Fost medic șef la DSP Galați, cercetat pentru conflict de interese. Primea bani de la spitalele pe care trebuia să le controleze

Fost medic șef la DSP Galați, cercetat pentru conflict de interese. Primea bani de la spitalele pe care trebuia să le controleze
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Medicul Mariana Ioan, fost epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, a ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind acuzată de infracțiunea de conflict de interese și de favorizarea unor persoane. Dr. Ioan a încasat bani de la mai multe spitale gălățene, deși, prin funcția pe care o avea la DSP Galați, tot ea era cea care trebuia să verifice din punct de vedere epidemiologic aceleași spitale. Situația a durat ani la rând, chiar în timp ce numeroși pacienți internați în spitale se infectau cu microbii din respectivele unități sanitare.

Potrivit inspectorilor ANI, cât timp a condus Compartimentul de supraveghere și control boli transmisibile al DSP Galați, medicul Mariana Ioan "a semnat opt procese-verbale de constatare și un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efectuate la unități sanitare cu care aceasta are relații contractuale, respectiv Spitalul Orășenesc Tg. Bujor, Spitalul General C.F. Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați și Spitalul Clinic de Urgență Județean Galați".
Situația de incompatibilitate în care se regăsea dr. Ioan era una cât se poate de evidentă. Ca șefă a unui compartiment de control al bolilor transmisibile, ea ar fi fost ultima persoană care ar fi trebuit să intre în relații contractuale cu spitalele pe care le și verifica. De modul în care au fost desfășurate acele controale a depins în mod direct siguranța pacienților internați.
Prin încheierea contractelor de consultanță, aproape toată lumea a avut de câștigat, singurii sacrificați fiind chiar bolnavii. Dr. Ioan a primit sume importante de bani de la spitale, iar unitățile sanitare respective s-au asigurat că verificările epidemiologice vor fi oricum, doar corecte și obiective nu. "Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Ioan Mariana și unitățile sanitare menționate, aceasta a obținut, în intervalul 2014-2020, foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 de lei", se mai arată în comunicatul ANI.

Pentru dr. Ioan, ziua avea probabil 72 de ore

"Viața liberă" a scris încă de anul trecut despre existența acestei situații cu un puternic iz de conflict de interese. Dr. Mariana Ioan lucra atunci cu o normă de șapte ore pe zi la DSP Galați, pentru care, în 2019, a primit un salariu de 207.912 lei. Totodată, dr. Ioan era și persoană fizică autorizată, prestând servicii de consultanță medicală. În 2019, a avut încheiate contracte de consultanță cu cinci spitale din județul Galați: Spitalul CFR - pentru care a primit suma de 42.000 de lei; Spitalul Județean - pentru care a primit suma de 132.000 de lei; Maternitatea "Buna Vestire" - pentru care a primit 36.000 de lei; Spitalul de Copii - cu un contract în valoare de 53.760 de lei; Spitalul din Târgu Bujor - cu un contract de 36.000 de lei.
Ne întrebam atunci dacă este fizic posibil, pentru un singur om, să aibă o slujbă cu normă întreagă și alte cinci contracte de colaborare, concomitent. În ciuda acestor evidențe, nicio instituție de control nu s-a sesizat, timp de ani de zile.

Detașată la DSP Brăila

Pe site-ul DSP Galați, ultima declarație de avere a dr. Mariana Ioan datează din luna mai 2020. Am încercat pe mai multe căi să luăm legătura cu medicul acuzat de conflict de interese, dar ne-a fost imposibil. Telefonul personal era închis, de la DSP Galați am aflat că dr. Ioan a fost detașată, în urmă cu câteva luni, la DSP Brăila, deoarece acolo nu se aflau medici epidemiologi. Neoficial, însă, se pare că tocmai urmărirea începută de ANI a fost cea care a condus la această detașare disciplinară. Am sunat inclusiv la DSP Brăila, de unde ni s-a comunicat că dr. Ioan este în concediu și că nu poate fi contactată.
Pentru faptele constatate, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, "cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către IOAN MARIANA, a infracțiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal".

Potrivit art. 301 din Codul Penal (2009), conflictul de interese se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Citit 7484 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 00:04

8 comentarii

 • postat de Sorin Temelie
  Sâmbătă, 10 Iulie 2021 00:00
  213.233.88.***
  DSP=pușculița PNL
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 08 Iulie 2021 14:41
  82.76.159.***
  O doctorita care a visat mereu sa aiba o situatie materiala buna, mai exact a vrut cu orice pret sa parvina chiar daca competentele sale erau mult limitate. Asta e Ro de azi, cu cat mai multi obedienti si incompetenti, cu atat mai bine pentru cei care-i numeste in functii.
  0
  19
  Raportează
 • postat de Nelu
  Joi, 08 Iulie 2021 14:14
  89.136.5.***
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.
  A fost adăugat, DAR așteaptă aprobarea???????.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Nelu
  Joi, 08 Iulie 2021 14:11
  89.136.5.***
  PSD-ismul și PSD-eala.
  La vot și nu va mai plângeți.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 08 Iulie 2021 13:19
  5.2.205.***
  Ascultam acum la radio cum un doctor a fost prins in flagrant cum primea spaga de la un pacient. Salariul acelui doctor adunat pe luna era de 15.000 lei. Pana acum erau salariile mici si de asta cica se justifica spaga iar acum cand salariile sunt foarte mari nu doar ca se ia spaga dar se ia si mai mult decat inainte.
  Incredibil......astept ocazia sa ma uschesc din tara unde daca am nevoie spitalul este spital, doctorul este doctor, autostrada este autostrada pana la capat, educatia este educatia si asa mai departe.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Ocroteste doamne poporul tau.....
  Joi, 08 Iulie 2021 11:39
  89.39.81.***
  Nimeni si nimic nu mai vindeca societatea romaneasca de molima asta.Vom trai cu ciuma asta in toate sistemele si in toate institutiile pana vom disparea ca natie ,fiindca Magandesc ca Comunismul a cazut.Usor.Dat tampenia omeneasca nu are cum ca mama prostilor e mereu gravida .
  1
  24
  Raportează
 • postat de Elena
  Joi, 08 Iulie 2021 10:45
  89.136.3.***
  30-40% din beneficiul incasat ilicit se va transfera in contul avocatilor proveniti din procurori, iar doftora va ramane cu restul, continuand sa "profeseze".
  1
  22
  Raportează
 • postat de DAN
  Joi, 08 Iulie 2021 07:13
  136.255.148.***
  Asa se explica cum că se moare pe capete in spitale, cu astfel de NESIMTITI. IN LOC SA FIE CONCEDIAT SAU CERCETAT PENAL A FOST NUMIT LA BRAILA , UNDE IA ACEEASI LEAFA, BINE MERSI SI PROBABIL ARE SI TUPEU IN FUNCTIA PE CARE A CAPATAT-0.
  0
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.