Ce variante există pentru încălzirea locuinței, în contextul prețului facturilor în continuă creștere

Ce variante există pentru încălzirea locuinței, în contextul prețului facturilor în continuă creștere
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Odată cu venirea frigului, începem să ne gândim la costurile suplimentare aduse de încălzirea unui apartament sau a unei case, luând în calcul evoluția prețurilor sau modificarea bugetului familiei.

Unul dintre modurile de încălzire cele mai populare este sistemul centralizat de încălzire, însă raportul calitate-preț a fost de multe ori pus sub semnul întrebării și, de-a lungul timpului, a determinat multă lume să se orienteze către centrale termice sau alte variante. În plus, în marile orașe, inclusiv în Galați, acest sistem centralizat a dispărut, nefiind gestionat în mod eficient din motive populiste și care țin de un management defectuos, asupra cărora nu mai este necesar să revenim.

La acest moment, sistemele de încălzire de pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montaj și întreținere sau eficiență. Un sistem de încălzire clasic funcționează pe bază de combustibil solid (lemn, cărbune sau peleți), dar și lichid (motorină) sau, cel mai des, pe bază de gaz.

Sistemele de încălzire moderne funcționează pe bază de energie electrică sau solară, cu apă geotermală, pe bază de aer cald sau abur, așa-numita energie verde, negeneratoare de poluare.

Avantaje și dezavantaje pentru soluțiile electrice

În prezent, deși este mai puțin cunoscută și părerile sunt împărțite, este tot mai dorită încălzirea locuințelor prin pardoseală. O variantă ar fi folosirea ca sursă de energie a curentului electric și montarea de covoare electrice sau cabluri electrice sub pardoseală. Cu ajutorul termostatelor se poate regla temperatura optimă pentru fiecare cameră, cu grad redus de apariție a defecțiunilor și o durată mare de viață. Ca dezavantaje, specialiștii au enumerat necesitatea utilizării continue pe timpul anotimpului friguros, dar și posibilitatea de afectare a persoanelor alergice sau cu afecțiuni pulmonare, câtă vreme aerul cald se ridică și, odată cu acesta, și particulele de praf din locuință. Evident că un astfel de sistem de încălzire prin pardoseală poate fi și cu țevi prin care circulă apă caldă încălzită cu ajutorul unei centrale pe gaz. Cu toate acestea, materialele și montajul sunt mai scumpe și mai costisitoare față de încălzirea cu calorifere cu același agent termic.

Pentru a nu epuiza modalitățile de încălzire pe bază de electricitate, trebuie să amintim și panourile radiante cu infraroșu. Acestea sunt branșate la o rețea existentă de energie electrică și utilizează radiații pentru încălzirea locuinței. Astfel, undele electromagnetice emise de soare antrenează moleculele, iar acestea eliberează energie sub formă de căldură. Costurile de achiziție și de instalare sunt mai mici decât în cazul unei centrale termice, dar se pretează doar la încălzirea unor spații mici, în timp ce pereții din spatele lor rămân reci, existând risc de formare de igrasie. În plus, odată cu explozia prețului energiei electrice, nu par a fi în măsură să genereze o reducere a facturilor, ba dimpotrivă.

Varianta clasică, centrala pe gaz metan

Cea mai obișnuită modalitate de încălzire și de obținere a apei calde de către români, după despărțirea de sistemele centralizate de furnizare a agentului termic, rămâne centrala termică pe gaz, în ultima vreme în condensare, cu un randament sporit. Cele mai comune centrale pe gaz sunt cele care au o putere energetică de 24 kW, care la o capacitate maximă consumă aproximativ 2,4 metri cubi de gaz pe oră, dar, dacă temperatura de afară nu este foarte scăzută, nu este necesară folosirea centralei la capacitate maximă, mai ales în contextul unor scumpiri în lanț, constatate în ultimii ani. În mod normal, la acestea se conectează calorifere, cunoscute de mult ca fiind una dintre cele mai accesibile soluții de încălzire pentru apartament, iar noile tipuri de termostate inteligente fac posibil un control mai bun al temperaturii, la un consum de energie optimizat. Specialiștii apreciază eficiența sporită a caloriferelor din aluminiu, în raport cu cele din oțel, aluminiul fiind un excelent conductor de căldură. Totodată, varietatea de dimensiuni de calorifere existente pe piață vine în ajutorul alegerii celui mai eficient pentru o încăpere.

Ecologie cu energie solară

Trecând la soluțiile ecologice, adaptate, însă, cu precădere locuințelor individuale, avem în vedere panourile solare/ fotovoltaice, ce modifică energia solară în energie termică. Acestea sunt realizate din mai multe unități mai mici, numite celule fotovoltaice. Deși montarea lor necesită o investiție financiară semnificativă, costurile se vor amortiza pe parcurs. Există sisteme de panouri solare potrivite pentru încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp, în timp ce panourile fotovoltaice au capacitatea de a modifica energia solară în energie electrică ce poate fi utilizată și pentru a încălzi locuința. Costurile de instalare sunt mai mici decât în cazul panourilor solare, însă deloc neglijabile, dar specialiștii arată că valoarea facturilor va scădea considerabil în timp. Există două tipuri de panouri fotovoltaice: on-grid, care utilizează energia solară în timpul zilei, iar noaptea sunt conectate la rețeaua de electricitate, consumatorii devenind prosumatori, și off-grid, ce folosesc baterii, sunt independente energetic și se pot dovedi o soluție ideală mai ales în zonele rurale izolate.

În concluzie, înainte de a selecta sistemul de încălzire potrivit locuinței tale, este important să te documentezi serios despre fiecare în parte. Ținând cont de suprafața casei, dar și de specificul acesteia, inclusiv cel geografic, se poate găsi soluția ideală pentru a te bucura de confortul dorit în timpul iernii, mai ales în condițiile consultării unui specialist. Nu întotdeauna o metodă de încălzire cu preț de achiziție sau de montare redus este de dorit, dacă ea va implica pe parcurs costuri foarte mari de întreținere și facturi lunare usturătoare.

 

Citit 13898 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 00:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.