Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
11 comentarii

Reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea", drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră, staţia de epurare din cartierul Cantemir sunt doar câteva dintre lucrările pe care municipalitatea ar fi trebuit să le încheie în 2020, dar nu a reuşit. Este convinsă că le va finaliza în 2021, când este programată şi încheierea lucrărilor la primul dintre cele mai mari proiecte europene aflate în derulare - modernizarea carosabilului şi a liniilor de tramvai pe axa Siderurgiştilor - 1 Decembrie 1918.

Lista tuturor lucrărilor/ proiectelor începute sau nu de Primăria Galaţi, care au termen de finalizare în anul 2021. Aceasta a fost solicitarea adresată administraţiei locale, pe care am întrebat-o şi de stadiul fiecăruia dintre aceste proiecte. Primăria ne-a furnizat o listă cu 22 de obiective, a căror valoare depăşeşte 188,52 milioane de lei, din care 140,48 milioane de lei sunt fonduri europene.

Şantiere cu bani europeni

În aprilie 2021, ar trebui finalizată "Modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului străzilor Siderurgiştilor - 1 Decembrie 1918". Contractul de 107,89 milioane de lei este încheiat cu asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - Citadina '98 SA - Mari-Vila Com SRL - Add Global Design SRL. Conform Primăriei, stadiul de realizare a ajuns la 55 la sută.
Tot în această primăvară se împlinesc termenele de finalizare pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21, unde lucrările, în valoare de câte 1,87 milioane de lei fiecare, executate de Silgamat SRL, respectiv, Davide Construct SRL, au ajuns la 95 la sută.
În martie ar trebui să fie gata şi lucrările de reabilitare şi modernizare a Şcolii Gimnaziale Nr. 33, în valoare de 5,19 milioane de lei, executate de SC Dascon Global Construct SRL. Conform Primăriei, proiectul a ajuns la 50 la sută.
La finele lunii mai, este programată finalizarea lucrărilor de modernizare, extindere şi dotare a Compartimentului Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan". Contractul, în valoare de 6,78 milioane de lei, este încheiat cu SC Rovis Lider SRL, iar stadiul proiectului este de 20 la sută.
Autorităţile estimează că la începutul verii se va încheia modernizarea şi reabilitarea Şcolii Nr. 11 "Mihail Sadoveanu", contract în valoare de 9,2 milioane de lei, încheiat cu SC Concivia SA, realizat în proporţie de 50 la sută.
Ajunsă la 15 la sută, anveloparea Şcolii Gimnaziale Nr. 31 "Gheorghe Munteanu" are termen de finalizare iulie 2021 şi este realizată de SC Moviland SRL, în cadrul unui contract de 1,63 milioane de lei.
În septembrie este estimată încheierea reabilitării Colegiului "Traian Vuia" - corp şcoală, unde stadiul lucrărilor este de 5 la sută. Contractul, în valoare de 6,05 milioane de lei, este încheiat cu SC Romsit SRL - SC Dreams Riviera SRL.

Restanţe din 2020

Aici trebuie să vorbim despre staţia de epurare a apelor uzate din cartierul Dimitrie Cantemir, care a ratat numeroase termene de finalizare. Conform Primăriei, proiectul a ajuns la 70 la sută şi ar trebui să fie gata în februarie 2021. Contractul este încheiat cu SC Edas Construct SRL şi are o valoare de 1,96 milioane de lei.
La finele lunii iunie 2021, Plaja "Dunărea", reabilitată şi modernizată, ar trebui să-şi redeschidă porţile. Deocamdată, stadiul lucrărilor în valoare de 23,19 milioane de lei, executate de Tancrad, a ajuns la 30 la sută.
Tot restanţă este şi amenajarea arterei de legătură între bulevardele Dunărea şi Marii Uniri, prin curtea Poliţiei de Frontieră. Autorităţile estimează că prima etapă va fi gata la finele lunii mai. Deocamdată, proiectul a ajuns la 20 la sută, valoarea contractului încheiat cu Constructa Mecanique - Obercons SRL fiind de 5,49 milioane de lei.

În prag de finalizare

Prima investiţie care ar putea să fie inaugurată anul acesta este sala de sport a Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" - Corp D, unde lucrările, în valoare de 1,91 milioane de lei, executate de SC Servland SRL, au ajuns la 95 la sută. Utilităţile Campusului Cuza, Corp D, realizate de Moviland SRL, au ajuns şi ele la 90 la sută. Ambele lucrări au termen de finalizare în această lună.
Următorul inaugurat va fi părculeţul modernizat de la Parfumul Teilor, ajuns la 95 la sută. Lucrările, în valoare de 530.235 de lei, sunt realizate de SC Perfecta Impex - SC Rovis Lider.
Sala de sport şi sala de mese a Şcolii Gimnaziale Nr. 28, construită de Criomec SA, contract în valoare de 4,56 milioane de lei, a ajuns la un stadiu de 90 la sută, termenul de finalizare fiind tot luna aceasta.

Lucrări pentru la vară

Două lucrări importante au termen de finalizare în luna august. Este vorba despre măsurile suplimentare privind securitatea la incendiu de care are nevoie Sala Sporturilor, în valoare de 1,58 milioane de lei, pe care trebuie să le execute Moviland SRL, precum şi despre etapa a doua a extinderii iluminatului public, în valoare de 3,29 milioane de lei, de care se ocupă Trans Pec SRL. Stadiul proiectelor este 10, respectiv, 50 la sută.

