Lovește în patru minute și fugi! - strategia spărgătorilor de bancomate. Hoţii erau organizați profesionist

Lovește în patru minute și fugi! - strategia spărgătorilor de bancomate. Hoţii erau organizați profesionist
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Tecucenii cu vârste cuprinse între 29 și 33 de ani, arestați săptămâna trecută pentru patru atacuri la bancomate de pe raza județelor Vrancea și Galați, erau organizați profesionist, susțin anchetatorii, care, ulterior flagrantului, au dat publicității noi detalii privind modul de operare al hoților. Deși nu au fost făcute publice informații și probe concrete privind implicarea în alte lovituri similare date pe teritoriul României, polițiștii au lăsat să se înțeleagă că gruparea din județul Galați ar putea fi artizana loviturilor similare date la Otopeni, pornind de la faptul că  a fost folosit același mod de operare.

O structură piramidală, cu atribuții bine stabilite și moduri de operare trasate până la cel mai mic detaliu sunt ingredientele scoase al lumină de anchetatorii care instrumentează dosarul celor patru tecuceni acuzați că au format o bandă specializată în spargere de bancomate. Polițiștii și procurorii DIICOT, care săptămâna trecută au pus la cale un flagrant de prindere a tecucenilor în timpul unei lovituri la un ATM de pe raza comunei vrâncene Vulturu, au ajuns la concluzia că hoții își stabiliseră o "rețetă" care era menită să le asigure succesul printr-o organizare riguroasă în interiorul grupării, iar, pe de altă parte, reușita "misiunilor" o urmăreau prun aplicarea unei tactici care ar fi trebuit, teoretic, să îi țină departe de ochii poliției.

Arma, în mâna liderului

Anchetatorii au stabilit că dispozitivul folosit în detonare a bancomatelor - pizza-slide, un dispozitiv metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil - era alimentat cu explozibil procurat dintr-o singură sursă, prin intermediul unui singur om: liderul grupului.

"Unul dintre inculpați şi-a asumat rolul de lider al structurii infracţionale, acesta fiind, de altfel, cel care avea legătura directă şi exclusivă cu persoana care îi furniza dispozitivele explozive improvizate sau care îi împărtăşea cunoştinţele necesare pentru construirea acestora. Inculpatul nu a divulgat secretul asupra modului în care obţinea și construia dispozitivele explozive, tocmai cu scopul de a-şi păstra rolul de lider şi de a avea puterea de decizie în cadrul structurii infracţionale. De altfel, a rezultat faptul că acest inculpat era cel care decidea participarea celorlalţi membri ai structurii infracţionale la comiterea faptelor, atribuindu-le acestora rolurile pe care trebuiau să le joace pentru asigurarea succesului și care a stabilit algoritmul după care trebuiau împărţite sumele de bani", se arată în concluziile procurorilor DIICOT Galați.

Lovituri în patru minute

De la procurarea explozibilului, la stabilirea teoretică a destinațiilor pentru lovituri - bancomate din mediul rural, puțin frecventate - stabilirea atribuțiilor fiecărui membru și trecerea efectivă la treabă era astfel un singur pas. Gruparea se deplasa la locurile unde urma să dea lovitura cu o mașină înmatriculată în străinătate, dar pe care aplicaseră plăcuțe cu numere de Galați, furate de la o altă mașină. Rutele alese erau trasee nemonitorizate cu camere de supraveghere. Odată ajunși la bancomat, acționau fulgerător, întreaga operațiune durând mai puțin de cinci minute.

"Procedeul de introducere a dispozitivului artizanal dura undeva de la un minut şi jumătate - două minute, cu sustragerea banilor, 40 de secunde - un minut, deci undeva la patru minute cu totul, de la intrarea în dispozitiv a hoţului până la ieşirea acestuia", a precizat cms. șef Cristian Gheorghe, directorul adjunct al Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR.

Potrivit oficialului din cadrul IGPR, cei patru tecuceni ar fi mai comis astfel de fapte și în străinătate, unde s-ar fi "perfecționat", ei fiind de altfel anchetați pentru lovituri similare şi în afara granițelor. Mai mult, cele două atacuri de la bancomatele de la Otopeni ar fi fost comise prin folosirea unei metode identice, ceea ce îi determină pe anchetatori să creadă că tecucenii ar putea fi artizanii acestor lovituri. Poliția nu a oferit însă alte detalii cu privire la posibila implicare a gălățenilor în loviturile din apropierea Capitalei. În cauză sunt continuate cercetările, cu autorii arestați pentru constituirea de grup organizat, furt calificat, distrugere și nerespectare regimului armelor și munițiilor, toate în formă continuată.

Citit 4896 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.