Cu un buget orientat către dezvoltare, comuna Schela se luptă cu investițiile si pandemia (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Cu un buget orientat către dezvoltare, comuna Schela se luptă cu investițiile si pandemia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După 15 luni, ne-am întors în comuna gălățeană Schela. În februarie 2020, la precedenta vizită, noul coronavirus sălășluia doar prin îndepărtata Chină, iar primarul Maricel Petrea avansa un termen optimist de finalizare a sistemului de canalizare din comună. Cu intrări și ieșiri din scenariul roșu, pandemia a fost gestionată, totuși, cu bine, iar vineri, 7 mai, în comună era monitorizat un singur caz de SARS-CoV-2. Între timp, lucrările la canalizare au avansat mult mai anevoios, date fiind restricțiile sanitare, iar Maricel Petrea a obținut un nou mandat de edil-șef, la o diferență de doar nouă voturi, în alegerile locale din septembrie 2020.

"Voturile au fost renumărate de două-trei ori, unele buletine au fost introduse eronat în cele patru urne și acesta a fost un proces de durată. Recunosc că am avut emoții, mai ales că fostul meu consilier personal a plecat la PMP înainte de alegeri și a rupt puțin electoratul", descrie, succint, alegerile din toamna trecută, fostul și actualul primar din Schela.

Nu doar lupta electorală i-a dat bătăi de cap lui Maricel Petrea, ci și situația conturilor blocate de ANAF cu termen de judecată data de 30 mai, la Curtea de Apel Galați. Altfel, funcționarea comunei nu este afectată, ba, mai mult, în Consiliul Local a fost votat bugetul, chiar și cu opoziția consilierilor PMP. "În urma ședințelor pe comisii, am echilibrat ce aveam, toată lumea părea să fie de acord, dar în ziua votului pe buget au apărut alte amendamente, pe care nu le-am susținut. Oricum, bugetul a trecut la vot. Este vorba de un total în valoare de 12,6 milioane de lei, din care am alocat pentru investiții suma de 7,26 milioane de lei, adică aproape 58 la sută, restul de 5,34 milioane de lei rămânând pentru funcționare", a precizat același Maricel Petrea.

Altfel, modernizarea sistemului de distribuţie a apei în Schela este o investiție de un milion de euro, câștigată la AFIR și afectată nu doar de pandemie, ci și de vestita Ordonanță 114, ce a condus la revizuirea unor valori. Supracontractarea fondurilor europene pentru reabilitarea drumurilor a condus la aprobarea proiectului depus de UAT Schela, dar fără finanțare. "Pierzi în jur de un miliard de lei vechi pe studii și proiectare și apoi te trezești că nu poți începe lucrările pentru că proiectele depuse totalizează 340 milioane de lei, iar fondurile alocate sunt de doar 120 milioane de lei. Din aceste considerente, nu pot fi de acord cu cei care spun că primarii nu sunt în stare să atragă fonduri europene", ne-a mărturisit, ușor mâhnit, edilul din Schela.

Între visuri și realități

Două treimi din localitatea Schela va beneficia de un alt proiect depus la Agenția Fondului de Mediu, pentru modernizarea iluminatului public. Vor fi înlocuiți stâlpii și lămpile cu un sistem de telegestiune cu temporizator. "Valoarea proiectului este de 500.000 de lei, iar noi avem prevăzute 300.000 de lei, după ce am obținut punctaj maxim, finanțarea este continuă, astfel încât această investiție să o putem extinde în întreaga comună", ne-a precizat primarul Maricel Petrea.

O dată finalizate toate lucrările în derulare, Schela trebuie să se concentreze pe reabilitarea drumurilor. "Avem proiect făcut pentru 13,5 kilometri de drum județean și bani vor fi atât pe noul exercițiu financiar european și să vedem ce va fi și pe PNRR", a adăugat Maricel Petrea.

Alte proiecte sunt cele destinate modernizării dispensarului medical și realizării unei piețe agroalimentare. "Visez și sigur se va putea realiza un parc de panouri fotovoltaice, terenul fiind deja identificat, un parc în capătul satului, dar și un bazin de înot", mai spune edilul-șef din Schela, oftând datorită faptului că, momentan, nu are fonduri pentru ceva mult mai prozaic și anume extinderea cimitirelor.

Apă, gaze, infrastructură școlară

Extinderea rețelei de canalizare în toată comuna Schela, proiect realizat prin PNDL, în valoare de 14 milioane de lei, nu a fost lipsită de emoții. Primarul Maricel Petrea explică tehnic situația, arătând că modificările necesare pentru preluarea apelor uzate și de pe malul stâng al pârâului Lozova au intervenit în chiar ultima zi a anului 2018. Edilul-șef a menționat că viitorul în materie de administrare a rețelei de apă și canalizare este predarea către operatorul regional, chiar cu costurile politice aferente. Revenind la proiectul aflat în derulare cu fonduri AFIR, am aflat că se vor realiza trei puțuri forate la 250 de metri adâncime, un bazin nou de 500 de metri cubi, iar distribuția apei se va realiza prin conducte cu diametrul de 200 de milimetri.

Chiar dacă ambele sate componente ale comunei, Schela și Negrea, sunt conectate la rețeaua de gaze naturale, a fost necesară, totuși, o extindere a rețelei către extremitățile celor două localități, lucrările, în valoare de 140.000 de lei, fiind suportate din bugetul local.

Un of al edilului-șef îl reprezintă existența toaletelor afară, la școala din Schela. "Dacă priviți imobilul, el este în formă de F, iar grupurile sanitare sunt la coada... literei. Am găsit, pe Administrația Fondului de Mediu, fonduri pentru eficientizare energetică în școli. Este vorba de 1,5 milioane de lei, iar pe 5 iulie se deschide linia și suntem pregătiți și, dacă tot intervenim, vom face și o recompartimentare, pentru a asigura toalete în interiorul clădirii", a mai precizat Maricel Petrea. Totodată, acesta a amintit iminenta deschidere a sălii de sport din proximitatea școlii, proiect realizat prin CNI, dar și recepția unei noi grădinițe la Negrea

PNL nu are majoritate în Consiliul Local

"Păcat că în țara asta se fac alianțe doar împotrivă și nu pentru ceva", spune primarul din Schela, Maricel Petrea. În septembrie 2020, acesta a obținut al treilea mandat, fiind în funcție din anul 2012.

Tot în urma rezultatelor obținute la ultimele alegeri locale, în Consiliul Local, PNL deține cinci consilieri, PSD - patru, PMP - trei, iar Pro România - unul singur. Fotoliul de viceprimar i-a revenit, ca urmare a negocierilor politice, Luciei Diana Toma (PSD).

Citit 4228 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Mai 2021 19:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.