În stadiu de proiect

Primăria a mai trecut pe listă şi o serie de obiective ale căror proiecte tehnice sunt în curs de elaborare, dar la care lucrările trebuie finalizate anul acesta. Cea mai importantă este consolidarea și modernizarea podului din beton armat situat în Galați - Calea Smârdan (DJ251), în zona intersecției cu strada Filești, contract de 1,85 milioane de lei, încheiat cu Servland. Tot anul acesta ar trebui finalizate: reabilitarea străzii Armata Poporului - zona aferentă parcării de la blocul R5, alimentarea cu energie electrică a Spitalului "Buna Vestire", reparaţia capitală a sediului Secţiei 3 de Poliţie şi refacerea reţelei de canalizare a Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece

Precizăm din start că termenele de finalizare a investiţiilor pe care Primăria municipiului Galaţi ni le-a transmis la cererea noastră sunt unele estimative. Evident că autorităţile îşi doresc ca ele să fie respectate, dar nu întotdeauna depinde doar de ele. Să nu utăm că suntem în pandemie, că derularea lucrărilor sau furnizarea materialelor necesare poate fi afectată de eventuale îmbolnăviri sau restricţii. De asemenea, nu trebuie neglijate nici "surprizele" care pot apărea pe un şantier în derulare, dar şi faptul că iarna, care deocamdată s-a dovedit a fi prielnică lucrărilor, îşi poate dezlănţui forţele.

Citit 4043 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:27

11 comentarii

 • postat de Simi Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 14:48 188.24.196.*** Link la comentariu
  0
  0

  Construirea corpului nou de clădire numit "Ambulatoriu integrat extins" la spitalul pentru copii sfântul Ioan, nici măcar nu a început, deși se tot vorbea întruna anul trecut și nu numai anul trecut...de asta, de această etapă de modernizare pentru spitalul de copii. Sau la noi la români(la noi la gălățeni) nu pot lucra două echipe de muncitori, de profesioniști una lângă alta(una în proximitatea celeilalte), pe șantier?

  Raportează
 • postat de comunismul Miercuri, 06 Ianuarie 2021 20:18 5.13.203.*** Link la comentariu
  1
  0

  sa zica spuna ionut pucheanu ca nu poate! si nu i se va mai prelungi mandatul pentru inca nu stiu cati ani!

  Raportează
 • postat de Sorin Miercuri, 06 Ianuarie 2021 18:42 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sala Siderurgistul, pe care municipalitatea a luato gratis, fara niciun efort de la CSG, are mari probleme cu tasarea in partea dinspre vest. Malul de lut trebuie consolidat intr-un interval de timp rezonabil, nu peste ani. Nu apare in acest program de investitii.
  Sper sa apara la capitolul reparatii.

  Raportează
 • postat de BORDURA macinata! Miercuri, 06 Ianuarie 2021 15:45 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  6

  Cam puţine investiţii pentru un an întreg, în condiţiile în care sunt atâtea de făcut şi de reparat prin Galaţi!
  Sau vrem să lăsăm totul în ultimul an de mandat pentru a face impresie artistică la prostime, dar cu lucrări realizate în grabă şi de mântuiala?
  A se vedea în acest sens "OZN"-urile oribile cu Pasajul din Centrul oraşului, bordurile din ciment ce se vor măcina în 2-3 ani de pe str. Brăilei, Parcarea supraetajată din Mazepa1 care arată oribil în interior la finisaje şi cu intrarea îngustă a autovehiculelor, etc.

  Raportează
 • postat de MM Miercuri, 06 Ianuarie 2021 15:12 5.13.171.*** Link la comentariu
  2
  17

  Hmm, ce mișto e să câștigi 2 mandate de primar cu promisiuni nefinalizate din primul mandat.
  Și colac peste pupăză după ce ai câștigat al doilea mandat de poftă, mai și mărești taxele și impozitele fără să pomenești nimic în campania electorală dintre cele două mandate despre măriri de taxe și impozite.

  Raportează
 • postat de strada Miercuri, 06 Ianuarie 2021 15:11 78.96.59.*** Link la comentariu
  2
  8

  Strada Libertatii asteapta de ani de zile sa i se finalizeze lucrarile de modernizare. Se vede ca libertatea nu mai are nicio valoare in ziua de azi.

  Raportează
 • postat de Alexutz Miercuri, 06 Ianuarie 2021 14:00 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  19

  Drept rasplata pentru voturile galatenilor primarul a marit taxele si impozitele.
  Joac-o pe asta......

  Raportează
 • postat de Sperante desarte Miercuri, 06 Ianuarie 2021 10:37 62.231.94.*** Link la comentariu
  3
  25

  mai usor cu finalizarea investitiilor ca s-a terminat campania electorala, au trecut alegerile, acum urmeaza joc de glezne inca 4 ani. Urmeaza cresterea impozitelor la populatie ca nu ajung banii la bugetul local, nu asa spunea edilul sef al urbei?!

  Raportează
 • postat de Dani Miercuri, 06 Ianuarie 2021 08:42 86.124.201.*** Link la comentariu
  2
  19

  Parca se lauda primarul ca mai are in plan vreo 6 parcari etajate, subterane ?

  Raportează
 • postat de pietas Miercuri, 06 Ianuarie 2021 07:57 78.96.59.*** Link la comentariu
  2
  22

  De piata din micro 17 iar nu se mai aude nimic. Primaria se culca pe o ureche.

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Miercuri, 06 Ianuarie 2021 00:19 213.225.34.*** Link la comentariu
  3
  25

  Haideți mai repede cu Stația de epurare din Cantemir, că din anul 2006, tot ne umplem de treabă mare pe la subsoluri. Hai, Galațiul!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.