”Prima casă” în variantă reînnoită

”Prima casă” în variantă reînnoită
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În Monitorul Oficial al României a fost publicată, miercuri, 5 august 2020, OUG 129 de modificare a programului ”O familie, o casă”. În fapt, dorința legiuitorului este de a încuraja vânzarea de imobile noi, de o valoare mai ridicată.

Potrivit declarațiilor directorului Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Dumitru Nancu, programul ”Noua Casă” va continua, în bună măsură, spiritul programului ”Prima Casă”, dar aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferită de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, prin programul "Noua Casă" se vor acorda două categorii de credite pentru locuințe noi. Prin locuință nouă se înțelege orice locuință, recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului, precum și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. Astfel, discutăm despre credite de până la maximum 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15 la sută și se acordă o garanție în numele și în contul statului în valoare de 60 la sută, precum și de credite de până la 70.000 de euro cu un avans de cinci la sută și o garanție a statului de 50 la sută.

Beneficiari pot fi persoanele fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătrați, achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului și au calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Ministerul Finanțelor Publice este așteptat să vină cu normele de implementare în 30 de zile, însă așteptările din piață sunt ca acestea să fie gata săptămâna viitoare, astfel încât programul să devină operațional imediat după 15 august. 

Potrivit unei simulări efectuate, în cazul achiziționării unui apartament cu o valoare de o sută de mii de euro (circa 484.000 de lei la cursul zilei), rata lunară, la o dobândă de 4,72 la sută este, pe o perioadă de 25 ani, în valoare de 2.338 de lei, după achitarea avansului de 15 la sută.

Citit 2582 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.