EXCLUSIV VL. 2020, anul cu cele mai puține nașteri și cele mai multe decese în judeţul Galați, de la Revoluție și până în prezent
Foto: Marian Calestru

EXCLUSIV VL. 2020, anul cu cele mai puține nașteri și cele mai multe decese în judeţul Galați, de la Revoluție și până în prezent
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Anul trecut a fost unul al recordurilor negative, în județul Galați, în privința mișcării naturale a populației. Nu doar că natalitatea a atins cel mai scăzut prag din ultimii 30 ani, dar rata mortalității a urcat foarte mult, totul și din cauza deceselor provocate de COVID-19.

Anul trecut, în județul Galați s-au născut doar 4.279 de copii, cel mai mic număr din 1990 încoace. În primul an de la Revoluție, în județul nostru s-au născut peste 9.000 de copii, cei mai mulți concepuți înainte de momentul decembrie 1989. Era însă vorba de o natalitate menținută în mod artificial, generată de politicile în domeniu impuse de regimul comunist. După căderea dictaturii, româncele au redobândit libertatea de a decide asupra propriului corp.
Astfel, odată ce avortul a devenit din nou legal, s-a înregistrat o adevărată explozie a numărului întreruperilor de sarcină. Primul efect a fost acela al scăderii natalității. În 1991, numărul nașterilor în județul Galați a scăzut la 7.771, iar acest trend descendent s-a menținut, cu unele excepții minore, până în prezent.
2011, în plină criză economică, a fost primul an de după Revoluție când natalitatea în rândul gălățencelor a scăzut sub pragul de 5.000 de nașteri, la 4.577 de nou-născuți, un record nedorit care nu a mai fost atins până anul trecut.

Mortalitatea, la cote alarmante

În ceea ce privește mortalitatea, un alt indicator demografic important, aceasta a înregistrat o evoluție inversă față de natalitate. Față de acum 30 de ani, în județul Galați avem mai multe decese în prezent, în ciuda faptului că populația județului a scăzut foarte mult, pe parcursul ultimelor trei decenii.
În 1990, s-au înregistrat 5.570 de decese, iar numărul lor a crescut în mod constant, trend valabil și în ziua de azi. 1996 a fost primul an în care numărul nașterilor a fost aproximativ același cu numărul deceselor - s-au născut 6.992 de copii și au murit 6.912 persoane. După 2002, balanța s-a înclinat în mod ireversibil, iar numărul nașterilor nu a reușit să mai țină pasul cu cel al deceselor. Fenomenul este numit de specialiști spor natural negativ și poate fi normal, până la un punct, în orice societate. Totuși, atunci când sporul natural rămâne prea mult timp negativ, populația intră în declin, fapt ce poate avea consecințe sociale și economice grave. La noi, efectele se văd deja, în presiunea pusă pe sistemul public de pensii și în nevoia mare de servicii medicale și medico-sociale.
Anul trecut, în județul Galați s-au înregistrat 7.893 de decese, cel mai mare număr de după Revoluție. Am atins acest număr fatidic și din cauza îmbătrânirii accentuate a populației, dar și ca urmare a deceselor provocate de epidemia de COVID-19.
Datele pe care le-am obținut din arhivele Institutului Național de Statistică arată că populația județului nostru a scăzut, în ultimii 30 de ani, doar ca urmare a sporului natural negativ, cu aproape 22.000 de persoane. Dacă e să recurgem la un mic exercițiu de imaginație, este ca și cum patru localități precum Târgu Bujor ar fi complet depopulate.

