Terminalul multimodal, primele lucrări… la a treia licitaţie

Terminalul multimodal, primele lucrări… la a treia licitaţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Licitaţia de „Lucrări pentru execuţia cheului din cadrul proiectului Platformă Multimodală Galaţi - Etapa I - Modernizarea infrastructurii portuare” – a fost relansată, un anunţ în acest sens fiind publicat miercuri, 2 septembrie, în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Este pentru a treia oară când Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi încearcă să găsească un constructor pentru aceste prime lucrări, vitale pentru relansarea traficului naval de mărfuri.

Proiectul platformei multimodale, structurat în trei etape de implementare, presupune investiţii de aproape 89,9 milioane de euro şi este derulat în parteneriat de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi operatorul privat Port Bazinul Nou, din cadrul Grupului Metaltrade.

După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, APDM Galaţi a reluat procedura de atribuire a contractului privind Etapa 1 – Modernizarea infrastructurii portuare, finanţată din fonduri CEF - interconectarea Europei, după ce, în ciuda tuturor demersurilor administraţiei portuare, compania israeliană Mer Terre Maritime Development Contracting Co.Ltd., declarată, în ianuarie a.c., câştigătoare a contractul de lucrări în valoare de aproape 102,7 milioane de lei, nu s-a mai prezentat… să semneze contractul!

Pe scurt, situaţia s-a complicat după ce firma israeliană a solicitat, pentru a semna contractul, o serie de facilităţi financiare suplimentare, invocând efectele economice ale pandemiei de coronavirus, însă acest lucru ar fi contravenit legislaţiei în vigoare şi termenilor de organizare din cadrul licitaţiei.

Acest eşec a venit după ce, în 2018, la prima tentativă de atribuire a contractului de lucrări, nu s-a prezentat nici un constructor, socotelile fiind date peste cap de intrarea în vigoare a OUG 114 şi evoluţia cursului valutar, ce au adus serioase elemente de incertitudine pentru companii.

Ca urmare a tergiversării lucrurilor din partea firmei Mer Terre Maritime Development Contracting Co.Ltd., pe 5 august a.c., la nivelul APDM Galaţi s-a emis o decizie de anulare a procedurii de atribuire a contractului, ajungându-se la situaţia actuală, de relansare pe SICAP a licitaţiei.

„Lucrările care fac obiectul contractului sunt lucrări hidrotehnice portuare, respectiv: lucrări de dragare în bazinul situat in zona "Port Bazinul Nou" pentru a permite intrarea in siguranţă a navelor; modernizarea cheului existent pentru a efectua operaţiunile de încărcare directă şi operaţiunile de descărcare cu unităţile de încărcare intermodale (ILUs) între nave şi cheu; umplerea parţială a bazinului portuar pentru a crea spaţiu suplimentar pentru acostare şi pentru operaţiunile de manipulare viitoare; nivelarea profilului elevaţiei platformei”, se precizează în documentaţia prezentată în cadrul procesului de achiziţie (re)lansat de APDM Galaţi.

Criteriile de atribuire a contractului sunt: preţul ofertei – 70 la sută; gradul de adecvare al graficului general de realizare a investiţiei sectoriale - 25 la sută; demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obţinerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitaţi – 5 la sută.

Noul termen de depunere a ofertelor din partea companiilor interesate este 2 octombrie.

Citit 4026 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2020 09:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.