faca ceva, ca nu a facut nimeni nimic in orasul asta nenorocit de 40 de ani, m i se rupe ca sunt de la un partid sau altul, important sa faca dracului ceva.
  Sanatate!

  Raportează
 • postat de Gabi Joi, 06 August 2020 19:07 77.111.247.*** Link la comentariu
  5
  11

  Pur și simplu nu îmi vine să cred ce citesc.
  Aici este vorba despre o CRIMĂ la adresa orașului iar cei mai mulți dintre cei care comentează (implicit și dintre cei care doar citesc) articolul, iau atentatul ăsta care se pune la cale, dezinvolt, asupra Galațiului, drept o CATERINCĂ...drept ceva ,,cool ", drept ceva ,,trendy" fără ca, creierul lor să reușească să priceapă că aberația asta care se pune la cale reprezintă ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI orașului și nu UN NOU ÎNCEPUT, așa cum se insinuează aici.
  Pe cine reprezintă cei aflați în funcții de conducere a Galațiului pentru că pe mine, născut și trăit în Galați... NU !

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Joi, 06 August 2020 13:49 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  7

  Demolaţi hidoşenia aceea de sculptură metalică ce reprezintă nişte deşeuri ruginite ce poluează malul Dunării (apropo, Garda de Mediu nu se autosesizează să amendeze Primăria pentru asta?) şi prelungiţi Faleza Dunării până la Brăila pentru că acesta este VIITORUL zonei noastre de dezvoltare!

  Raportează
 • postat de radu Joi, 06 August 2020 13:41 193.231.148.*** Link la comentariu
  5
  9

  Parcari subterane pe faleza? Unde le faceti, mai baieti? Pe faleza superioara n-aveti unde pentru ca daramati malul. Pe faleza inferioara, nici atata pentru ca vor fi pline cu apa. Poate v-ati gandit sa aglomerati masinile in doua falezo-gauri? Vai mama voastra, atehnicilor...

  Raportează
 • postat de Suparatu` Joi, 06 August 2020 11:47 89.39.81.*** Link la comentariu
  19
  10

  Tara arde si baba se chiaptana ......

  Raportează
 • postat de V Joi, 06 August 2020 10:52 5.13.170.*** Link la comentariu
  6
  21

  Grozav si mai multe betoane. Nu era de ajuns ca avem o deplasare consistenta a falezei spre Dunare (daca nu ma insel undeva la 12-20 de mm pe an poate si mai mult , nu am informatii asupra imaginilor din satelit) acum vom avea valori duble daca nu triple datorita betonului!

  Raportează
 • postat de Mario Joi, 06 August 2020 10:30 89.137.138.*** Link la comentariu
  5
  25

  Ocupă te de lucruri cu adevărat importante ptr oraș, faleza se va transforma intr un circ,cu toate acareturile astea,mai bine consolidează o,că se duce cu totul în dunăre

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Joi, 06 August 2020 10:28 86.34.180.*** Link la comentariu
  5
  32

  1-Scoateti de pe faleza, toti copacii uscati si inlocuiti-ii cu altii , apoi aveti grija de ei...
  2-Interziceti oprirea/stationarea masinilor pe faleza, indiferent de ce perioada a anului.
  3-Refaceti trotuarele de la malul Dunarii, distruse de utilajele voastre si incetati cu amplasarea de feroaice de zeci de tone/m.p. pe spatiile verzi
  4-Angajati personal permanent pentru ingrijirea Falezei: ingrijire spatii verzi(stropit, curatat, plantat) si mentenanta instalatii de udare, vopsitori.
  Faleza are nevoie de ingrijire permanenta. Este plamanul de aer curat al Galatiului si singurul obiectiv ce merita vazut de turisti!

