Parteneriat pentru modernizarea Falezei cu fonduri europene

Parteneriat pentru modernizarea Falezei cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Pentru a atrage, în viitorul exerciţiu financiar european, 15 milioane de euro, necesare modernizării Falezei Dunării, primarul Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, au semnat ieri un parteneriat. Proiectul de modernizare ar urma să fie realizat tot cu fonduri europene şi să valorifice o parte din propunerile arhitecţilor premiaţi anul trecut, la concursul de idei şi soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi pentru reamenajarea şi refuncţionalizarea Falezei Dunării.

Foişorul de pe Faleza Dunării a găzduit ieri un eveniment oficial. Primarul Ionuţ Pucheanu şi preşedintele Consiliul Judeţean, Costel Fotea, au semnat acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului "Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării". Proiectul ar urma să fie depus spre finanţare în exerciţiul financiar european 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Obligaţii asumate

"Pentru judeţul Galaţi, un singur proiect putea fi accesat pe zona de revitalizare a turismului şi punere în valoare a zonelor culturale. Dl preşedinte Fotea a înţeles şi nu va mai depune un proiect pe care îl avea, intrând în parteneriat cu noi pentru a putea atrage 15 milioane de euro. Cel mai probabil, cele 15 milioane de euro nu vor fi de ajuns, aşa că Primăria va veni cu o suplimentare de buget", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

"Consiliul Judeţean va fi alături de acest proiect cu absolut tot ceea ce este nevoie, inclusiv financiar, pentru că avem nevoie de o Faleză modernizată, o perlă a Galaţiului", a precizat Costel Fotea.

Protocolul prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean, prin Muzeul de Artă Vizuală, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public - sculpturile în metal - și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent.

Proiectarea, tot cu fonduri europene

Primarul a declarat că proiectul modernizării Falezei ar urma să fie realizat tot cu bani europeni: "Am depus fişa de proiect pentru atragerea de finanţare pentru proiectare - 600.000 de euro - prin Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică. Cei de la UE acordă asistenţă tehnică premergătoare tocmai pentru ca din 2021 să aibă proiecte viabile ce pot fi implementate imediat", a precizat Pucheanu.

Optimist, edilul-şef pare convins că în două luni va fi semnat contractul de finanţare pentru proiectare şi va putea fi organizată licitaţia, iar în toamna anului viitor ar putea fi depus proiectul pentru accesarea finanţării de 15 milioane de euro.

Ce rămâne din soluţiile arhitecţilor premiaţi

"O faleză a Dunării ca în Dubai", aşa cataloga primarul Pucheanu, anul trecut, spectaculosul proiect care a câştigat premiul I la concursul de idei şi soluţii organizat de Primărie anul trecut, proiect realizat de o echipă de gălăţeni foarte talentaţi. "Pentru a fi exact ca în imagini, proiectul acela ar fi costat, din spusele câştigătorului, între 150 şi 200 milioane de euro, bani pe care cu siguranţă nu-i avem. Au fost preluate elemente din primele trei proiecte câştigătoare, elemente ce pot fi efectiv realizate, iar valoarea investiţiei va fi de aproximativ 25 milioane de euro", ne-a declarat primarul.

În proiectul dorit de autorităţi, Faleza va avea trei circuite: unul de promenadă, unul sportiv, pentru alergare şi biciclete, şi unul cultural, al sculpturilor în metal. Pentru a fi ferită de inundaţii, va fi consolidat şi extins taluzul dinspre Dunăre, spaţiile verzi vor fi reamenajate, la fel şi scările de acces la Faleza Inferioară.

"Proiectul prevede şi două parcări subterane, cu o capacitate de minimum o sută de locuri fiecare, construite în mal, pe piloni foraţi, dar şi o zonă de cafenele cochete, din elemente modulare, pe aceleaşi dimensiuni şi format cum sunt cele din imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale din Bucureşti şi în Portul Tomis de la Constanţa", a precizat primarul.

În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să plece de lângă viitoarea seră a Grădinii Botanice, preluând fluxul de maşini, către Turnul Tv.

E greu de spus când vor fi transpuse în realitate toate acestea. Deocamdată, Faleza a fost şi este monitorizată, iar primarul afirmă că nu avem motive de îngrijorare în privinţa stabilităţii ei.

Sculpturile în metal, în stare deplorabilă

"Starea în care se află la ora actuală este absolut deplorabilă", a declarat directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, despre sculpturile în metal de pe Faleza Dunării, care ar urma să fie puse în valoare aşa cum se cuvine, în cadrul unui circuit cultural, realizat prin modernizarea zonei. Potrivit lui Dan Nanu, este necesară curăţarea sculpturilor şi apoi vopsirea lor - pentru care Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Muzeul de Artă vor trebui să colaboreze - iar apoi punerea lor în valoare, inclusiv prin iluminat. Ulterior, acest ansamblu artistic de o valoare inestimabilă ar trebui promovat prin intermediul unor puncte de informare pe Faleză, iar lucrările identificate şi prezentate prin QR-code şi pliante. Dan Nanu crede că şi foişorul cu amfiteatru de pe Faleză ar putea să devină spaţiu de expunere, dotat cu zonă de depozitare şi o miniscenă pentru concerte în aer liber.

Citit 5469 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iunie 2023 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.