Istoria unei datorii apărute de nicăieri. De la zero la peste 20.000 de lei
Foto: Marian Calestru

Istoria unei datorii apărute de nicăieri. De la zero la peste 20.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În 2004, întors la țară, Salvatore Petrea a devenit proprietarul a 4,8 hectare de teren în comuna Cuca, undeva în extremitatea sudică a localității, la intrarea dinspre municipiul Galați. Pe acest teren, cândva deținut de Combavipor SA, se află și două bazine de apă, în prezent deservite de compania Apă Canal SA. La prima întabulare, proprietatea lui Petrea a "mușcat" cumva și din această porțiune de teren, integrând inclusiv o parte din zona casei de apă. Acest amănunt este, poate, mai puțin important. Cert este că, în decursul timpului, Salvatore Petrea a înstrăinat unele suprafețe, de fiecare dată fiind, evident, obligat de lege să fie cu plata dărilor locale la zi. Mai exact, în fața notarului a prezentat un certificat de atestare fiscală eliberat de primărie fără datorii la bugetul local.

Un debit ivit din senin

Cronologic vorbind, un prim astfel de act pe care l-am avut la dispoziție este din luna ianuarie 2017. Atunci, Petrea mai deținea puțin peste 3,9 hectare de teren, dar documentul face vorbire despre un teren intravilan de tip curți construcții, nesemnat de primar, în calitate de ordonator de credite. Ulterior însă, în august 2019, la momentul unei alte vânzări de teren, comuna Cuca eliberează un alt certificat de rol, așa cum mai este cunoscut, în care, de această dată, încadrarea este cea de teren arabil și, bineînțeles, tot fără datorii. Acest detaliu este foarte important pentru că problemele majore în relația lui Salvatore Petrea cu administrația locală apar de-abia în acest an. Mai exact, la mijlocul lunii aprilie, omul primește o înștiințare de plată în care figurează ca debitor al bugetului local al Comunei Cuca cu suma de 20.374 de lei, din care 6.096 de lei reprezentând accesorii, mai pe românește majorări de întârziere. Peste nici încă o lună, acestea urcă la 6.237 de lei, iar Petrea intră în procedură de executare silită, prin dosarul nr. 43 din 10 mai 2021, cu mențiunea că UAT Cuca întocmește, la aceeași dată, și un proces verbal privind cheltuielile de executare, mai exact transmiterea somației către debitor, în valoare de opt lei.

Explicațiile primarului

Cum a fost posibil așa ceva? Situația este halucinantă, în condițiile în care Salvatore Petrea nu știa nimic de aceste obligații de plată. Primarul din Cuca, Mihăiță Vlad, are o explicație. "Am constituit o comisie formată din opt funcționari publici, care să verifice situația suprafețelor de teren înregistrate în mod eronat la toți contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice. Comisia a găsit o serie de neconcordanțe, nu doar în cazul domnului Petrea, fiind vorba de o revizuire a bazei de date. Am verificat sute de dosare. Revenind, conform contractului de vânzare-cumpărare, în acest caz este vorba de 47.795 de metri pătrați, categoria curți construcții, iar în prezent mai deține 24.008 de metri pătrați. Această suprafață a fost impozitată în mod eronat la categoria teren arabil. Diferența mare apare din faptul că la un hectar de curți construcții de plată sunt 923 de lei, în timp ce un hectar de teren arabil se impozitează cu doar 57 de lei. Conform legii, recalcularea s-a făcut retroactiv pe ultimii cinci ani", motivează edilul-șef. Acesta a adăugat că reîncadrarea terenului în arabil nu s-ar fi putut face decât pe bază de documente, mai exact o autorizație de demolare, urmată de o constatare fizică făcută la fața locului de un specialist al primăriei. "Noi am făcut o adresă și l-am chemat la conciliere și nu se pune problema că nu dorim să găsim o soluție. Este un caz special și ne-am uitat cu mare atenție pe toate documentele", a mai precizat Mihăiță Vlad.

Un teren nearabil, dar... cultivat cu lucernă

Fără a fi specialiști, ne-am deplasat la fața locului, iar soarele de iunie oferă o altă perspectivă asupra situației de fapt. Pe terenul în cauză se află, într-adevăr, câteva construcții dezafectate, gen coșare ajunse în ruină, există și o suprafață betonată, dar ponderea o dețin culturile de lucernă și chiar o suprafață cu viță de vie. "Cum să fie curți construcții, când eu primesc subvenție de la APIA pentru culturi agricole? Chiar am fost verificat de această instituție", precizează Salvatore Petrea. Omul nu pare foarte încântat de concilierea propusă de primărie, atâta vreme cât a fost lovit ca de trăsnet de înștiințările de plată primite și se declară hotărât să se judece. De altfel, nu este mulțumit nici de explicațiile primarului. "Ce comisie, domnule? E el cu soția dumnealui, care e angajată la primărie...", adaugă Petrea, arătând că nu poate avea încredere în modul în care au fost generate obligațiile fiscale. "Să presupunem că aș plăti, dar ce garanție am eu că apoi nu mă trezesc că am de plată un miliard?", se întreabă retoric, Salvatore Petrea, fiind efectiv intrigat de calcularea penalităților de întârziere pe ultimii cinci ani la o datorie de care nu avea cum să aibă cunoștință. Mai pe scurt, omul pare decis să continue lupta în instanță, amenințând inclusiv cu dosare penale împotriva acelor funcționari care s-ar face vinovați de abuz în serviciu.

Deocamdată, în data de 9 iunie, Judecătoria Târgu Bujor a admis cererea contestatorilor Salvatore și Maria Petrea și a dispus suspendarea executării silite pornite în dosarul de executare nr. 43/10.05.2021 al UAT Cuca, până la soluționarea dosarului înregistrat sub nr. 240/316/2021 având ca obiect contestație la executare. Acesta din urmă are următorul termen fixat în luna septembrie, timp berechet pentru a găsi o soluție legală de comun acord, în opinia noastră.

Citit 5196 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.