  Raportează
 • postat de Nicu Joi, 06 August 2020 08:23 188.24.253.*** Link la comentariu
  4
  28

  Daca au inceput sa curga promisiunile, o intrebare pentru actualul primar:
  1) CAND VA FI GATA amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri”, adica celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră ?????
  - Contract castigat potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice de "Asocierea Constructa Mecanique SRL - Obercons Comp SRL pentru suma de 4.029.939 de lei fără TVA: vezi Viata Libera din 06 septembrie 2019, "https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/133550-cine-va-construi-drumul-prin-curtea-politiei-de-frontiera";
  - 1,7 milioane de lei sunt suplimentati prin repartizare din imprumutul mult-promiselor autobuze electrice hybrid;
  - Guvernul României a adoptat, pe 4 iunie 2020, o hotărâre prin care Primăria municipiului Galaţi a primit un răgaz de şase luni pentru a construi mult-promisa artera de legătură, astazi este 06 august 2020 si NU s-a miscat din loc macar o pietricica.
  Sau poate viitorul primar (altul decat cel actual) va reusi sa definiveze aceasta lucrare, pentru ca va mai avea ceva timp la dispozitie pana la inceputul lunii decembrie 2020.

  Raportează
 • postat de Nicu Joi, 06 August 2020 08:20 188.24.253.*** Link la comentariu
  5
  22

  Se cunoaste din belsug ca se apropie inceputul unui nou mandat de primar si presedinte de CJ, dar nu este sigur la acest moment daca va exista continuitate. Au inceput promisiunile. Pentru faleza inferioara au mai fost facute promisiuni de reabilitare. Aducetiva aminte ca au fost montate si panouri care prezentau cum va arata noua faleza inferioara, dar in afara de rezolvarea gaurilor pe faleza superioara, si cea inferioara si panoul solar dpentru incarcarea telefoanelor NU s-a facut nimic. Mai nou in dreptul fostului restaurant Valurile Dunarii au disparut europubelele pentru colectarea gunoiului si au aparut niste cosulete cam cat un bidon de 5 litri. Pe faleza superioara au fost plantati copaci, care in proportie de 80% s-au uscat, probabil pentru ca gropile au avut o adancime putin mai mare decat "genunchiul broastei" si radacinile nu au avut unde sa se dezvolte. Daca nu au reusit sa aduca specialisti extracomunitari.

  Raportează
 • postat de noroi Joi, 06 August 2020 08:01 78.96.59.*** Link la comentariu
  5
  24

  Sa mai lasam campania electorala si sa ne mai intoarcem la situatia existenta in oras. Pur si simplu am inceput sa ne scufundam in gunoaie. Ecosal , in afara de golirea pubelelor de la marginea strazii nu mai face nimic. Sunt strazi principale, mai ales in cartierul Siderurgistilor Vest , unde nu s-a mai dat cu matura si nu s-au mai curatat rigolile de ani de zile. De canalizari ce sa mai vorbesc, sunt pline de noroi pietrificat si la fiecare ploaie apar ,,lacuri de acumulare,, langa ele. Degeaba plati impozite . Sa-ti fie rusine primarie.

  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate Joi, 06 August 2020 07:43 81.12.150.*** Link la comentariu
  5
  19

  O sa mai trebuiasca si felinare rosii la intrari.
  Gata si faleza. Ce-am fost si ce-am ajuns. De fapt ... ce-au ajuns unii.
  Cum ce? Mari "arhitecti".

  Raportează
 • postat de GAGA Joi, 06 August 2020 07:18 188.24.250.*** Link la comentariu
  4
  13

  Dar pentru stadionul Dunarea nu puteti face un parteneriat!??Toate marile orase au stadioane noi si moderne!

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Joi, 06 August 2020 07:05 109.166.131.*** Link la comentariu
  4
  22

  Atâta timp cât Faleza nu este consolidata orice investiție este de prisos. Investești 25 de milioane de euro care sa se prăbușească încet încet în Dunăre? Dar na, este campanie electorala și promisiunile nu întârzie sa apară...

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 06 August 2020 06:50 89.136.0.*** Link la comentariu
  10
  10

  Pamflet. Tablou ”Circul disperarii”! Mare parte a votantilor, pensionarii si asistatii social au cam fost decimati de Covid 19 si acum incearca sa pozeze. Numai ca cealalta parte a votantilor (tot din PSD), se intreaba - ”ce au facut trei ani? Cum de i-a apucat harnicia proiectelor in ultimul an? Nu cumva este heirupismul alegerilor? Ca un gospodar care munceste incet si bine nu oboseste. Dar unul pus pe furat, planifica trei ani si apoi da drumul la munca de doi bani pentru a justifica furturile”. Un vecin sofer de TIR spunea ca atat in Galati, dar si in tara toti mai multi soferi de camion au observat ca se ingusteaza drumurile. Poate nu este rea ideea de a se vedea asfaltarile pe santierele cu fotografii fotiste. Unde au aparut deja gropi in covorul asfaltic nou. Daca intradevar mai este si mai ingust pe portiuni destul de mari, atunci problema poate deveni interesanta. 5 cm dintr-o parte a benzii si cu cinci din partea opusa, fac zeci de km unde s-au furat banii necesari celor 10 cm de asfalt. In multe din localitatile judetului s-au facut asfaltari pe drumurile comunale. Ori multe din aceste drumuri (pe langa faptul ca localitatile nu au retea de apa si canalizare, ce va presupune spargerea asfaltului), desi sunt late cat pentru trei benzi de circulatie, asfaltul ocupa cam o banda si jumatate, de nu pot trece doua masini, una pe langa alta, fara sa se atinga bine! Si nu vorbim de camioane. Cand trece un camion, celalat cu masina trebuie sa astepte sau sa coboare pe partea neasfaltata, daca-i permite diferenta de nivel, care este si ea de marimea unei borduri noi puse de pucheanu in Galati (aproximativ 30-40 cm)! Dar eu sper sa nu fie adevarat ce spun acesti postaci antipsd!

  Raportează
 • postat de Cetatean Joi, 06 August 2020 04:49 5.13.173.*** Link la comentariu
  4
  15

  15milioane de euro sant destui bani ca sa modernizezi faleza , nu trebuie sa distrugi spatiul verde si sa pui asfalt, astazi arata jalnic ,nimeni nu ingrijeste faleza , stiu lipsa de personal la ADP.

  Raportează
 • postat de Faleza verde si libera Joi, 06 August 2020 00:50 89.136.186.*** Link la comentariu
  5
  21

  Faleza trebuie sa ramana o oaza de verdeata si liniste si nu chioscuri, aglomeratie, cladiri, betoane, balci si toto felul de nenorociri. Era ultima oaza unde mai puteai iesi. Acum prin aceste modernizari care nu se stie ce inseamna va fi distrusa. Sunt de acord cu unele modernizari dar lasati faleza in starea ei..nu taiati copacii..plantati tot versantul si acolo sa fie o padure de toata frumusetea cu loc pt hamace, aparate fitness si tot ce trebuie. Stiu ce se urmareste prin modernizarea falezei. Traim vremuri apocaliptice in care spatiul ne este invadat si vom fi urmariti pas cu pas pt cei care inteleg. Va trebui sa parasim orasul si sa plecam in munti. Poate acolo nu ne mai deranjeaza nimeni. Vama Veche a fost distrusa..urmeaza faleza.

  Raportează
 • postat de Tudor V Joi, 06 August 2020 00:44 89.136.0.*** Link la comentariu
  6
  24

  Singura solutie poate fi alungarea psdeilor de la Guvern, ministere, institute gen cel pentru drepturile omului, de care nimeni nu stie nimic desi sunt in conducerea lui (sunt zeci si sute de institutte si directii de care cei ce le-au creat nu mai au habar, dar sunt finantate si nu au control de nicaieri), CJ primarie si toate cotloanele vietii sociale la groapa de gunoi si mai ales confiscarea averilor acestora pana la a 20 spita de neamuri si cumetri (luati din agendele telefonice, Facebook, Instagram si alte retele de lauda sociala)! Concluzie Curtea de conturi ori incaseaza banii degeaba, ori stie si accepta sa fie platita pentru a finanta cumetrii de partid! Probabil din acest motiv este bataie pe numirea sefilor la Curtea de Conturi si mai ales a unor infractori condamnati!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.