Citit 2713 ori Ultima modificare Marți, 17 August 2021 22:22

12 comentarii

 • postat de DAS
  Luni, 16 August 2021 21:47
  89.137.230.***
  Cu salariile astea mici cine se mai inculeta sa faca copii? Abia avem bani sa supravietuim dar sa mai faci si copii sau sa ai bani de un apartament. Patronii au interesul sa castige ei cat mai mult si sa dea salarii cat mai mici. Asadar nu e nici viitor si nici siguranta. Doar supravietuim chinuiti. Doctorii de la stat lucreaza si la privat sau la cabinetele lor private si cand te duci la ei la stat nu te ajuta si nu iti face nimic si te trimite tot la ei la privat si acolo te jupoaie desi ai asigurare. In aceste conditii cand sanatatea nu mai e garantata cum sa te mai incumeti sa faci copii. Orasul si tara va muri sau va avea soarta celor din Afganistan.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Pedepsirea tradatorilor nationali
  Luni, 16 August 2021 16:46
  185.220.100.***
  Asta este rezultatul a 7 ani de presedentie "normala" a Romaniei si a 2 ani de "guvarnul meu si parlamantul meu".
  Toti cei care i-au votat pe astia se fac complici la TRADAREA NATIONALA. Romania nu a fost niciodata in halul asta de distrusa si de jefuita si de atacata din interior si din exterior asa cum este acum, de cand cu venirea la putere acestor tradatori nationali care vor trebui, FARA INDOIALA, arestati, judecati si condamnati la pedeapsa maxima prevazuta de lege pentru infractiune de INALTA TRADARE.
  4
  9
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Luni, 16 August 2021 16:17
  138.199.17.***
  Și care e problema, scade șeptelul? Trebuie sa fie x locuitori ca să fie frumos și bine? Să rumegăm gânduri la partea pozitivă... mai multe locuințe ieftine, mai multe locuri de parcare pentru tigăi, mai mult spațiu verde pe cap de locuitor... nu? Să nu ne temem că nu or să mai fie guri tinere care să spargă semințe, diaspora a revenit acasă, e plin orașul de ei. O problema mai gravă e că numărul de mârlani rămâne constant.
  3
  8
  Raportează
 • Luni, 16 August 2021 13:40
  78.96.82.***
  Nivelul de slugărnicie și analfabetism funcțional al celor de aici este "off the charts"...

  @alexutz În general vorbind, atunci când ești prost grămadă și nu știi nimic mai mult decât să-ți bagi comp-ul în priză ca să te joci Barbie, îți meriți soarta de asistat social! Nici mama companiilor care ar veni la Galați să investească nu te ajută... Dacă CUMVA (mai mult ca sigur) te simți, nu e vina mea că îți place să te lăfăi în troaca-bula ta de postac! Ședere plăcută pe proprietatea unde sunt enorm de multe cruci! Ia-ți doar laptopul și nimic de mâncare și băut, și simte-te bine acolo, că nimeni nu-ți va simți lipsa peste câteva zile! :D

  Oarba după postaci! #forțaPSD #PUCHEANU2024 #FOTEA2024
  6
  3
  Raportează
 • postat de Director
  Luni, 16 August 2021 13:28
  5.102.3.***
  Locuri de munca sunt și în Galați dar prost plătite și la privat unde munca e aproape sclavie. Dar și la autoritățile locale se găsește de muncă dar ca măturători sau la cele mai de jos calificate joburi. Când vezi că ai niște șefi, niște analfabeți securiști băgați de psd și pnl, alde în organigramă pe niște salarii pornografice iar pentru ei primarul este în stare să taie și de la investiții cu fonduri europene (vezi povestea cu autobuzele) îți vine să îți iei rucsacul în spate și să iei drumul vestului.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Alex D.
  Luni, 16 August 2021 10:39
  82.79.132.***
  Pe langa sporul natural negativ, daca adaugam exodul populatiei din Galati catre strainatate sau chiar spre alte localitati din Romania, veti intelege ca in cateva zeci de ani, acest oras va fi unul "mort". Aici este nevoie ca de aer de investitii serioase, de un aeroport, autostrada, de atragerea investitorilor. In caz contrar, toata lumea poate intelege ce va urma...
  4
  28
  Raportează
 • postat de stroiu florentina
  Luni, 16 August 2021 09:57
  193.231.148.***
  Revin... nici-un investitor, nimic... NIMIC !!! Daca ar fi numai sporul negativ, tot ar fi ceva, dar se pleaca din Galati ca din ultima fundatura. Tinerii care au putina ambitie, daruire si doresc sa munceasca pleaca, invata si pleaca... Noi ne pricepem sa facem doar parteneriate pe hartie si cam atat. Fara nici-o investitie o sa ajungem mai rau... pentru ca ... se poate.
  4
  19
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 16 August 2021 09:38
  5.2.205.***
  Cine naiba mai face copil in vremurile astea, pe praful asta si in catunul asta? Ca sa il chinui sau ce?
  Stiu multe persoane care au facut copil, abia il cresc si se plang toata ziua, pai de ce sa il chinui?
  Copilului trebuie sa ii asiguri un ambient armonios ca sa se dezvolte cum trebuie din toate punctele de vedere.

