Ce variante există pentru încălzirea locuinței, în contextul prețului facturilor în continuă creștere

Ce variante există pentru încălzirea locuinței, în contextul prețului facturilor în continuă creștere
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Odată cu venirea frigului, începem să ne gândim la costurile suplimentare aduse de încălzirea unui apartament sau a unei case, luând în calcul evoluția prețurilor sau modificarea bugetului familiei.

Unul dintre modurile de încălzire cele mai populare este sistemul centralizat de încălzire, însă raportul calitate-preț a fost de multe ori pus sub semnul întrebării și, de-a lungul timpului, a determinat multă lume să se orienteze către centrale termice sau alte variante. În plus, în marile orașe, inclusiv în Galați, acest sistem centralizat a dispărut, nefiind gestionat în mod eficient din motive populiste și care țin de un management defectuos, asupra cărora nu mai este necesar să revenim.

La acest moment, sistemele de încălzire de pe piață diferă între ele în funcție de preț, costuri de montaj și întreținere sau eficiență. Un sistem de încălzire clasic funcționează pe bază de combustibil solid (lemn, cărbune sau peleți), dar și lichid (motorină) sau, cel mai des, pe bază de gaz.

Sistemele de încălzire moderne funcționează pe bază de energie electrică sau solară, cu apă geotermală, pe bază de aer cald sau abur, așa-numita energie verde, negeneratoare de poluare.

Avantaje și dezavantaje pentru soluțiile electrice

În prezent, deși este mai puțin cunoscută și părerile sunt împărțite, este tot mai dorită încălzirea locuințelor prin pardoseală. O variantă ar fi folosirea ca sursă de energie a curentului electric și montarea de covoare electrice sau cabluri electrice sub pardoseală. Cu ajutorul termostatelor se poate regla temperatura optimă pentru fiecare cameră, cu grad redus de apariție a defecțiunilor și o durată mare de viață. Ca dezavantaje, specialiștii au enumerat necesitatea utilizării continue pe timpul anotimpului friguros, dar și posibilitatea de afectare a persoanelor alergice sau cu afecțiuni pulmonare, câtă vreme aerul cald se ridică și, odată cu acesta, și particulele de praf din locuință. Evident că un astfel de sistem de încălzire prin pardoseală poate fi și cu țevi prin care circulă apă caldă încălzită cu ajutorul unei centrale pe gaz. Cu toate acestea, materialele și montajul sunt mai scumpe și mai costisitoare față de încălzirea cu calorifere cu același agent termic.

Pentru a nu epuiza modalitățile de încălzire pe bază de electricitate, trebuie să amintim și panourile radiante cu infraroșu. Acestea sunt branșate la o rețea existentă de energie electrică și utilizează radiații pentru încălzirea locuinței. Astfel, undele electromagnetice emise de soare antrenează moleculele, iar acestea eliberează energie sub formă de căldură. Costurile de achiziție și de instalare sunt mai mici decât în cazul unei centrale termice, dar se pretează doar la încălzirea unor spații mici, în timp ce pereții din spatele lor rămân reci, existând risc de formare de igrasie. În plus, odată cu explozia prețului energiei electrice, nu par a fi în măsură să genereze o reducere a facturilor, ba dimpotrivă.

Varianta clasică, centrala pe gaz metan

Cea mai obișnuită modalitate de încălzire și de obținere a apei calde de către români, după despărțirea de sistemele centralizate de furnizare a agentului termic, rămâne centrala termică pe gaz, în ultima vreme în condensare, cu un randament sporit. Cele mai comune centrale pe gaz sunt cele care au o putere energetică de 24 kW, care la o capacitate maximă consumă aproximativ 2,4 metri cubi de gaz pe oră, dar, dacă temperatura de afară nu este foarte scăzută, nu este necesară folosirea centralei la capacitate maximă, mai ales în contextul unor scumpiri în lanț, constatate în ultimii ani. În mod normal, la acestea se conectează calorifere, cunoscute de mult ca fiind una dintre cele mai accesibile soluții de încălzire pentru apartament, iar noile tipuri de termostate inteligente fac posibil un control mai bun al temperaturii, la un consum de energie optimizat. Specialiștii apreciază eficiența sporită a caloriferelor din aluminiu, în raport cu cele din oțel, aluminiul fiind un excelent conductor de căldură. Totodată, varietatea de dimensiuni de calorifere existente pe piață vine în ajutorul alegerii celui mai eficient pentru o încăpere.

Ecologie cu energie solară

Trecând la soluțiile ecologice, adaptate, însă, cu precădere locuințelor individuale, avem în vedere panourile solare/ fotovoltaice, ce modifică energia solară în energie termică. Acestea sunt realizate din mai multe unități mai mici, numite celule fotovoltaice. Deși montarea lor necesită o investiție financiară semnificativă, costurile se vor amortiza pe parcurs. Există sisteme de panouri solare potrivite pentru încălzirea apei menajere, indiferent de anotimp, în timp ce panourile fotovoltaice au capacitatea de a modifica energia solară în energie electrică ce poate fi utilizată și pentru a încălzi locuința. Costurile de instalare sunt mai mici decât în cazul panourilor solare, însă deloc neglijabile, dar specialiștii arată că valoarea facturilor va scădea considerabil în timp. Există două tipuri de panouri fotovoltaice: on-grid, care utilizează energia solară în timpul zilei, iar noaptea sunt conectate la rețeaua de electricitate, consumatorii devenind prosumatori, și off-grid, ce folosesc baterii, sunt independente energetic și se pot dovedi o soluție ideală mai ales în zonele rurale izolate.

