Secţiile ATI, pline de nevaccinaţi, centrele de vaccinare - pustii
Foto: Marian Calestru

Secţiile ATI, pline de nevaccinaţi, centrele de vaccinare - pustii
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Creșterea numărului de gălățeni depistați cu COVID-19 se reflectă și în presiunea tot mai mare pusă pe serviciile ATI ale spitalelor. În ciuda agravării constante a situației, gălățenii care merg să se vaccineze sunt din ce în ce mai puțini. În tot acest timp, medicii atrag atenția că boala atacă în unele cazuri în mod iremediabil plămânii, lucru valabil chiar și pentru persoanele tinere, fără alte boli asociate.

Deja de peste o săptămână, toate paturile ATI-COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați sunt ocupate. Din cauza numărului mare de pacienți aflați în stare gravă, conducerea unității a fost nevoită să suplimenteze numărul de paturi, de la nouă la 12. Chiar și așa, de la o zi la alta, fără excepție, apar noi pacienți aflați în stare critică.

"Cele 12 paturi de la ATI-COVID sunt toate ocupate în prezent (miercuri - n.red.). Vârsta medie a pacienților internați la Terapie Intensivă este de 63 de ani, iar cel mai tânăr bolnav are 44 de ani. Dintre cei 12 pacienți, unul singur este vaccinat anti-COVID", precizează conducerea Spitalului Județean Galați. Conform surselor noastre, însă, pacientul care figurează ca vaccinat în sistem s-a imunizat în urmă cu şapte zile, în condiţiile în care perioada minimă pentru dezvoltarea anticorpilor după vaccinare este de 14 zile.

Tot în spital funcționează, din 2020, și o secție COVID-19, destinată persoanelor cu forme medii spre grave de boală. Înrăutățirea situației epidemiologice este cât se poate de vizibilă și aici. Astfel, pe cele 35 de paturi aprobate pentru bolnavii de COVID-19 erau internați, miercuri, 36 de pacienți. "Având în vedere creșterea numărului bolnavilor (al celor infectați cu noul coronavirus - n.red.), am solicitat deja suplimentarea numărului de paturi din secția COVID-19, de la 35 la 45", adaugă conducerea celui mai mare spital din județ.

Presiunea pusă pe Spitalul Județean Galați este cu atât mai mare cu cât aici ajung și pacienți cu COVID-19 trimiși din alte spitale, fie din Galați, fie din județele vecine. Doar de la începutul lunii septembrie, la Județean au fost transferați 26 astfel de pacienți.

Situație problematică și la Spitalul Militar Galați

Pentru ca sistemul sanitar gălățean să poată face față numărului tot mai mare de pacienți aflați în stare gravă, unii bolnavi de COVID-19 sunt internați și la Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Aristide Serfioti" din Galați. "Miercuri dimineață, din cele cinci paturi din compartimentul ATI-COVID, patru erau ocupate.

La Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire" și la Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan", niciun pat nu este ocupat", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Chiar și în cele mai optimiste scenarii, numărul pacienților în stare gravă va continua să crească, în perioada următoare. Acest lucru se întâmplă în special din cauza ratei foarte mici de vaccinare anti-COVID. Situația pare oarecum incredibilă, deoarece în timp ce spitalele se umplu cu pacienți infectați, centrele de vaccinare sunt adesea pustii.

Citit 4107 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.