Fostele centre de reciclare DEEE, dispărute. Cine mai plătește pentru vechile electrocasnice?

Fostele centre de reciclare DEEE, dispărute. Cine mai plătește pentru vechile electrocasnice?
Punctul Verde Ecosal din Drumul Viilor nr.1
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe scurt, aproape nimeni. Cel puțin aceasta este concluzia noastră, după ce am încercat să răspundem întrebării pe temă adresată de un cititor. 

„Unde au dispărut centrele de reciclare a deșeurilor electrice și electrocasnice, unde oamenii puteau primi o sumă de bani în schimbul aparatelor vechi pe care le duceau? Chiar dacă nu era vorba de o sumă mare, oamenii primeau totuși ceva în schimbul deșeurilor, câteva zeci de bani la kilogram. Unul dintre aceste centre era lângă Shopping City, acum nu mai există, a rămas doar o listă cu prețuri”, ne-a spus, într-un apel telefonic, unul dintre cititorii noștri.

„Doar privații plăteau pentru aparatele vechi”, ne-a declarat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galați. Ecosal nu achită nimic în schimbul deșeurilor pe care le colectează, în schimb, asigură transportul gratuit al aparatelor electrocasnice voluminoase, de la domiciliu. Numărul de telefon la care poate fi solicitat acest serviciu Ecosal este 0236.312.282.

În momentul de față, Ecosal are patru puncte de colectare în Galați: Punctul Verde de pe strada Drumul Viilor nr.1 (lângă Talcioc), Punctul Verde din str. Etna nr. 29, punctul de lucru Ecosal din strada Nufărului 24-26 (în I.C. Frimu) și Stația de sortare din cartierul Barboși”, ne-a mai spus Mirela Furtună.

S-au dus și vremurile în care centrele Remat plăteau, la preț de fier vechi, pentru aparatele electrice și electrocasnice pe care le primeau. Acum, printre soluțiile cele mai la îndemână pentru gălățenii care vor să valorifice vechile aparate electrice și electrocasnice se numără programul guvernamental „Rabla pentru electrocasnice”, dar și diversele campanii ale retailerilor din domeniu, care oferă vouchere de diferite valori pentru vechile aparate, în schimbul cumpărării altora noi.

Există în Galați numeroase centre de colectare fier vechi, dar fiecare are propria politică de afaceri. Unele preiau exclusiv de la firme, pe bază de contract, și plătesc în funcție de cantitatea totală, în timp ce altele preiau, de exemplu, frigidere, dar o fac gratuit, considerându-le deșeuri periculoase.

Există, bineînțeles, și varianta campaniilor periodice derulate în Galați, în care nu se plătesc bani pentru deșeurile primite, dar se acordă diverse premii. De exemplu, în campania „Orașe curate” derulată de ECOTIC între 27 septembrie și 15 octombrie, s-au oferit ca premii umbrele sau șepci. Bani, nu!

Citit 3230 ori Ultima modificare Marți, 26 Octombrie 2021 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.