În concluzie, înainte de a selecta sistemul de încălzire potrivit locuinței tale, este important să te documentezi serios despre fiecare în parte. Ținând cont de suprafața casei, dar și de specificul acesteia, inclusiv cel geografic, se poate găsi soluția ideală pentru a te bucura de confortul dorit în timpul iernii, mai ales în condițiile consultării unui specialist. Nu întotdeauna o metodă de încălzire cu preț de achiziție sau de montare redus este de dorit, dacă ea va implica pe parcurs costuri foarte mari de întreținere și facturi lunare usturătoare.

 

Citit 11636 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 00:51

11 comentarii

 • postat de Alexandru Buhaescu
  Miercuri, 08 Septembrie 2021 09:35
  109.100.91.***
  Un talmes balmes de informatii si notiuni tehnice fara valoare.Nu te poti pricepe la toate.Ramai la ceea ce sti fara a arunca sfaturi sterile cu pretentii de adevar.
  0
  2
  Raportează
 • postat de ghici
  Marți, 07 Septembrie 2021 18:49
  82.76.76.***
  Cred ca nu aveti habar de sistemul de incalzire din aceste tari. Predomina electricitatea ca sursa de incalzire si foarte multa atentie la cat consuma. Nu risipesc un cent in plus.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Anodin
  Marți, 07 Septembrie 2021 17:03
  86.124.202.***
  Singura alternativa ieftina ,este , caldura sufleteasca , nene !
  1
  0
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 07 Septembrie 2021 14:14
  5.2.205.***
  "Ce variante există pentru încălzirea locuinței?"

  Mai pui un hanorac pe tine si gata. Seara cand dormi mai pui o plapuma si gata.......si tot asa......
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vrem APĂ CALDĂ!
  Marți, 07 Septembrie 2021 13:50
  81.12.149.***
  De când Pucheanu a distrus Sistemul centralizat (în loc să-l modernizeze) au apărut tot felul de probleme cu încălzirea locuinţelor.
  La microcentralele de Cartier date în funcţiune de Pucheanu se furnizează doar căldură 4 luni pe an! S-a tot promis de către fostul viceprimar Pucheanu că se vor monta şi cazane pentru APA CALDĂ, dar săracul n-a mai fost votat de către cetăţeni a doua oară.
  Vrem un Primar responsabil care să realizeze un sistem eficient de încălzire a locuinţelor, nu să paseze motanul la cetăţeni!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dax
  Marți, 07 Septembrie 2021 13:42
  109.166.134.***
  Orice alegeri vom face , nu vom plati in veci mai putin fiindca in timp se vor gasi tot felul de minciuni prin care se va cauta sa se suga si mai mult din portofelul omului de rand . Cercetatori falsi , platiti ca sa faca elibereze studii fictive cum ca sursa de energie nou gasita , nu e buna de fapt mediului . Detest fiintele astea . Pardon , le urasc .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Galateanul
  Marți, 07 Septembrie 2021 13:08
  81.12.150.***
  Frumos ! Pana acum le-a convenit pretul, ca doar nu au vandut in pierdere.
  Acum, dupa liberalizare, trai nenicule! Castig gras prin dublarea preturilor.
  Prietenii stiu de ce!
  0
  1
  Raportează
 • postat de dgi
  Marți, 07 Septembrie 2021 10:48
  81.196.245.***
  Si era rau cu incalzire si apa centralizate. Englezii, germanii si altii pot in aglomerari urbane sa fie centralizati si noi nu putem. In fapt nu vrem.
  5
  29
  Raportează
 • postat de costelzn
  Marți, 07 Septembrie 2021 09:34
  5.13.216.***
  Trebuiesc in special la garsoniere verificare la repatitoare,,unii au calorifere mai lungi elemente mai multe ,chiar si mai multe calorifere si platesc la fel ca altii cu un singur calorifer ...Asta e cand e la pausal,,cand nu sunt repartitoare puse ,,fiecare fura cat poate si platesc altii pt ei....La blocuri precum C uri micro 40 mehid ,,higa.ach..
  3
  17
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 07 Septembrie 2021 08:08
  5.13.141.***
  Am avut panou radiant cu infrarosu! Eficienta era de 20gr maxim la o temp ext de 5grd la 5MP 350W consum si asta cu termostat. Ca sa incalzesti 2 camere ai nevoie de cel putin 8 panouri... 2.8kW si nu ai apa calda, mai pui 2 robinete de 3kW plus la dush... si ajungi la costuri de 10,15x factura actuala de energie electrica! Plus ca reteaua este veche, daca presupunem utopic ca am trece toti la asa ceva... pica toata Electrica! Deci solutia subventionarea consumului de gaz... altfel NU AI CUM! Pausalul nici cam pamflet nu trebuie luat in calcul!
  Am imbogatit purcica kk term de i-a iesit untul si politrucii partidului rujat ZECI DE ANI!
  8
  25
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 07 Septembrie 2021 01:25
  89.39.81.***
  Panourile solare de 10kw ...că noaptea nexam energie solară costă 10 000 de euro...cred că lumea caută alternative serioase nu basme..dinamul..te incălzești si cand dai la pedale și produci și curent să te uiți la tv la barna ciolacu cățu iohannis..in general bogații aștia care vor să ne salveze..
  3
  55
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro