"Rețeaua electrică a Galațiului nu este subdimensionată". Interviu cu directorul DEER - Sucursala Galați

"Rețeaua electrică a Galațiului nu este subdimensionată". Interviu cu directorul DEER - Sucursala Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Iulian Țăran este director al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (DEER) Galați, începând cu 18 noiembrie 2020. Lucrează în cadrul companiei din 1999, iar precedenta funcție deținută a fost cea de adjunct șef Centru Operațiuni Rețea MT/JT.

- Domnule director, se înregistrează destul de multe avarii, unele care se repetă foarte des în anumite zone, cum ar fi Mazepa, Țiglinele, la Uzina de Apă etc. Care este explicația?

- Întreruperile accidentale în distribuția de energie electrică la care faceți referire au fost cauzate, de regulă, de incidente produse în rețeaua de medie tensiune aparținând DEER - Sucursala Galați. Fie că vorbim de defecte pe liniile electrice subterane, fie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - ploi, vânt puternic, chiciură, fie că vorbim de incidente provocate de terți, durata de realimentare în toate aceste situații s-a încadrat în prevederile Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat de ANRE.

În județul Galați, în anul 2020, au fost 15.277 de deranjamente (cu circa 300 mai puține ca în 2019), cu o durată de remediere de 3 ore și 2 minute. Dintre acestea, aproximativ 25% au fost pe raza municipiului Galați, unde media de realimentare a consumatorilor a fost de aproximativ o oră și 20 de minute. Avariile au fost comunicate constant, iar utilizatorii au fost de fiecare dată asigurați că echipele noastre depun toate eforturile pentru remedierea acestora, chiar și în contextul pandemiei.

- Ce impact are consumul generat de numeroasele centrale termice asupra rețelei electrice a municipiului?

- Consumul generat de centralele termice pe gaz nu are niciun impact asupra rețelei electrice. În ceea ce privește centralele alimentate electric, facem precizarea că pentru acești utilizatori este foarte importantă dimensionarea corectă a puterii necesare. Acest lucru se face prin actualizarea Avizului Tehnic de Racordare la operatorul de distribuție. Documentele se depun atât online, cât și la sediul centrelor de relații cu utilizatorii de pe raza județului. Mai multe informații se pot obține de pe site-ul www.distributie-energie.ro - Acces Rețea.

- Este rețeaua electrică din Galați subdimensionată față de consumul actual, cel puțin în anumite cartiere?

- Rețeaua electrică din Galați nu este subdimensionată față de consumul actual. Probleme apar, așa cum am menționat, atunci când avizele nu sunt în concordanță cu realitatea. Și mai există o situație, din ce în ce mai des întâlnită, atât pe raza municipiului, cât mai ales în localitățile care sunt într-o continuă dezvoltare. Aici, de cele mai multe ori, primăriile extind localitățile, practic eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire fără a se asigura că în zonă sunt și utilități. De aici apar atât de multe nemulțumiri din partea cetățenilor.

Cele mai multe solicitări, sesizări, nemulțumiri vin din partea locuitorilor din Vânători, zonă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, fiind la doar câțiva kilometri de municipiul Galați. Aici, săptămânal analizăm documentații și trimitem solicitanților înștiințări că Primăria comunei Vânători nu a depus la DEER SA - Sucursala Galați cereri pentru extinderea rețelelor electrice. Potrivit Ordinului  ANRE nr.159/2.11.2020, și utilizatorii, prin intermediul unui împuternicit, pot solicită, printr-o cerere scrisă, dezvoltarea ori extinderea reţelei electrice de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune. Cererea scrisă se va transmite către DEER SA - Sucursala Galați și trebuie însoțită de documentele care se regăsesc în Ordinul ANRE menționat.

- Care sunt cele mai "sensibile" zone din județul Galați, unde au loc cele mai multe întreruperi?

- Pe raza municipiului Galați există un plan de modernizare/sistematizare care implică lucrări majore. Putem spune că am avut în aceste zone diverse situații - întreruperi solicitate, dar planificate și anunțate consumatorilor potrivit reglementărilor ANRE, cât și incidente cu terți de lovire a cablurilor. Putem discuta însă despre zone sensibile unde au loc întreruperi în alimentarea cu energie electrică tot pe raza zonelor rurale. Este un aspect pe care noi l-am adus la cunoștința autorităților ori de câte ori am avut ocazia. Deși autoritățile locale au obligația de a executa lucrări de defrișări sau toaletare, la arbori și vegetație, acest lucru nu se întâmplă. Este motivul real al celor mai multe întreruperi accidentale din mediul rural, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

- Ce investiții s-au făcut în municipiul și județul Galați în anul 2020 și ce investiții sunt programate în 2021?

- În privința extinderilor de rețea, în 2020 au fost finalizate contracte de cofinanțare pentru astfel de lucrări în zone precum Șendreni, Braniștea, Grivița, Tudor Vladimirescu, Pechea. Tot anul trecut a continuat extinderea sistemului de măsurare inteligentă (SMI), care are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciului oferit consumatorilor şi o gestiune mai bună a energiei distribuite. S-au montat contoare inteligente în localități precum Movileni, Barboși, Șendreni, Smârdan, Cișmele, Traian. Aceste aparate oferă posibilitatea deconectării și reconectării la distanță, ceea ce duce la scăderea costurilor, indică nivelul de tensiune, precum și întreruperile. De asemenea, anul trecut s-a modernizat rețeaua de joasă tensiune din localitățile Pleșa, Oancea și Roșcani și au demarat lucrările de modernizare a Rețelei Electrice de Distribuție (RED) în comunele Măstăcani, Tudor Vladimirescu și Foltești.

În ceea ce privește modernizarea stațiilor de transformare, aici putem vorbi de una dintre stațiile de 110 kV din Tecuci, dar și de Stația SNG - Municipiul Galați, lucrare finalizată la începutul lui 2021. Aceste lucrări în stații sunt menite să aducă beneficii semnificative pentru consumatori, prin creșterea siguranței în alimentare, reducerea numărului de întreruperi și a duratelor de restabilire a realimentării cu energie electrică, îmbunătățirea calității energiei electrice și minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Și, tot în anul 2020, Sucursala Galați a finalizat lucrările de amenajare a spațiilor din cadrul Centrului de Relații cu Utilizatorii de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 35A.

Anul 2020 a însemnat un program de investiții de aproximativ 35 milioane de lei, iar pentru anul în curs avem un plan asemănător, la care se adaugă încă 7,5 milioane de lei din fonduri europene.

Pentru anul 2021, dintre cele mai importante investiții pentru municipiul Galați ale DEER România - Sucursala Galați, menționăm: realizarea unui sistem de distribuție inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă de consumatori din cartierele Țiglina 1, Țiglina 2, Țiglina 3 - Micro 16, Țiglina 4 (proiect despre care "Viața liberă" a scris în urmă cu două luni), precum și trecerea de la 6 kV la 20kV a zonei Valea Orașului și a unor posturi din cartierul Traian Nord. Tot în cursul acestui an, se va finaliza etapa a treia de trecere la 20kV a municipiului Tecuci, lucrare foarte importantă pentru DEER România - Sucursala Galați. Vor continua însă și modernizările de rețea, precum și extinderea sistemului de măsurare inteligentă (SMI) în zone precum: Tudor Vladimirescu, Independența, Liești, Slobozia Conachi, Vânători, Piscu, Șivița, Cudalbi, Ijdileni etc.

Citit 8839 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.