Câţi bani plăteşte un profesor la sindicat

Câţi bani plăteşte un profesor la sindicat
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Recent, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat. Într-un material publicat pe G4Media.ro, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a reuşit în urmă cu zece ani să facă acest lucru, explică faptul că sindicatele din Învăţământ încasează aproximativ 20 milioane de euro pe an de la profesorii membri, fără niciun cost sau efort organizatoric.

Banii pentru sindicat sunt viraţi automat, printr-un software numit EduSal, prin intermediul căruia se calculează salariile cadrelor didactice şi care are şi rubrică pentru reţinerea cotizaţiei pentru sindicat. Practic, sindicatul beneficiază în fiecare lună, an de an, de aparatul de colectare al statului și nu are nicio cheltuială cu strângerea cotizațiilor, nu depune niciun efort cu calcularea sumelor, cu tăiat chitanțe sau dat dovezi de plată ori cu interacțiunea cu plătitorii de cotizații.

De exemplu, conform portalului specializat salarii.invatamantpreuniversitar.ro, un cadru didactic cu un salariu de bază de 3.868 de lei pe lună, virează la sindicat 34 de lei lunar, ceea ce înseamnă că anual acest cadru didactic plăteşte peste 400 de lei la sindicat, iar numărul cadrelor didactice afiliate la o astfel de organizaţie este destul de mare, întrucât profesorii nu îndrăznesc să se opună acestei cotizări automate.

Conform informaţiilor furnizate de Funeriu, cotizaţia reprezintă între 0,5 şi 1 la sută din salariul de bază, iar de la cei peste 250.000 de profesori s-ar colecta anual peste 20 milioane de euro, bani asupra cărora nu există niciun control. Funeriu susţine că, în baza Legii 26/2011, alin 1, "Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare", altfel spus, sindicatul se controlează pe sine din punct de vedere financiar, după ce statul, ca angajator, îi virează lunar aproximativ 1 la sută din salariile angajaților.

Daniel Funeriu mai declară faptul că în 2011, când a inițiat și a semnat Ordinul 4.576, prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariu, în doar trei luni, sindicatele din Educație au ajuns de la aproximativ 250.000 de cotizanți la doar 23.000 de persoane care plăteau cotizaţia, din totalul de 280.000 de cadre didactice câte erau la acea vreme. "La o lună de la intrarea în vigoare a ordinului, numărul celor care mai cotizau la sindicate a scăzut la 7,9 la sută, ceea ce înseamnă că mai bine de 9 din 10 profesori au renunțat la «serviciile» sindicatului", spune Funeriu.

Acesta aminteşte că situaţia a revenit la normal "în data de 29 mai 2012, la numai 14 zile de la instalarea în funcția de ministru interimar al Educației, Liviu Marian Pop, nimeni altul decât fostul secretar general al unei federaţii în învăţământ, a semnat Ordinul 4271/2012 prin care s-a revenit la situația în care sindicatele încasează banii direct din salariul brut al cadrelor didactice".

Citit 3308 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Martie 2021 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.