Partidele sunt cele care pot lăsa un ales fără mandat

Partidele sunt cele care pot lăsa un ales fără mandat
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În România, traseismul politic este foarte vechi și înflorește o dată la patru ani. Apogeul "înfloririi" este atins, ce-i drept, înainte de campania electorală a alegerilor locale, posturile de primari și de consilieri locali fiind cele mai vânate de liderii politici care vor să își întărească puterea în județele din care provin. Migrația de la un partid la altul îi poate însă costa pe cei ce aleg să facă această mișcare, primarii și viceprimarii riscând să piardă pensia specială, de care nu pot beneficia decât dacă au un mandat complet. Asta doar dacă partidele iau măsuri și cer prefecților să constate încetarea mandatelor înainte de termen.

Fiecare partid aruncă acuze de racolare de primari și de consilieri locali, însă doar verbal, așa că oalele se sparg în capetele prefecților, care ar trebui să ia act de încetarea mandatelor celor ce au ales să schimbe tabăra înainte de o nouă luptă politică.

Conform Codului Administrativ, pentru ca prefecții să emită ordinele de încetare a mandatelor, au nevoie de o sesizare din partea partidelor politice rămase fără consilieri sau primari, sesizare care de foarte multe ori nu apare.

Unii prefecți din țară au ținut cont de prevederile legale, alții au preferat să ia decizii fără niciun fel de sesizare. În această ultimă categorie intră prefectul de Suceava, care a emis mai multe ordine de încetare a mandatelor aleșilor locali care au părăsit formaţiunea politică pe lista căreia îşi câştigaseră respectivul mandat. Asta în ciuda faptului că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis un punct de vedere, conform căruia ”opțiunea unui consilier local sau județean de a-și depune candidatura, anterior încetării duratei mandatului în curs, din partea unui alt partid politic decât cel pe a cărui listă a fost ales la alegerile anterioare, poate fi asimilată unei demisii de drept din partidul politic în sensul art. 8 alin. 2 din Legea 14/2003. Prin urmare, devin incidente dispozițiile art. 204 alin 2), lit. j) din OUG 57/2019”.

La o simplă citire a articolului indicat de AEP înțelegem că aleșii locali își pierd posturile dacă trec de la un partid la altul, dar data încetării mandatului de consilier local/județean este data ”comunicării către secretarul general al unității administrativ teritoriale și către consiliul local a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic pe a cărui listă consilierul local sau județean a fost ales” (art. 204 alin.5). Astfel, cei care trebuie să anunțe încetarea mandatului unui consilier local/județean sunt reprezentaţii partidului care l-a propulsat în funcție. Conform Codului Administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicarea venită din partea partidului, prefectul constată, prin ordin, încetarea mandatului înainte de termen pentru consilierul local sau județean.

Trebuie precizat că atât viceprimarii, cât și vicepreșendiții consiliilor județene, care sunt numiți pe aceste funcții, din rândul consilierilor locali, se supun acelorași reguli.

La Galați, multă nepăsare... politică

Mai mulți aleși din municipiul Galați și din comunele din județ au decis să schimbe culoarea politică, dar partidele pe care le-au reprezentat până acum nu s-au plâns de asta. Ce-i drept, nu toate partidele sunt nepăsătoare.

”Am aplicat prevederile Codului Administrativ pentru 15 consilieri locali - unul de la PSD, doi de la PNL, unul de la PMP și 11 de la ALDE. Aceștia și-au pierdut mandatele înainte de termen, pentru că au ales să candideze pentru alte partide, formaţiunile politice de unde proveneau sesizându-ne acest lucru. Totodată, Instituția Prefectului a trimis adrese în tot județul pentru a se face verificări cu privire la candidații care ar putea fi în aceeași situație”, ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Conform surselor noastre, 32 de consilieri locali din mai multe comune sunt în această situație. Mai mult, există și cinci cazuri de primari care se încadrează la capitolul traseism politic. Vorbim despre primarii din Brăhășești (Partida Romilor), Jorăști (PNL), Buciumeni (PNL), Negrilești (UNPR) și Cuca (UNPR). Pentru primii trei lucrurile au fost clare, aceștia fiind excluși de partidele pe care le-au reprezentat până acum, devenind astfel independenți. Pentru ceilalți doi primari, secretarii comunelor au făcut adrese către UNPR, partidul din partea căruia au fost aleși, pentru a afla dacă aceștia au fost excluși din partid sau au schimbat tabăra pur și simplu, legea asociind acest gest cu o demisie. O astfel de adresă a fost făcută și pentru unul dintre viceprimarii Galațiului, care, deși este președintele organizației Municipale a UNPR, acum candidează acum pentru un alt partid. Solicitările au fost făcute la adresa declarată de UNPR în Registrul Partidelor Politice, iar dacă cei din conducere vor răspunde solicitărilor, atunci secretarii celor două comune, dar și cel de la Galați, pot trimite actele către Prefectura Galați, unde va fi emis un ordin de încetare a mandatului.

