Lungul drum al gunoaielor gălățene către SMID-ul din bani europeni

Lungul drum al gunoaielor gălățene către SMID-ul din bani europeni
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În județul Galați, lucrările continuă pentru implementarea atât de necesarului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), investiție a Consiliului Județean (CJ) în valoare de circa 104 milioane de euro, cofinanțată cu fonduri europene.

La un an de zile distanță de la ultima noastră vizită, forfota a crescut pe șantierul de la Valea Mărului. Asocierea având ca lider compania ilfoveană Iridex Group Plastic SRL, împreună cu Argif Proiect SRL, Acvatot SRL și subcontractantul Elsaco Electronic SRL realizează un depozit de deșeuri ale cărui subcelule de depozitare au o capacitate de un milion de metri cubi. Una dintre acestea este deja finalizată, în timp ce a doua se află în etapa de impermeabilizare, urmând turnarea stratului de balast. Constructorul își propune încheierea lucrărilor până în jurul datei de 15 noiembrie, iar fiecare celulă are propria stație de colectare a biogazului.

”La toate componentele depozitului se lucrează, iar stadiul de realizare este de peste 50-60 la sută. A fost adusă și montată stația de epurare, stația de pompare a levigatului (substanța care a rezultat în urma trecerii apei percolare printr-un depozit de deșeuri – n.r.) este gata, iar rețeaua de colectare și transport este undeva la peste 70 la sută. Au fost finalizate și bazinele care fac parte din fluxul tehnologic, a fost amenajată o gospodărie de apă, iar laboratorul de analize este gata. Așa cum arată lucrurile, la începutul anului viitor vom putea desemna un operator pentru acest depozit de deșeuri menajere și vom opri transferul gunoaielor în județul Vaslui”, ne-a descris președintele CJ Galați, Costel Fotea, progresul lucrărilor.

Se lucrează cu componente ”imperialiste”

Ar mai fi de precizat că stația de epurare a fost adusă din Elveția, iar modul în care se prezintă această componentă este absolut impresionant, desprins parcă din filmele SF. Unicat în România și cu funcționalitate în patru trepte, apa va prezenta indicatori de potabilitate după trecerea prin această stație. În interior, am observat componente produse în Belgia și Danemarca, iar în plimbarea noastră prin incinta depozitului am remarcat și alte componente și utilaje occidentale. Industria grea din România e sublimă, dar nu poate livra mare lucru pentru acest nou depozit de deșeuri menajere.

”Este cumva impropriu spus depozit de deșeuri, eu îl văd ca pe o uzină, o fabrică de ecologizare”, a adăugat președintele CJ, menționând, totodată, că au început lucrările și la drumul de acces, cu o lățime de opt metri, urmând a fi configurate și executate și aleile din interiorul depozitului.

Gunoaie adunate de peste trei decenii

Mai la nord, în vecinătatea municipiului Tecuci, are loc închiderea gropii neconforme de gunoi de la Rateș, unde, vreme de 30-40 de ani s-au adunat munți de deșeuri. Stadiul lucrărilor este estimat în prezent la 35-40 la sută. ”Ar fi fost în sarcina municipalității, dar din lipsă de suport financiar și de logistică am preluat-o la CJ. Este vorba despre o investiție de 32-35 de milioane lei ce presupune linii de sortare, stație de compostare a deșeurilor vegetale, dar și canale de scurgere acoperite cu două-trei straturi de materiale geosintetice și unul de pământ pe care se va putea planta gazon. După finalizare, amplasamentul va fi predat Consiliului Local din Tecuci pentru monitorizare și gestionare în următorii 15 ani”, a mai spus Costel Fotea. În plus, și la Târgu Bujor va avea loc retehnologizarea stației de compostare și vor fi create o linie de sortare și o stație de transfer, astfel încât la depozitul de deșeuri să ajungă doar fracția umedă.

”Cheia de boltă” rămâne sistemul DBO 

În afară de toate acestea, președintele Consiliului Județean Galați recunoaște că cea mai dificilă etapă va fi cea rezervată investiției de la Galați: o stație de tratare mecano-biologică cu digestor (instalație de extragere a unor componente din deșeuri), linie de sortare și turbină pentru producerea curentului electric, cu operare în sistem DBO (Design - Build - Operate). Acestea reprezintă aproximativ 55-60 la sută din valoarea totală a proiectului, iar caietul de sarcini este în prezent întocmit de un consultant, astfel încât, în luna decembrie, să se poată da drumul la licitația pentru proiectare, dar și cu execuție și operare, fiind nevoie de o asociere de companii.

Termenul de finalizare este acum ”împins” de președintele Consiliului Județean, acesta precizându-ne că ar trebui ca SMID-ul gălățean să devină operabil la finele anului 2024, cel mai târziu la începutul lui 2025. ”Avantajul nostru este că, la acel moment, sistemul de management al deșeurilor va fi la toate standardele europene, fără a fi nevoie de alte ajustări. În prezent, în România există astfel de sisteme funcționale încă din 2006, dar care vor trebui aduse la zi”, a mai precizat Costel Fotea.

                     Acest articol a fost publicat pe

PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”,

un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii

și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Foto Marian Calestru

Citit 5672 ori Ultima modificare Luni, 18 Octombrie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.