  Nu este de mirare ca am ajuns in situatia asta, au plecat din oras cu zecile de mii.....inca se pleaca masiv, de intors se intorc foarte putini, la mine in bloc din 20 de apartamente 10 sunt goale de ani de zile......lumea pleaca din oras/tara unde au posibilitatea de a avea o familie nu a o chinui cu neajunsuri. Aici in ultimii ani nici macar un investitor, firma nu a fost atras in oras, sa produca sa creeze locuri de munca, am turnat betoane si am reabilitat la misto si la repezeala pentru a vedea lumea ca se face ceva.
  Lumea s-a mai desteptat, tinerii mai ales s-au desteptat si au luat drumul altor parti pentru a cladi un viitor inclusiv pentru copil.
  In acest oras o duc bine doar bugetarii si lingaii, restul traiesc ori la limita ori decent dar cat sa nu isi poata permite mai mult.
  P.S urmeaza dislike-urile de la oamenii care traiesc in bula lor de aer sau de la psd-isti.
  6
  27
  Raportează
 • postat de Cheie la gât
  Luni, 16 August 2021 09:03
  5.102.3.***
  Păi ce vreți? Să facem copii gata îndatorați la bugetul de pensii mai ales speciale? Și cui dăm pensii speciale? Tuturor securiștilor, tinerilor pensionari din mai, jandarmor și așa mai departe. Știți cât costă un pampers? Dar creșă, are loc la creșă copilul meu sau tot cu pile trebuie să umblu? Ca să nu mai pomenesc cât costă. Dacă nu prind loc la creșă cui îl las? Unul dintre părinți trebuie să renunțe la muncă și nu ajung banii de rate că noi oamenii cinstiți, normali și nespeciali nu avem posibilitatea să achizitionam case și apartamente la prețuri modice sau gratis cum fac toți foștii securiști sau șmecheri din politică. La privat patronul de cele mai multe ori nu este înțelegător și nu poți avea libere sau concediu când ai nevoie chiar dacă legea prevede acest lucru. Taci, strângi din dinți și mergi mai departe că nu ai de ales. Ajunge copilul la școală dar ce să vezi? Învățământul gratuit și garantat de stat prin constituție ne rupe de bani și povestea asta o știm cu toții. De aici intervine norocul dacă copilul vrea să învețe, dacă îi place la școală. E ca ruleta rusească. De cele mai multe ori copiii pleacă din țară când termină studiile și bine fac în condițiile date. Singura lor scăpare este să intre în sistemul de stat sau în politică să incarce aparatul bugetar. După o viață de trudă și sacrificii ale unui părinte care lucrează la privat și își creste un copil ajunge ori să îl facă gata îndatorat la stat muncind ca un sclav la privat, ori să se bage în sistemul de stat ori să plece în afară. Și ne mirăm cum de nu mai face lumea copii. La ce bun?
  1
  24
  Raportează
 • postat de v
  Luni, 16 August 2021 08:42
  213.218.53.***
  @Iancu Jianu
  Probabil incurcati "agramatele" si expresiile - fata lu' tata era cu SUCCESURI (gresit); si de fapt SUCCESE e corect (pauzele lungi si dese, cheia marilor SUCCESE)
  Acum nu prea inteleg unde e problema: "catunul", tara, diaspora (care si-a modificat ADN-ul pe 10 aug 2018) ?!
  13
  5
  Raportează
 • postat de Laur
  Luni, 16 August 2021 07:17
  37.251.220.***
  Competențele celor care au condus destinele orașului dar și a țării acesteia amestecata cu dezinteresul tuturor celor ce au dreptul de vot nu aveau unde sa ne ducă. Dar eu cred ca finalizarea parcului acvatic și dublarea dimensiunilor bilelor mozaicate pe străzi ne vor asigura succesul pe viitor. Vor face orașul nostru mai atractiv pentru restul lumii. În rest...
  5
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 16 August 2021 01:01
  5.13.196.***
  Sa dai nastere unui copil, la Galati, este ca o turtura socio-economica. Mama are o vorba: decat sa spun vai de noi, mai bine vai de mine!
  Intr-un catun imputit plin de scursuri... hoti... si chinuri... PLECATI PLECATI PLECATI!

  O tara care nu-mi poate garanta dreptul la MUNCA PLATITA DECENT, FAMILIE, SIGURANTA SOCIALA nu am ce cauta! Cei din diaspora STIU si CUNOSC... re specific pentru cei ce nu stiu cu ce se mananca strainatatea nici acum! ATAT! Ptr Buuugetari.. SUCCESSE vorba anagramatei!
  13
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.