Medalii de argint şi bronz pentru elevii gălăţeni, la Internaţionala de Robotică (FOTO și VIDEO)

Medalii de argint şi bronz pentru elevii gălăţeni, la Internaţionala de Robotică (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Două echipe de elevi gălăţeni de la clubul de robotica Sophia Science au câştigat două medalii, una de argint şi una de bronz, la World Robot Olympiad Canada 2020, care s-a desfăşurat anul acesta online, pe ultima sută de metri, în perioada 12 - 15 noiembrie.

"Iniţial au spus că nu mai organizează anul acesta competiţia, din cauza pandemiei. La 1 septembrie, au revenit asupra anunţului, însă timpul a fost foarte scurt. Am lucrat sub presiunea timpului şi a pandemiei, dar ne-am atins obiectivele chiar peste aşteptări. Pentru al treilea an am reuşit să clasăm România în primele zece locuri ale clasamentului şi pentru al doilea an am reuşit să fim pe podium. După locul al şaselea în Costa Rica în 2017, locul al doilea in Thailanda în 2018, adăugam în palmares alte două titluri mondiale, vicecampioni la categoria Open - Elementary, 10-12 ani şi locul al treilea la categoria Open - Senior, 16-19 ani", spune Marinela Buruiană, iniţiatoarea clubului de robotică.

Echipa Cyber Whisper, categoria 10 -12 ani, formată din Iarina Olea, Teodor Ifrim (ambii de la Şcoala nr. 28) şi Matei Butunoi de la CNVA, având-o ca antrenoare pe Alexandra Buruiană (fiica iniţiatoarei clubului de robotică), sunt vicecampionii mondiali de anul acesta la Internaţionala de Robotică. Cum tema de anul acesta a fost legată de îmbunătăţirea climei, ei au creat o sală de sport multifuncţională, astfel încât cei care vin acolo să beneficieze de cât mai multe oportunităţi. Cu ajutorul pieselor lego şi a senzorilor, elevii gălăţeni au construit bazin de înot, deasupra căruia, din pereţi apare pardoseala pentru două terenuri, unul de baschet şi unul de volei. Ca în desenele animate, fileul şi coşurile coboară din tavan, iar pereţii exteriori sunt îmbrăcaţi în muşchi verde, care, pe lângă aspectul plăcut pentru ochi, împrospătează rezerva de oxigen. Pe pereţi se plimbă un roboţel care stropeşte muşchiul cu apă adunată în nişte recipienţi de sub clădire de la ploaie şi de la aparatele de aer condiţionat.

"Dintre cele 20 de proiecte trimise din toată lumea la categoria lor de vârstă, cinci au fost selectate în finală, printre care şi cel al echipei gălăţene. Cum nu ne-au informat nimic pe parcursul etapelor de selecţie, m-am trezit cu email la unu noaptea că ambele echipe aveau a doua zi dimineaţă interviul de departajare. Pentru că filmul echipei Cyber Whisper fusese singurul ales de orgnizatori ca promo pe pagina lor de Facebook, am ştiut că aici vom lua un premiu. Cei trei s-au descurcat impecabil şi la interviul în limba engleză, în timpul căruia, pe lângă prezentarea robotului, au primit şi întrebări, deloc uşoare, de la juraţi. Ne-am bucurat enorm când am văzut, la gala transmisă tot online, că ne-am clasat pe locul al doilea", povesteşte Marinela Buruiană. Aceasta susţine că nu se aştepta însă să urce pe podium şi echipa seniorilor - Microbots, alcătuită din elevii de la CNVA - David Călugăru, Mihai David şi Ştefan Stoian. "Ei sunt cei care în urmă cu doi ani au adus României şi Galaţiului titlul de vicecampioni mondiali. Dacă echipa juniorilor apucase să lucreze ceva înainte la proiect, ei se aflau în stadiul zero în septembrie, când s-a decis că se va organiza competiţia online. Au fost de acord să participe, chiar şi cu riscul de a nu primi niciun premiu, decât să stea un an pe tuşă", mai spune Marinela Buruiană.

Cu toate acestea, Microbots a reuşit să câştige locul al treilea cu un robot care amestecă diferite tipuri de sol cu apă, îngrăşăminte şi seminţe, din care fac nişte bile folosite pentru a planta copaci în zone despădurite. Folosind aceste bile sunt şanse de peste 80 la sută ca seminţele respective să germineze. În proiectul tinerilor gălăţeni mai era şi construirea unei drone care să împrăştie aceste bile în zonele pe care le detectează ca fiind neîmpădurite. Însă nu au avut timp să termine, dar au prezentat juriului planurile lor, iar acesta a fost încântat de idee, acordându-le un binemeritat loc al treilea.

Interviul pentru echipa Cyber Whisper

Gala laureaţilor la secţiunea pentru Juniori

Gala laureaţilor pentru secţiunea Seniori

Filmul de prezentare al echipei Microbots

Citit 5009 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2020 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.