La Neamț, partidelor le pasă

Regulile par să fie clare și au fost aplicate unitar în mai multe județe din țară. ”Am emis ordine de încetare a mandatelor înainte de termen pentru nouă primari, printre care și cel al municipiului Piatra Neamț. Am trimis o circulară tuturor partidelor politice și secretarilor UAT-urilor (unităţilor administrativ-teritoriale n.r.), iar ei au trimis acte. În baza actelor și a referatelor primite de la secretarii de UAT-uri am emis ordinele de încetare a mandatelor pentru că au schimbat partidele sub umbrela cărora au fost aleși și au depus candidaturi pentru alte partide. Din punctul nostru de vedere, pentru consilierii locali mandatele încetează de drept prin hotărârea Consiliului Local. Dacă prefectul nu are referatele de la secretarii unităților administrativ teritoriale și emite ordine de încetarea a mandatelor, încalcă prevederile Codului Administrativ și riscă să se trezească cu o plângere pentru că a dat afară pe cineva în mod abuziv”, a declarat, în exclusivitate pentru "Viața liberă", prefectul de Neamț, George Lazăr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și prefectul de Vaslui pare să fi înțeles la fel prevederile Codului Administrativ. ”Am primit o singură adresă, de la Partidul Social Democrat, și am emis un singur ordin pentru încetarea mandatului de primar înainte de termen. Partidul este singurul deținător al bazei de date, dacă cineva este sau nu membru al respectivului partid, altcineva nu poate spune acest lucru. Dacă un partid spune că nu mai are un membru, noi suntem obligați să aplicăm legea. Dacă partidul nu spune nimic, eu nu am de unde să știu că un primar a schimbat tabăra. Am avut solicitări, din partea partidelor, și pentru mai mulți consilieri locali, iar noi am emis ordinele de încetare a mandatelor înainte de termen”, ne-a explicat Mircea Gologan, prefectul de Vaslui.

Așadar, soarta aleșilor care au schimbat, chiar înainte de alegeri, formaţiunea politică, este de fapt și de drept la mâna partidelor din care au plecat. Dacă partidul nu plânge, atunci lucrurile rămân în coadă de pește, aleșii – primari și vice-primari - profitând de asta atât în prezent, cât și în viitor, când vor încasa pensia specială, de care nu pot beneficia decât dacă au un mandat complet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai longeviv primar și-a pierdut mandatul

Prefectul județului Galați a emis ordin pentru încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar pentru Dorin Codreanu, primar al comunei Bălăbănești. Ordinul a fost emis după ce Înalta Curte de Casație de Justiție a pronunțat o decizie definitivă în procesul pe care edilul din Bălăbănești l-a avut cu Agenția Națională de Integritate. Instanța a dat dreptate celor de la ANI, care susțin că Dorin Codreanu a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Codreanu Dorin Persoană Fizică Autorizată”, în perioada 18 iunie – 31 august 2012, iar în cadrul „Codreanu T. Dorin Persoană Fizică Autorizată”, în perioada 29 noiembrie 2012 – 23 mai 2013. 

În urma acestei decizii, care este definitivă, primarul din Bălăbănești, care eset cel mai longeviv primar din județul nsotru, și-a pierdut mandatul înainte de termen și nici nu va mai putea candida pentru o perioadă pentru această funcție. 

Citit 2625 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.